Γενικά

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Σκρά: « Η ΠΓΔΜ να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να εξαλείψει τον αλυτρωτισμό»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου εορτάστηκε την Κυριακή 13.5.18 η εκατοστή επέτειος της επικής και καθοριστικής γιά την έκβαση του Α Παγκοσμίου Πολέμου, στο Ανατολικό Μέτωπό του Μάχης του Σκρα, η οποία και επικύρωσε την απελευθέρωση τμήματος της ελληνικής Μακεδονίας.

Γεγονός, που προσέφερε την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώπιον εκατοντάδων θεσμικών παραγόντων, κατοίκων και επισκεπτών του οικισμού που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, να απευθύνει πολλαπλά μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις μας με την γειτονική χώρα των Σκοπίων αλλά και την Τουρκία.

100ΧΡΟΝΑ ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ»
«Όλα τα μεγάλα και τα σημαντικά στην Ιστορία της χώρας μας τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του εθνικού μας κορμού», όπως επεσήμανε στην ομιλία του στην πλατεία όπου έχει τοποθετηθεί το μνημείο των πεσόντων της μάχης.

«Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ»
Ταυτοχρόνως έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια λέγοντας, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι εξάλειψη των στοιχείων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό, είναι ο μόνος τρόπος γιά να επιτύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, κάτι που επιθυμεί η χώρα μας, όπως τόνισε, στο πλαίσιο μιάς ειλικρινούς και καλής γειτονίας σχέση.

100ΧΡΟΝΑ ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ»
Κάτι ανάλογο τόνισε και σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας κατηγορηματικώς: «…Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ό,τι αφορά στα σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία».
Λίγο πριν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανάλογη τοποθέτηση σε σχέση με την αναγκαιότητα της ενότητας στο εσωτερικό της χώρας είχε πραγματοποιήθσει στην χαιρετιστήρια ομιλία του και ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«….Στις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται η Πατρίδα μας, είναι υποχρέωση μας να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να είμαστε ο ένας πλάι στον άλλο.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα μας, πέραν των ανυπέρβλητων δυσκολιών με τις οποίες μας επιβαρύνει, μας διδάσκει ότι δεν είναι καιρός για διχασμούς.

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»
Η Πατρίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις οι οποίες ξεπερνούν την χρονική συγκυρία και την κοινωνική περίσταση και αφήνουν ημέρα με την ημέρα το «αποτύπωμα» τους ανεξίτηλο στην κοινωνία μας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που σοβεί μια οικονομική κρίση σε συνδυασμό με ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Στην μάχη επιβίωσης, όμως, που δίνει η κοινωνία μας, δεν μπορούμε να αφήνουμε κανένα περιθώριο για κανένα διχασμό.
Πρέπει να μιλάμε στον κόσμο για ενότητα κι όχι για διάσπαση.
Να ενώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας δυνάμεις κι όχι να τις μοιράσουμε σπαταλώντας τες.
Μόνον έτσι θα αποκτήσουμε την δυναμική που τόσο έχουμε ανάγκη ως κοινωνία και ως Έθνος για να πάμε μπροστά.
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης όπως η σημερινή, φωτίζουν αλλά και ενισχύουν τον στόχο αυτό.

«ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ»
Ο ελληνικός λαός και ειδικά εμείς οι Μακεδόνες, είμαστε οι φορείς αυτής της τιμής και της μνημοσύνης των προγόνων που επέδειξαν ανωτερότητα ψυχής για να μπορούμε σήμερα εδώ να μαζευόμαστε ελεύθεροι στη γη μας και να τους τιμούμε.
Είναι ώρα να απευθυνθούμε όλοι με μια φωνή προς την Πολιτεία.
Φωνή η οποία όμως θα ακουστεί και στα πέρατα του κόσμου.
Να ανακράξουμε ομοθύμως ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα δίκαια μας.
Δεν συζητούμε καν με τους παραχαράκτες της ιστορίας κι όλους εκείνους που καπηλευόμενοι το όνομα της Μακεδονίας μας εγείρουν αλυτρωτικά ζητήματα…».

«ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ»
Γιά την σημασία και την αξία της νίκης των ελληνικών στρατευμάτων στην Μάχη του Σκρα σε σχέση με την έκβαση του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, την λήξη του οποίου επίσπευσε αλλά και την αξία της σε σχέση με την χρονική συγκυρία στα πολιτικά δρώμενα της Πατρίδας μας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του ιδρύματος ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης, ενώ στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «….Η σπουδαία νίκη στο Σκρα, αλλά και όλοι οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, από την μια πλευρά τεκμηρίωσαν, οριστικώς και αμαχήτως, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, από την άλλη, γελοιοποίησαν κάθε χονδροειδή περί του αντιθέτου προπαγάνδα», και συνέχισε:

100ΧΡΟΝΑ ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ

«ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ»
«Η Ελλάδα, όντας χώρα φιλειρηνική, διαμηνύει σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε ειλικρινές πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας, τ” ακόλουθα:
– Στηρίζει την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εμπεριέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.

– Κατόπιν τούτου, ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ:
α) Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του Συντάγματος της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο Κράτος Δικαίου εν γένει.

β) Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».
Αναφερόμενος στα διδακτικά συμπεράσματα από τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στο Σκρα, σχετικά με την ανάγκη αρραγούς ενότητας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«- Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις παραμονές της επίθεσης στις βουλγαρικές δυνάμεις, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας συγκεντρώθηκε στο μέτωπο. Ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, επειδή αντιλαμβανόταν ότι από την έκβαση της επιχείρησης στο Σκρα θα κρινόταν, σε μεγάλο βαθμό, η αξιοπιστία του Ελληνικού Στρατού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πήγε στο μέτωπο. Και, «με ολοφάνερη την αγωνία, επισκεπτόταν τις μονάδες, συσκεπτόταν με τους αξιωματικούς και ερχόταν σε απευθείας επαφή με τους στρατιώτες». Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον επιτελάρχη της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, ο Βενιζέλος είπε: «Ως γνωστόν, εις τον πόλεμον είναι δύο οι αντίπαλοι, και το παιγνίδι του αντιπάλου δεν το αντιλαμβάνεται κανείς παρά την τελευταίαν στιγμήν. Αυτήν την φοράν, όμως, κύριε επιτελάρχα, ό,τι και να συμβή, πρέπει να νικήσωμεν εμείς!».

– Στην μάχη αυτή ήταν παρόντες, για ν΄ αγωνισθούν υπέρ Πατρίδας, όλοι οι στρατεύσιμοι Έλληνες, χωρίς καμία διάκριση οιασδήποτε φύσεως. Είναι χαρακτηριστικό ότι «στην πρώτη γραμμή έπεσε μαχόμενος ο ταγματάρχης Βασίλειος Παπαγιάννης. Ήταν ο πρώτος ανεψιός του Δαγκλή. Επικεφαλής μοίρας πεδινού πυροβολικού πολέμησε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του πρωθυπουργού. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε μια μεταγενέστερη διασημότητα των ελληνικών γραμμάτων, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στην Γαλλία και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, για να πολεμήσει στο μέτωπο. Ήταν ανεψιός του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Κανείς τους δεν επιδίωξε να επωφεληθεί από τη στενή συγγένεια με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας».

«Όπως πριν εκατό χρόνια, έτσι και σήμερα είμαστε, ανά πάσαν στιγμήν, έτοιμοι να υπερασπισθούμε με κάθε θυσία, εάν χρειασθεί, την Πατρίδα μας…

…Επισήμανε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξήγησε πως πέραν των όποιων Συνθηκών και ρυθμίσεων που ορίζουν αυτό υπάρχει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000″ που καθορίζει επακριβώς τις περιοχές με προστατευόμενα οικοσυτήματα εντός της Ε.Ε.
«Πριν από εκατό χρόνια, σε τούτα εδώ τα μέρη, εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε, για πολλοστή φορά στην μακραίωνη Ιστορία μας, ότι, ακολουθώντας τον Θουκυδίδη -τον οποίο πολλάκις έχω επικαλεσθεί σε ανάλογες περιστάσεις- όταν χρειάζεται αναδεικνυόμαστε «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες»»…

100ΧΡΟΝΑ ΜΑΧΗΣ ΣΚΡΑ

….Αυτό ισχύει, απολύτως, και σήμερα. Είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε με κάθε θυσία, εάν χρειασθεί, την Πατρίδα μας. Επομένως, τα σύνορα, το έδαφος και την επ΄ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, που είναι, άλλωστε, σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κύριο λόγο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 και 21 παρ. 2 περ. α) και γ) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των άρθρων 67 παρ. 2 και 77 παρ. 2 περ. δ) και παρ. 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παρ. ΙΙΙ του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Αξίζει, μάλιστα, να προστεθεί ότι τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις έρχεται να ενισχύσει, ουσιωδώς, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «Δίκτυο NATURA 2000″, που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως αυτά απεικονίζονται στους οικείους χάρτες «NATURA 2000″»…».

«ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ»
Για την Μάχη του Σκρα στις 17 Μαΐου 1918 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), είπε: «Υπήρξε η σπουδαιότερη απ’ όσες μάχες έγιναν την Ανοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη γενικευμένη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Το τίμημα ήταν βαρύ για τα ελληνικά στρατεύματα. Οι νεκροί ανήλθαν σε 434 και οι τραυματίες σε 1.925. Σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι νεκροί και οι τραυματίες Βούλγαροι και σε 2.000 οι αιχμάλωτοι.

Η «νίκη του Σκρα», όπως αναφέρεται στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία, ενθουσίασε τον ελληνικό λαό και εξέπληξε τόσο τους συμμάχους όσο και τους εχθρούς. Και τούτο διότι, με δεδομένη την πολύ καλή οχύρωση των βουλγαρικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν με πολυάριθμο πυροβολικό, η θέση τους φαινόταν απρόσβλητη, ύστερα μάλιστα από την αποτυχία που είχε σημειώσει ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 1917, η 122η γαλλική μεραρχία, στην προσπάθειά της να την εξουδετερώσει. Κανείς από τους συμμάχους δεν περίμενε να δει να διασπάται, από την ορμή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, μια τέτοια οχύρωση, σε μέτωπο μήκους 12 χιλιομέτρων και βάθους ενός-δύο χιλιομέτρων, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η βουλγαρική στρατιωτική διοίκηση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ανακατάληψης και τις σφοδρές αντεπιθέσεις που διέταξε, δεν κατάφερε να επανακτήσει τις θέσεις της…».

Πριν τους χαιρετισμούς και την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατήσαντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός ενώ της λαμπρής Θείας Λειτουργίας προεξήρξε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημήτριος, συλλειτουργησάντων των σεβασμιωτάτου μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγου και Κυδωνίας κ.κ. Δαμασκηνού.

Αμφότεροι, προσκλήθηκαν υπό του σεβασμιωτάτου της Γουμενίσσης, αφού στην ιστορική μάχη που αποτέλεσε εντυπωσιακό γεγονός τόσο για τις συμμαχικές όσο και για τις εχθρικές δυνάμεις, έπεσαν υπέρ της Πατρίδος πολλοί στρατιώτες από τις Σέρρες και την Κρήτη.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και η ομιλία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ.κ. Δημητρίου πριν την τέλεση της δοξολογίας παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε η τελετή μπροστά στο μνημείο του ορεινού οικισμού, με τους μητροπολίτες να τελούν τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Ηρώων, την ανάγνωση των ονομάτων που έπεσαν στην φονική μάχη και την κατάθεση στεφάνου από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας. Η τελετή έκλεισε με παρέλαση του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Σκρα» και συλλόγων της Κρήτης και της Λέσβου, ενώ νωρίτερα βραβεύθηκαν από την αυτού εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι τρεις πρώτοι νικητές, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της «πορείας ειρήνης», που ολοκληρώθηκε μετά από δύο ημέρες πριν το τελετουργικό μέρος της εκδήλωσης στο Σκρα και των τριών μαθητών γενικών λυκείων της περιοχής της Μαρίας Καρατζιά (ΓΕΛ Γουμένισσας), Ναταλίας Τάταρη (ΓΕΛ Ευρωπου) και Λαζάρου Φωτιάδη (ΓΕΛ Αξιούπολης), που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έκθεσης, που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Παιονίας και το εθνικό ίδρυμα ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε συνεργασία με την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς γιά τους μαθητές της β’ τάξης των εν λόγω λυκείων.

Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο Πολεμικό μουσείο του Σκρα, όπου ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του μουσείου «Μακεδονικού Αγώνα» και ιστορικό Βασίλειο Νικόλτσιο.

Περισσότερα

Το Μουσείο Αλευρά στο δήμο Παιονίας

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024, στο γραφείο της συμβολαιογράφου Πολυκάστρου Άννας Χαρτοματσίδου, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, συνοδευόμενος  από τον […]

Δείτε ακόμα