Πολιτισμός

Η παλιά μαντολινάτα του ‘’Αγίου Τρύφωνα’’ αγκάλιασε μελωδικά τον δάσκαλό της Θέμη Μπάτζιο

Η πρώτη μαντολινάτα του Αγίου Τρύφων Κιλκίς υπό την διεύθυνση του Θέμη Μπάτζιου

Η μαντολινάτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών ‘’Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς ανασυστήθηκε για μία βραδιά με ειδικό σκοπό. Θέλοντας να τιμήσουν τον Θέμη Μπάτζιο τον δάσκαλό τους, που τους έμαθε μουσική, είκοσι μέλη της, που από την παιδική τους ηλικία καταπιάστηκαν με την τέχνη των ήχων, έπαιξαν χθες βράδυ στο συνεδριακό κέντρο έντεχνα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, υπό την καθοδήγηση του αγαπημένου τους μαέστρου.

Οι ώρες κύλησαν σαν το νερό με έκδηλη τη συναισθηματική φόρτιση του κ. Μπάτζιου που διηύθυνε την ορχήστρα, των ενήλικων πλέον παλιών μαθητών που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησης και του πολυάριθμου κοινού που σιγοτραγουδούσε και ενθάρρυνε με το ζεστό του χειροκρότημα τους μελωδικούς κύκλους.

Την εκδήλωση ευλόγησε με θερμό χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ. Βαρθολομαίος επισημαίνοντας την διαχρονική αξία των παραδόσεων στην προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ο Θέμης Μπάτζιος ήταν ο άνθρωπος που μας σύστησε με τις νότες. Μαζί του ανακαλύψαμε ήχους και τεχνικές και ανάμεσα σε πολλά φάλτσα μάθαμε μουσική, οργανώσαμε τη σύνθεση των ήχων και αποδώσαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Τον ευγνωμονούμε και κρατάμε τρυφερές αναμνήσεις από την κοινή μας μουσική συνύπαρξη! Δάσκαλε, σε ευχαριστούμε για όλα είπε απευθυνόμενος στον συνταξιούχο μουσικό ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης χαιρετίζοντας εκ μέρους των μαθητών του την εκδήλωση.

Η μαντολινάτα απέδωσε κλασικά τραγούδια που ερμήνευσαν η Βικτωρία Γούναρη, η Ειρήνη Νικολάου και ο Κώστας Μπάτζιος γιος του μαέστρου.

Ο δήμαρχος Κιλκίς απένειμε εκ μέρους του ‘’Αγίου Τρύφωνα’’ στον δάσκαλο της μαντολινάτας αναμνηστική πλακέτα. Ο κ. Μπάτζιος ανταπέδωσε με ευχαριστίες και με μουσική επί σκηνής.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του συλλόγου Ευαγγελία Μαυρομάτη η ίδρυση της μαντολινάτας στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 προέκυψε ως φυσική συνέχεια της μουσικής παράδοσης των Στενημαχιτών. Χαρούμενοι και γλεντζέδες άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, πριν έρθουν πρόσφυγες στο Κιλκίς, οι Στενημαχίτες τραγουδούσαν στις παρέες τους καντάδες της εποχής, χρησιμοποιώντας το μαντολίνο. Τύχη αγαθή έφερε τον στρατιωτικό μουσικό Θέμη Μπάτζιο στο Κιλκίς, την περίοδο που ο σύλλογος είχε αποφασίσει να αναβιώσει το όμορφο μουσικό του παρελθόν σε ανάμνηση της Στενημάχου και κατ΄ αυτόν τον τρόπο συστάθηκε τμήμα μαντολινάτας στον ‘’Άγιο Τρύφωνα’’, το οποίο λειτούργησε για πολλά χρόνια με όλες τις οργανωτικές και οικονομικές δυσκολίες. Τα παιδιά διατήρησαν τις καλύτερες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή και ακόμη συνηθίζουν να λένε ότι ο δάσκαλός τους δεν τους δίδαξε μόνο μουσική αλλά και ήθος υπογράμμισε με σημασία η κυρία Μαυρομάτη.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η χορωδία ’Άγιος Νέστωρ’’ της ενορίας Αγίου Δημητρίου και το χορευτικό του Αγίου Τρύφωνα που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Κοντοζίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Γιώργος Μπαλάσκας, η δημοτική σύμβουλος Καλλισθένη Πάκα, ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Στενημαχιτών Αντώνης Ναλμπάντης, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς Γιάννης Λιναρδάκης

Με τη συναυλία μαντολινάτας αφιερωμένη στον Θέμη Μπάτζιο ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του Συλλόγου Στενημαχιτών για τον Άγιο Τρύφωνα προστάτη άγιο της αμπέλου. Είχε προηγηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου εσπερινός και αρτοκλασία στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου και άναμμα των καζανιών για το πατροπαράδοτο κουρμπάνι. Χθες το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου και ακολούθησε η τελετή κοπής πίτας στο πνευματικό κέντρο ‘’Στενήμαχος’’ η διανομή ζωμού και κρέατος μαζί με ψωμί και τους καρπούς της αμπέλου.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]