Στροφή 180 μοιρών του δημάρχου Παιονίας Χ.Γκουντενούδη γιά τα «Hot spot»!
Πλήρη ανατροπή των δεδομένων, που αφορούν στην δημιουργία χώρων προσωρινής διαμονής προσφύγων-μεταναστών στις δύο εκ των συνολικώς τεσσάρων προβλεπομένων περιπτώσεων, αυτών της περιοχής του αεροδρομίου της Νέας Καβάλας, στον δήμο Παιονίας, και του ελικοδρομίου στην περιοχή του Χέρσου, στον δήμο του Κιλκίς είχαμε κατά την διάρκεια της Παρασκευής 26.2.16.
Και τούτο, διότι μετά από τις καθολικές απορριπτικές θέσεις όπως αυτές είχαν διατυπωθεί την Πέμπτη 25.2.16 από πλευράς των τοπικών αρχών κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας και την ανοικτή γενική συνέλευση των κατοίκων του Χέρσου και αιρετών στις επίμαχες περιοχές, που είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή έναρξης των έργων διαμόρφωσης των χώρων φιλοξενίας από πλευράς του στρατού, είχαμε την διακοπή των διαμαρτυριών και την έναρξη των εργασιών από το μεσημέρι και μετά.
Αιτία γιά την πλήρη αλλαγή πλεύσης στο επίμαχο ζήτημα, που την περίοδο αυτή έχει φέρει τον νομό μας, και ιδιαιτέρως την περιοχή του δήμου Παιονίας στο επίκεντρο του εσωτερικού, αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξ αιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, διαδραμάτισαν δύο παράμετροι.
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Νέας Καβάλας, ήταν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου προς τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην συνάντηση που είχαν στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 26.2.16 στην Αθήνα και ακούσθηκαν ταυτοχρόνως σε σχετική επικοινωνία με τους εκατό περίπου διαμαρτυρόμενους κατοίκους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, «γιά την διαμονή στον εν λόγω χώρο μόνον μιάς εθνικότητας προσφύγων (2000 με 3000 προσφύγων) που δεν θα αυξηθούν στην πορεία, λόγω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά παράλια της χώρας στα σύνορα με την Τουρκία.
Παράλληλα δεσμεύθηκε, δεχόμενος σχετικές ερωτήσεις από αιρετά στελέχη του δήμου Παιονίας «γιά την φύλαξη του χώρου προσωρινής διαμονής αν και η έξοδος από αυτόν δεν θα παραμπεδίζεται» ενώ ταυτοχρόνως υποσχέθηκε γιά την απόδοση του χώρου στην δημοτική αρχή μετά την παύση του ζητήματος όπως και γιά την αξιοποίηση αποκλειστικώς του ντόπιου δυναμικού στην δημιουργία και λειτουργία του.
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Χέρσου με την μετατόπιση 200 μέτρα νοτιότερα της προβλεπόμενης αρχικώς του χώρου εγκατάστασης του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας (στο άλλοτε στρατόπεδο του πρώην ΛΑΤ), μετά τις έντονες αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί προς τις στρατιωτικές αρχές από πλευράς κτηνοτρόφων που διατηρούν τις εγκαταστάσεις πολύ κοντά στην αρχικώς προβλεπόμενη έκταση και τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια πρωτοβουλία.
Ενδεικτικό της αλλαγής των δεδομένων σε σχέση με την τάση που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη ημέρα, είναι η επιστολή που απεστάλη από πλευράς του δημάρχου Παιονίας, η οποία συνετάχθη πάνω στην βάση των όσων ουσιαστικώς ομοφώνως είχαν διατυπωθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και απεστάλη προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και η οποία αναφέρει τα εξής:
Διαμετρικώς …αντίθετο περιεχόμενο
«Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ.
Εδώ και δεκαοκτώ μήνες ο Δήμος Παιονίας, οι δημότες μας, οι εθελοντές μας, όλες οι υπηρεσίες μας είναι αρωγοί στην προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων που έχουν αφήσει τη στέγη τους και ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μακριά από συγκρούσεις και πολέμους.
Σε πολλές περιπτώσεις δείξαμε ανοχή σε πολιτικές της κυβέρνησης αλλά κυρίως στην έλλειψη οργανωμένων πολιτικών, ενεργώντας με αίσθημα ευθύνης ως παραμεθόριος Δήμος και με συμπόνια και αλληλεγγύη απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Η κυβέρνηση όμως, αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, λειτουργώντας αυθαίρετα, μυστικοπαθώς και με κρυψίνοια έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας στον οικισμό της Νέας Καβάλας Δήμου Παιονίας. Για όλη αυτή την κατάσταση όχι μόνο δεν ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παιονίας αλλά δεν έγινε καν κάποια σχετική κοινοποίηση στο Δήμο μας, γνωρίζοντας ότι εδώ και καιρό όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες συγκλίνουν στην Ειδομένη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι θα επιβαρυνθεί η τοπική κοινωνία με την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας με αποτέλεσμα να μας ξεφύγει η κατάσταση, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αντιμετώπιση ανεπιστρεπτί.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε μέσω της Διαδημοτικής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ η έγκαιρη ενημέρωση και συνεργασία της κυβέρνησης με τους Δήμους χωρίς βέβαια αυτό να έχει γίνει εμφανές στην πράξη.
Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την κατάσταση καθώς μεθοδεύεται η δημιουργία Αποθήκης Ψυχών στα όρια της Παιονίας με τεράστιες συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό.
Ο οικισμός της Νέας Καβάλας αριθμεί περί τους 70 κατοίκους και σταδιακά τέτοιου είδους πολιτικές δρομολογούν την ερήμωση των ακριτικών χωριών μας και την πλήρη απαξίωση. Ένας οικισμός αγροτικός με καλλιέργειες στη γύρω περιοχή και με κατοίκους που ετοιμάζονται για τις εαρινές αγροτικές εργασίες κινδυνεύει με αφανισμό. Επίσης στην περιοχή υπάρχει ένα Βιομηχανικό Πάρκο που αποτελείται από Βιομηχανίες με σημαντική προσφορά στην ελληνική οικονομία, όπως και ένα Κτηνοτροφικό Πάρκο με πολλές Κτηνοτροφικές Μονάδες. Απειλούνται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες με ολική καταστροφή και με άμεσες συνέπειες στην τοπική οικονομία και στη διαβίωση των δημοτών μας.
Εξάλλου, η περιοχή μας δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει αυτό τον όγκο ανθρώπων. Η αστυνομική δύναμη είναι υποστελεχωμένη και εξουθενωμένη, οι μονάδες υγείας ανεπαρκείς και ελάχιστες με μόλις ένα Νοσοκομείο και ένα Κέντρο Υγείας να εξυπηρετούν το Δήμο. Αυτομάτως δεν θα υπάρχει ιατρική κάλυψη όχι μόνο για τους πρόσφυγες – μετανάστες αλλά ούτε καν για τον τοπικό πληθυσμό μας. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να τους δεσμεύσει σε χώρους φιλοξενίας ειδικά όταν αυτοί είναι δίπλα ακριβώς στα σύνορα.
Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και εμείς σαν δημοτική αρχή είμαστε δίπλα τους, μιας και υποχρέωσή μας είναι η ασφάλεια και η ευταξία στα όριά μας. Άλλωστε, έχουν αποδείξει με πολλαπλούς τρόπους και μέσα τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη τους. Ίσως είναι καιρός και η υπόλοιπη χώρα, κεντρική και νότια να δείξει το ενδιαφέρον της για τις καταπονημένες ανθρώπινες ψυχές και να υποδεχτεί πρόσφυγες σε χώρους φιλοξενίας.
Κε Πρωθυπουργέ ο ακριτικός μας Δήμος κινδυνεύει και η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ δίπλα μας. Εάν νομίζετε πως μπορεί ο Δήμος μας να χωρέσει περισσότερους κατοίκους από τον ήδη μόνιμο πληθυσμό, θα πρότεινα να δοκιμάσετε να φιλοξενήσετε κι εσείς οι παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας κάποιους από αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους στα σπίτια σας, στους προσωπικούς σας χώρους. Τότε ίσως μπορεί να αντιλαμβανόσασταν την κρισιμότητα της κατάστασης».
Σε διαφορετικό κλίμα ήταν η στάση της δημοτικής αρχής Κιλκίς, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στην γενική συνέλευση του Χέρσου της Πέμπτης 25.2.16 αλλά και όπως διατυπώνεται στην σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από πλευράς του και η οποία αναφέρει τα εξής:
«Δεν ρωτηθήκαμε»
« Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την ίδρυση κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ”Μαζαράκη” στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς, προβάλλοντας ως βασικό λόγο τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο κρίσιμο διάστημα με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις μας αιφνιδίασαν καθώς βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε ρωτήθηκε και δε συμμετείχε στο σχεδιασμό με προτάσεις που θα μπορούσαν να εισφέρουν στην καλύτερη διαχείριση της χωροθέτησης των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.
Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να παραμερίσουμε τις όποιες πικρίες μας και να συνταχθούμε ως αρωγοί στην υπόθεση του προσφυγικού, όπως πράττουν και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από τους εσφαλμένους κυβερνητικούς χειρισμούς που έχουν σημειωθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Η συμμετοχή και η συνεργασία μας όμως στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που χωροθετείται στην περιοχή μας, πέραν του ρεαλιστικού τρόπου αντιμετώπισης, προϋποθέτει βασικούς κανόνες.
Προαπαιτούμενα για όλους εμάς που υπηρετούμε τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς είναι:
• η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων
• η διασφάλιση της προστασίας και της περιουσίας των πολιτών του νομού
Εχέγγυα για όλα τα παραπάνω είναι οι ρητές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η διαβεβαίωση ότι ο χώρος φιλοξενίας θα φυλάσσεται για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα άναρχης μετακίνησης και κυκλοφορίας.
Κατανοούμε το δράμα των προσφύγων και συμπάσχουμε στον πόνο τους και στον καημό τους να βρουν μια ελεύθερη και ασφαλή νέα πατρίδα, θεωρούμε όμως ότι δεν πρέπει να μετατραπούν οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας σε αποθήκες δυστυχισμένων ανθρώπων.
Είναι σαφές ότι δε θα δεχθούμε να καταστεί ο Δήμος Κιλκίς σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας προσωρινής προσφύγων με νέες εστίες σε Δροσάτο και Κεντρικό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα δύσκολο και πολυσύνθετο ζήτημα. Η χώρα μας αξιώνει, και δικαίως, την ισομερή κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση τάχιστα να κάνει πράξη το αίτημά της και στην επικράτεια με αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στις Περιφερειακές Ενότητες.
Με τις θέσεις του Δήμου Κιλκίς συντάσσονται οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κιλκίς οι οποίοι και ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο Κιλκίς για τις διαστάσεις του ζητήματος».