Πολιτική

Δεν προσφέρεται γιά …«πανηγυρισμούς» μία απόφαση γιά αυτονόητο …δεκαετιών

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Γράφει ο Γρηγόρης Κυριακού*

Λίγο πριν την εκπνοή του 2020, το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς αποφάσισε την οριστική παραχώρηση έκτασης γιά την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους ξεπέρασαν αγκυλώσεις ετών και έλαβαν την απόφαση.

Απόφαση, που προκαλεί ανακούφιση στους συμπολίτες μας νομικούς, δικαστικούς, δικαστικούς υπαλλήλους και όσους εν γένει έχουν τακτικές επαφές με την δικαστική εξουσία.

Απόφαση, που μετά από δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο επιτρέπει το αυτονόητο: Να εργάζεται, δηλαδή, μία κοινωνική ομάδα υπό συνθήκες αξιοπρεπείς και σύγχρονες, και ταυτοχρόνως ο πολίτης να εξυπηρετείται στο ίδιο περιβάλλον, αν και με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών το δεύτερο σκέλος σταδιακώς θα θεωρηθεί ξεπερασμένο σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα η χωροθέτηση δημοσίων υπηρεσιών, λειτουργιών κτλ δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των αιρετών οργάνων, αλλά επιστήμης που εξετάζει παραμέτρους προσβασιμότητας, κόστους κ.ο.κ. Το αιρετό όργανο αποφασίζει την παραχώρηση ή όχι μιας έκτασης.
Μία τέτοια απόφαση, που αφορά στο αυτονόητο και συγχρόνως έρχεται μετά από δεκαετίες, δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.

Διότι το ίδιο «μοτίβο» εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και οι άνθρωποι του.
Νοσοκομείο, κολυμβητήριο, «δίδυμα» κτίρια πρώην στρατοπέδου Διαλέττη, παλιά νομαρχία, οθωμανικό λουτρό, βρύση του Σαλάτς, κονάκι του Σουλτογιάννη, παλιά σφαγεία, περιμετρικός δρόμος λόφου Αγίου Γεωργίου, νότια περιφερειακή οδός Κιλκίς, ολοκλήρωση δρόμου Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης – Προμαχώνα, δρόμοι Σερρών – Κιλκίς, Γουμένισσας – Γιαννιτσών, κόμβου Χαλάστρας – Ευζώνων, προαστιακός σιδηρόδρομος, αξιοποίηση λιμνών Δοϊράνης – Πικρολίμνης – Μεταλλείου, αξιοποίηση γραμμής μετώπου Α Παγκοσμίου Πολέμου, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, Κρούσια, Πάικο και ένα σωρό άλλα έργα τοπικής ή υπερτοπικής σημασίας χρονίζουν. Και από την «ωρίμανση» κατά την τεχνική ορολογία θα περάσουν στο παραγίνωμα.

Ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος ανιχνεύει και κατακτά νέα πεδία, το Κιλκίς μιλά με όρους προηγούμενων δεκαετιών.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να μας προκαλεί δάκρυα λύπης. Όχι για την παραχώρηση της έκτασης και την λύση ενός εκ των χρονιζόντων προβλημάτων του τόπου, αλλά γιά τα χρόνια που πέρασαν έως ότου ληφθεί. Γιά τις ευκαιρίες που χάθηκαν. Γιά τους ανθρώπους που έφυγαν, διότι δεν άντεξαν σε έναν τόπο, που «αγκιστρώνεται» στο παρελθόν.

Ο πολιτικός κόσμος ή τουλάχιστον σημαντική μερίδα αυτού – γιά να μην αδικήσω ωρισμένους που εργάστηκαν για τον τόπο, οφείλει μία συγγνώμη στην γενιά, που μεγάλωσε περιμένοντας τα παραπάνω έργα, και όχι μόνο, να υλοποιηθούν αλλά και στην γενιά που μεγαλώνει σε έναν τόπο, που προκαλεί την φυγή, διότι δεν δίνει επιλογές και σε αφήνει στάσιμο. Το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών σε άλλους δεν έχει θέση, όταν μιλάμε γιά το παρόν και το μέλλον του τόπου. Η προσπάθεια συγκάλυψης της ολιγωρίας, με εκτόξευση κατηγοριών προς άλλους αποσκοπεί μονάχα σε προσωπικά οφέλη και τη διατήρηση μιας δήθεν αξιοπρέπειας. Η αναγνώριση, ότι «προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα», δεν είναι ντροπή. Κανείς δεν είναι καλός σε όλα. Η διεκδίκηση, όμως, και η κατάληψη οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος χωρίς την απαιτούμενη γνώση και ικανότητα να αντεπεξέλθει κάποιος στις υποχρεώσεις προκαλεί προβλήματα. Η κατάληψη δημόσιου αξιώματος γιά λόγους βιοπορισμού ή ικανοποίησης του εγωισμού ή της ματαιοδοξίας είναι ντροπή,ειδικά όταν την ώρα του ταμείου ο απολογισμός τείνει στο μηδέν.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση, λόγω του τρόπου διαχείρισης των οικονομικών της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και η κρίση, που προκαλεί η πανδημία, δημιούργησαν οριακές καταστάσεις σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό και εθνικό και ανέδειξαν μία μεγάλη ανάγκη:Την διεύρυνση του νου. Όχι μόνο με το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και με την προσβασιμότητα και την διάδραση.

Και, δυστυχώς, στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και του διαδικτύου, το Κιλκίς ακόμα αναζητεί τρόπους να βρει την θέση του στον χάρτη, ενώ την ίδια στιγμή ορθώνει εμπόδια σε καθετί, που διευκολύνει την κάθε είδους προσβασιμότητα από και προς αυτό.

*Μέλους διευρυμένης νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτικής Συμμαχίας»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα