Ελλάδα

Ο ιός Δυτικού Νείλου «προτιμά» τη Βόρεια Ελλάδα

Περίπου το 80% των μολυσμένων ασθενών θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα ή και ναυτία. Λιγότεροι από 1% θα παρουσιάσουν σοβαρότερες εκδηλώσεις -αφού o ιός θα έχει προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα- κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου παρουσιάζει εξαιρετικά κοινή συμπτωματολογία με αυτή του νέου κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα για την ανίχνευσή τους χρησιμοποιείται το ίδιο διαγνωστικό εργαλείο. Το ΡΤ- PCR τεστ, η μοριακή μέθοδος με την οποία μπορούν να ανιχνευτούν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιικού φορτίου σε ασθενή. Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευθούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία ή και πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. «Υπάρχει μία δυσκολία τόσο στα νοσοκομεία ακόμη και στα διαγνωστικά εργαστήρια, στο να αναγνωρίσουν ότι μιλούμε για ιό του Δυτικού Νείλου και όχι για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να γίνεται προσεκτική διάγνωση καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια» επιβεβαιώνει στη «ΜτΚ» ο δρ., Βιολογίας, Σπύρος Μουρελάτος και ταυτόχρονα εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των «μολυσματικών» κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε όλο το ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Περισσότερα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε […]

Δείτε ακόμα