Πολιτική

Γ.Κυριακού: “Δικαίωμα του λαού του Κιλκίς ο προαστιακός σιδηρόδρομος”

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Γράφει ο Γρηγόρης Κυριακού*

Ο σιδηρόδρομος, από την ανακάλυψη του ακόμη, απΕτέλεσε και αποτελεί βασικό μέσο ανάπτυξης μιας περιοχής. Στην Ελλάδα βεβαίως αποτελεί εξαίρεση, όπως και πολλά άλλα πράγματα που κάνουν οι «κουτόφραγκοι».

Δεν είναι τυχαίο, ότι στην εποχή των «μνημονίων» οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να πετύχουν συνδυαστικές μεταφορές με την ένωση λιμανιών και βιομηχανικών περιοχών με τον σιδηρόδρομο.

Το Κιλκίς είχε την τύχη, λόγω θέσεως, να βρίσκεται πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρουπόλεως, η οποία κατασκευάστηκε πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Από τη δεκαετία του 1990 γίνεται λόγος για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, η οποία, με νέα χάραξη που παρακάμπτει το Κιλκίς, συντομεύει την διαδρομή προς Αλεξανδρούπολη και περνά πλέον από την Μικρή και Μεγάλη Βόλβη.

Φυσιολογικό γιά μία χώρα να βελτιώνει τις υποδομές της και να θέλει να γίνεται ανταγωνιστική στις μεταφορές.

Το γεγονός, ότι η σιδηροδρομική γραμμή του Κιλκίς αποτελεί τμήμα του διεθνούς σιδηροδρομικού άξονα προς την ανατολική Ευρώπη, έδινε μία ελπίδα γιά την μη ερήμωση της γραμμής και τη διεκδίκηση της προαστιακής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη.

Προαστιακή σύνδεση σημαίνει αμφίδρομη προσβασιμότητα και, σε συνδυασμό με ουσιαστικές επιλογές (ποιοτική αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, αστικές αναπλάσεις, υποδομές τουριστικής ανάπτυξης για ημερήσιες ή διήμερες αποδράσεις) της τοπικής διοίκησης, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την πόλη σε επιλογή τόπου κατοικίας.

Δυστυχώς αυτή η πολιτική την τελευταία δεκαετία απουσιάζει από τον τόπο.

Προσφάτως ο υπουργός υποδομών ανακοίνωσε την δημιουργία νέου κάθετου άξονα της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα ενώνει κατ΄ ευθείαν τις Σέρρες και την Δράμα με τον Προμαχώνα μέσω συνδετήριας γραμμής, που θα ενώνει την Αμφίπολη με την Νέα Ζίχνη, και η οποία ουσιαστικως θα συνδέει τις Σέρρες και τον Προμαχώνα με την προγραμματιζόμενη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Το Κιλκίς, δηλαδή, χάνει ενδεχομένως την τελευταία του ευκαιρία να διεκδικήσει προαστιακή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, εκμεταλλευόμενο την ενεργή γραμμή προς Προμαχώνα.

Σημειώνεται ότι οι πόλεις που δεν θα είχαν σιδηροδρομική σύνδεση λόγω της νέας χαράξεως της σιδηροδρομικής Εγνατίας θα ήταν το Κιλκίς, οι Σέρρες και η Δράμα. Με τη νέα εξέλιξη Σέρρες και Δράμα την διατηρούν.

Άραγε το Κιλκίς μπορεί να ελπίζει σε προαστιακή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, κάνοντας διπλή (εμπορευματική και επιβατική) χρήση της προσφάτως εξαγγελθείσας σύνδεσης της ΒΙ.ΠΕ.;

Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να διεκδικήσουν και να πετύχουν την προαστιακή σύνδεση γιά τον τόπο. Αν θέλουν να υποστηρίζουν εμπράκτως ότι διαθέτουν τόλμη, πολιτικό όραμα και σχέδιο.

Με την ευχή να μην επαναληφθεί το δράμα του δρόμου Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, που δεν μπορούμε να τελειώσουμε εδώ και 21 χρόνια.

*Μέλος διευρυμένης ΝΕ Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]