Κοινωνία

Ικανοποιητικώς εξελίσσεται στον δήμο Κιλκίς το πρόγραμμα «Στέγαση-Επανένταξη»

Άνθρωποι και οικογένειες, που είτε εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, είτε για διάφορους άλλους λόγους αντιμετώπισαν το φάσμα της ανεργίας και βρέθηκαν σε κατάσταση έλλειψης στέγης, αποκτούν ένα ουσιαστικό στήριγμα για να συνεχίσουν την ζωή τους.

Το δικαίωμά τους στην ελπίδα δίνει το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” που υλοποιεί ο δήμος Κιλκίς διά της αντιδημαρχίας κοινωνικής πρόνοιας με την συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων και οικογενειών που ανέρχονται σεείκοσι έξι.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται, ότι το πρόγραμμα ”Στέγαση και Επανένταξη” εξελίσσεται ικανοποιητικά. Από τον Σεπτέμβριο, οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του δήμου Κιλκίς, με εκπρόσωπο τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, και ωφελουμένων, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό οι προβλεπόμενες από το εν λόγω πρόγραμμα συμβατικές υποχρεώσεις. Σε ό,τι αφορά την σίτιση, οι δικαιούχοι εφοδιάζονται δωρεάν με τρόφιμα εδώ και δύο μήνες ενώ πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκαν τα πρώτα μισθωτήρια συμβόλαια για την στέγαση των ωφελουμένων και την αυτόνομη διαμονή τους. Έχουν, επίσης, υπογραφεί οι συμβάσεις για την προμήθεια οικοσκευών (ηλεκτρικά είδη, έπιπλα) που θα εξοπλίσουν τα νέα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Είναι γεγονός, τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, ότι ο πυλώνας ”Στέγαση” θα μπορούσε να ”τρέξει” πιο γρήγορα εάν δεν υπήρχε διστακτικότητα από πλευράς ιδιοκτητών να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους. Η συζητούμενη προοπτική ανανέωσης του προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο από την ηγεσία του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα ασφαλέστερο κίνητρο για την ενοικίαση.

Επόμενη στόχευση της διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας του δήμου Κιλκίς, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, είναι η άμεση ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα, ο οποίος αναφέρεται στην ”Επανένταξη”, και προβλέπει δράσεις ενημέρωσης και εργασιακής συμβουλευτικής με προοπτική τη διασύνδεση των συμμετεχόντων με την αγορά εργασίας.

«Αξιομνημόνευτη είναι η οργανωμένη και μεθοδική εργασία της διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας για την ομαλή ροή του προγράμματος ”Στέγαση και Επανένταξη” και την υπέρβαση γραφειοκρατικών σκοπέλων, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα ως κοινωνική δομή εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα», υπογραμμίζεται στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο.

Περιληπτικά, τα οφέλη από την εφαρμογή του αφορούν στην επιδότηση ενοικίου για ένα έτος, την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η σίτιση, η αγορά οικοσκευής, ανάλογα με τις ελλείψεις της κάθε οικογένειας, η κάλυψη λογαριασμών ΔΕΚΟ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η εργασιακή επανένταξη.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ”Στέγαση και Επανένταξη” ανέρχεται 103.440 ευρώ για τον δήμο Κιλκίς, με κάλυψη της χρηματοδότησης από πόρους της γενικής γραμματείας πρόνοιας του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο έχει προκηρύξει το εν λόγω πρόγραμμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα