Η «Μαντάμ Σουσού» ζωντάνεψε στη σκηνή του Γυμνασίου Καμπάνη

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, την Τετάρτη 21 Μαΐου, στο Γυμνάσιο Καμπάνη. Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα της συστηματικής και δημιουργικής δουλειάς του θεατρικού ομίλου του σχολείου «Alter Ego», στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων που υλοποιούνται με στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της έκφρασης και της συνεργασίας των μαθητών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, Λαμπρινή Φρόση, η Αικατερίνη Τσομπανίδου, ως εκπρόσωπος της διεύθυνσης, οι οποίες συνεχάρησαν θερμά αφενός τους μαθητές για την αξιόλογη προσπάθειά τους, και αφετέρου το σχολείο για τη συνεχή και ουσιαστική του δράση στον πολιτιστικό τομέα. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και μαθητές και εκπαιδευτικοί από το ΕΕΕΕΚ Κιλκίς, και από το ΓΕΛ Καμπάνη, προσδίδοντας στην εκδήλωση τον χαρακτήρα μιας πραγματικής γιορτής της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι μαθητές του θεατρικού ομίλου, Alter Ego εργάστηκαν με συνέπεια, φαντασία και πνεύμα συνεργασίας. Παρά τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και τις δυσκολίες, αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια, δούλεψαν συλλογικά, στήριξαν ο ένας τον άλλον και επέδειξαν ωριμότητα που ξεπερνά την ηλικία τους. Ανέλαβαν τους ρόλους τους με σοβαρότητα, μελέτησαν, ερεύνησαν, υποδύθηκαν, διαφώνησαν δημιουργικά και τελικά κατέκτησαν όχι μόνο βασικές αρχές της υποκριτικής τέχνης αλλά, κυρίως, την έννοια της ομάδας και της συν-δημιουργίας. Η παράσταση τους έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες, να εκφραστούν μέσα από τους ρόλους τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους σε ένα περιβάλλον αλληλοσεβασμού και υποστήριξης.
Η Μαντάμ Σουσού, με το χαρακτηριστικό της χιούμορ και την έντονη υπερβολή, αποτέλεσε το κατάλληλο έργο για να ανοίξει τον διάλογο γύρω από σύγχρονα και διαχρονικά ζητήματα, όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες, οι ανθρώπινες φιλοδοξίες και το διαρκές κυνήγι μιας «άλλης ζωής» που συχνά μας απομακρύνει από την αυθεντικότητά μας. Οι μαθητές, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της προετοιμασίας και της ερμηνείας, κατάφεραν να κατανοήσουν και να αναδείξουν με ευαισθησία και ωριμότητα τα βαθύτερα νοήματα του έργου. Η απόδοσή τους στη σκηνή ανέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο τη σάτιρα και τα διαχρονικά μηνύματα του κειμένου – τη ματαιοδοξία, την κοινωνική ανέλιξη, την ανάγκη για αποδοχή και αναγνώριση – επιβεβαιώνοντας ότι το θεατρικό κείμενο παραμένει επίκαιρο και ουσιαστικό.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση επιβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωση του Γυμνασίου Καμπάνη στην ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας, στη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών και στην καλλιέργεια της ομαδικότητας, μέσα από δράσεις που αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη σχολική ζωή. Η θεατρική πράξη, ως μορφή συλλογικής έκφρασης και βαθιάς μαθησιακής εμπειρίας, αναδεικνύεται ως πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο, ενισχύοντας τον ρόλο του σχολείου ως ζωντανού κυττάρου πολιτισμού, συνεργασίας και δημιουργίας.