Οικονομία

Ιδιωτική επένδυση στην επεξεργασία κάστανου στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρείου

Ενδιαφέρον γιά επένδυση στον νομό με αποκλειστικό αντικείμενο την επεξεργασία του κάστανου εξεδήλωσε ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Διακομιχάλης.

Ο κ. Διακομιχάλης απευθύνθηκε γιά συλλογή πληροφοριών στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Κιλκίς, από το οποίο και εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…. Μέσα από τις συνεχείς επαφές με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Κιλκίς, ο κ. Διακομιχάλης αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επένδυση στο Κιλκίς. Ήδη επιλέχθηκε ο χώρος, που θα είναι οι εγκαταστάσεις μιας απενεργοποιημένης βιομηχανίας στην ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς στο Σταυροχώρι.

Ο κ. Τονικίδης ανέλαβε να φέρει τον επενδυτή σε επαφή με τους καστανοπαραγωγούς του Πάικου. Στην προσπάθεια αυτή είχε την αποφασιστική βοήθεια των αιρετών της περιοχής και συγκεκριμένα της προέδρου της Καστανερής Αλεξ. Πάντου, του προέδρου της Γρίβας Γ. Μπακάλη της δημοτικής συμβούλου Ελ. Δούμου, του προέδρου της ΔΕΥΑ Παιονίας Αθ. Τζούρτζου και του προέδρου της δημοτική κοινότητας Γουμένισσας Αθ. Τραχανίδη.

Η πρώτη συνάντηση με τους καστανοπαραγωγούς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3.5.15, πρώτα στην Καστανερή και στην συνέχεια στο πολιτιστικό κέντρο της Γρίβας. Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου προέβη και στις δυο συναντήσεις σε μια γενική ενημέρωση για το ιστορικό της συνεργασίας με τους επενδυτές, καθώς και στη μεγάλη σημασία της επένδυσης, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την τοπική οικονομία.

Στην συνέχεια ο κ. Διακομιχάλης ενημέρωσε διεξοδικώς τους παραγωγούς για όλο το φάσμα της επένδυσης.
Στην ομάδα των επενδυτών μετέχουν με διάφορα ποσοστά, τρεις Ιταλοί και δύο Έλληνες. Η λειτουργία της μονάδας αναμένεται να ξεκίνησει τον προσεχή Σεπτέμβριο και σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν περί τα 35 άτομα. Ήδη αυτές τις ημέρες θα μεταφερθεί το πρώτο μηχάνημα της μονάδας.

Η μονάδα σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται ότι θα απασχολήσει μέχρι 150 εργαζόμενους. Σε περίπτωση συμφωνίας η παραγωγή του Παϊκου (800-1000 τόννοι), θα απορροφηθεί στο σύνολο της ενώ για τις ανάγκες του εργοστασίου θα αγοράζονται ποσότητες κάστανου από άλλες πηγές, προκειμένου να διασφαλισθεί η λειτουργία του για όλο το έτος.

Στο επενδυτικό κεφάλαιο της εταιρίας θα μπορούν να συμμετέχουν, εφ’ όσον το επιθυμούν, και παραγωγοί είτε μόνοι τους, είτε κατά ομάδες κατέχοντας τις ανάλογες μετοχές. Η τιμολόγηση των προς αγορά κάστανων θα πραγματοποιείται λίγο πριν τη συγκομιδή σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Ο κ. Διακομιχάλης παρουσίασε μια ποικιλία προϊόντων κάστανου που θα παράγεται στη μονάδα. Ο κατάλογος ξεκινούσε από το φημισμένο μαρόν γλασέ, και έφθανε μέχρι μπύρα και λουκάνικα από κάστανο .Φυσικά και τα φημισμένα ζυμαρικά και γλυκά από κάστανο.

Μετά την εκτενή ενημέρωση τόσο στην Καστανερή όσο και στη Γρίβα ακολούθησε διάλογος σε πνεύμα συνεργασίας και αισιόδοξης προοπτικής για την επένδυση και τη συνεργασία με τους παραγωγούς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα