Αγροτικά

Μάζεψαν με ανοιχτές τιμές και απαιτούν κλείσιμο με 25 λεπτά οι έμποροι σκληρού σιταριού

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ανεκµετάλλευτη πέρασε, όπως όλα δείχνουν, για τους Έλληνες παραγωγούς η πρώτη φάση της νέας εµπορικής περιόδου στο σκληρό σιτάρι. Όπως  καταγράφουμε   εδώ και αρκετό διάστημα και σε τοπικό επίπεδο, αυτή η πρώτη φάση, κυρίως κατά τη διάρκεια του αλωνισµού, άνοιγε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τους καλλιεργητές στην Ελλάδα, καθώς η πρωιµότητα σε συνδυασµό µε τα ελάχιστα αποθέµατα που υπήρχαν και τις ανησυχίες για την παραγωγή στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία, επιδρούσε ευνοϊκά στη διαµόρφωση των τιµών αυτό το διάστηµα.

Η συντονισµένη τακτική του ελεύθερου εµπορίου να µην «κόψει» τιµές όλο αυτό το διάστηµα, µάλλον έφερε τα πράγµατα εκεί που ήθελε. Τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει. Οι πληροφορίες  του «Μαχητή» από την αγορά θέλουν το ελεύθερο εµπόριο να βγαίνει το τελευταίο διάστηµα µε τιµές ηµέρας οι οποίες κινούνται ακόµα και κάτω από τη «διακεκαυµένη ζώνη» των 25 λεπτών το κιλό.

Οι προσφορές αυτές δεν πείθουν προς το παρόν τους καλλιεργητές να κλείσουν την παραγωγή τους (εφόσον έχουν παραδώσει στους συγκεκριµένους οίκους), υποχρεώνουν ωστόσο πολλούς εξ αυτών να το κάνουν, ακόµα και άθελά τους. Το θέµα γίνεται πολύ πιο δύσκολο στις περιπτώσεις που οι καλλιεργητές έχουν προµηθευτεί τα εφόδιά τους από τις εν λόγω εµπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα απαιτούν εξόφληση των εφοδίων που διέθεσαν στους παραγωγούς. Κάποιες εξ αυτών µάλιστα τους υποχρεώνουν το «κλείσιµο» τιµής να µην περιορίζεται στις ποσότητες που αντιστοιχούν στα οφειλές τους από εφόδια αλλά να αναφέρονται στο σύνολο των ποσοτήτων σκληρού που έχουν παραδοθεί.

Εν τω µεταξύ, την περασµένη Τετάρτη η λίστα της Φότζια έχασε άλλα 6 λεπτά για την πρώτη ποιότητα, κάτι που δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών.  Πιο συγκεκριµένα, µικρές απώλειες της τάξης των 6 ευρώ ο τόνος καταγράφηκαν ξανά αυτή την εβδοµάδα στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου στη Φότζια, η οποία έδωσε για πρώτη φορά µετά τον αλωνισµό πλήρη λίστα για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.

Ειδικότερα, η λίστα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 3 Ιουλίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 331-336  ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 321-326 ευρώ ο τόνος. Η απόσταση τιµής µεταξύ των δύο κατηγοριών είναι µόλις στα 10 ευρώ ο τόνος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]