Πολιτική

Λεων. Γρηγοράκος : «Δεν καταργείται κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα»

«Όχι μόνο δεν καταργείται καμμία δομή υγείας του νομού, αλλά, αντιθέτως, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια επίλυσης των όποιων προβλημάτων τους, με προοπτική την περαιτέρω αναβάθμισή τους».
Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση παρέσχε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε την Πέμπτη 25.9.14 αμέσως μετά την ανοικτή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς γιά τα θέματα του τομέα υγείας του νομού, στο πλαίσιο της εδώ επίσκεψής του.
Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους ο κ. Γρηγοράκος «έπλεξε» το εγκώμιο της διοίκησης, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς γιά την «πληρέστερη, σφαιρική και εις βάθος ενημέρωση και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους, κατά τρόπο που να αναδεικνύει την μεγάλη διαφορά της επιτόπιας εξέτασης των θεμάτων ενός χώρου από την υπηρεσιακή ενημέρωση σε γραφείο των Αθηνών, όπως τόνισε, προσθέτοντας: «Έμεινα ικανοποιημένος πολύ περισσότερο από ότι θα ανάμενα».
Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας παραδέχθηκε τις ελλείψεις σε προσωπικό, τονίζοντας ότι θα ληφθεί αμέσως μέριμνα γιά την κάλυψή τους, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιά την κατάσταση των οικονομικών του νοσοκομείου.https://www.youtube.com/watch?v=816TryHjxPc
Αφού δε αναφέρθηκε στην επικείμενη πλήρη λειτουργία της τρίτης πτέρυγας, στην εντός των ημερών έναρξη λειτουργίας των μαγειρείων και στην παραλαβή ιατρικού εξοπλισμού, κατέληξε λέγοντας ότι το νοσοκομείο Κιλκίς συνεχίζει να παραμένει αξιόλογο και να διατηρεί το «όνομα», που δημιούργησε τις προηγούμενες δεκαετίες, και ότι το υπουργειο υγείας ήδη μεριμνά γιά την επίλυση των προβλημάτων του.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Η», ο κ. Γρηγοράκος:
-Όσον αφορά στις οικονομικές ανάγκες των δομών υγείας του νομού δήλωσε ότι αυτές έχουν καλυφθεί σε κάποιο βαθμό, ενώ είναι δεδομένη η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου γιά πλήρη κάλυψή τους, στο πλαίσιο μιάς πολιτικής επιλογής γιά επίλυση και όλων των άλλων προβλημάτων των δομών, με πλήρη στήριξή τους: «Ήλθα εδώ γιά να μεταφέρω την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας, άρα την κυβερνητική πολιτική και δεν εκπροσωπώ τον εαυτο μου. Γι’ αυτήν, λοιπόν, την πολιτική αποτελεί επιλογή η στήριξη των δομών υγείας του νομού Κιλκίς, και δηλώνω κατηγοματικώς ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί καμμία».
-Ως προς την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, δεν υφίσταται πλέον καμμία «μνημονιακή» δέσμευση γιά το υπουργείο υγείας, όπως, γιά παράδειγμα της αναλογίας μιάς πρόσληψης γιά πέντε απολύσεις, καθώς αυτό ήδη προχωρεί στον σχεδιασμό του με βάση την «μεταμνημονιακή» εποχή. Και ο σχεδιασμός του προβλέπει γιά το 2015 χίλιες πεντακόσιες προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και δυόμιση χιλιάδες σε μόνιμους εργαζόμενους, ενώ τα κενά των επικουρικών ιατρών θα καλυφθούν εξ ιδίως εσόδων του τομέα υγείας.
-Η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια γιά την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που το διάστημα 2002-2010 έφτασε να στοιχίζει …ένα ολόκληρο «μνημόνιο». Επιδιώκεται η αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων και εν γένει αναδιάρθρωση του τομέα, ώστε και τα νοσοκομεία να μην υφίστανται οικονομικές επιπτώσεις από τις μεγάλες φαρμακευτικές δαπάνες.
Σε σχέση με αυτήν την προσπάθεια, δεν ευσταθούν οι επικρίσεις και κατηγορίες κατά της κυβέρνησης περι μετακυλίσεως του κόστους στον πολίτη.
-Μετά την έναρξη της λειτουργίας της τρίτης πτέρυγας το υπουργείο υγείας θα μεριμνήσει και γιά τις άλλες κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου Κιλκίς, σε σχέση τόσο με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή τους όσο και με τον εξοπλισμό τους.

«Θέμα πολιτικής επιλογής του»

Ο κ. Γρηγοράκος ρωτήθηκε και γιά το θέμα της εδώ και λιγο καιρό διένεξης του τομέα υγείας του νομού με τον διοικητή της τετάρτης υγειονομικής περιφέρειας Θρασύβουλο Βεντούρη, με αφορμή τις επίμονες τα τελευταία εικοσιτετράωρα φήμες περί παραιτήσεως.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας δήλωσε άγνοια γιά το τελευταίο, σημειώνοντας ότι είναι θέμα πολιτικής επιλογής του κ. Βεντούρη η παραίτησή του ή μη.
«Η κυβέρνηση επιθυμεί», τόνισε, «να υπάρχει ηρεμία και κλίμα ενότητας στον τομέα υγείας του νομού Κιλκίς και αποτελεί, όπως ανέφερα, θέση της να στηριχθούν τα δύο νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και να καλυφθούν όλες οι ιατρικές ανάγκες».

Τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, γιά τις δομές του νομού
Εύσημα και δεσμεύσεις από τον Λ.Γρηγοράκο
Ο τομέας υγείας του νομού λειτουργεί υποδειγματικώς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Κατά την εδώ επίσκεψή του της Πέμπτης 25.9.14 ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν φείσθηκε ευσήμων γιά το επίπεδο λειτουργίας των μονάδων ή δομών υγείας και κατάρτισης του προσωπικού των, ενώ διατύπωσε κατηγορηματικές δεσμεύσεις γιά επίλυση των προβλημάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κλείσει ή να υποβαθμισθεί καμμία μονάδα.
Η επίσκεψη του κ. Γρηγοράκου ξεκίνησε με συνάντησή του με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ, τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός υγείας ευχαρίστησε δημοσίως γιά τον τρόπο, με τον οποίο τον ενημέρωσε γιά τα ζητήματα και προβλήματα του τομέα υγείας του νομού.
Εν συνεχεία ο κ. Γρηγοράκος, συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Φραγγίδη, μετέβη στο νοσοκομείο Κιλκις, όπου έγινε δεκτός από τον διοικητή Θεμιστοκλή Ανθρακίδη και περιόδευσε σε όλες τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.
Κατόπιν προέστη ανοικτής συσκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της νεόδμητης τρίτης πτέρυγας, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι λοιποί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο είχαν αναρτήσει ή κρατούσαν «πανώ» με συνθήματα διαμαρτυρίας γιά τα υφιστάμενα προβλήματα και κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής στον τομέα της υγείας.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι του μονίμου ιατρικού προσωπικού, των ειδικευομένων ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, του σωματείου εργαζομένων και της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς παρέθεσαν ενδελεχώς τα επί μέρους προβλήματα με έμφαση στα κενά ή δυσλειτουργίες σε νευραλγικούς τομείς και χώρους όπως η χειρουργική κλινική, ο αξονικός τομογράφος, το καθεστώς των εφημεριών, τα αναλώσιμα υλικά, οι συνθήκες εργασίας κλπ.
Ο κ. Γρηγοράκος δικαιολόγησε πλήρως τις διαμαρτυρίες, έκανε λόγο γιά ακριβή ενημέρωση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα και προέβη σε κατηγορηματικές δεσμεύσεις γιά την επίλυσή τους με αναφορές και σε τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτή.
Υπενθύμισε την επικείμενη λειτουργία της τρίτης πτέρυγας και των μαγειρείων του νοσοκομείου, ενώ ενημέρωσε τους παρισταμένους γιά τον σχεδιασμό του υπουργείου γιά το 2015, που προβλεπει προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και εξασφάλιση «πηγών» χρηματοδότησης γιά υλικοτεχνικά μέσα και εξοπλισμό.
Εν συνεχεία εξήρε την συνολική «εικόνα», που παρουσιάζει σήμερα το ίδρυμα, απονέμοντας εύσημα στο σύνολο του προσωπικού του, ιδίως δε σε σχέση με την διασφάλιση της κοινωνικής ηρεμίας, παρά τις δυσκολίες της παρούσης συγκυρίας, με την προτροπή να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα σ’ αυτήν, εν όψει των δρομολογούμενων λύσεων στα προβλήματα.
Επίσης, σε συνάρτηση με το προηγούμενο, προέβαλε προς μίμησιν το παράδειγμα συλλογικότητας και αλτρουϊσμού των εργαζομένων στο νοσοκομείο, που διέθεσαν ποσό 52.000 ευρώ γιά κάλυψη λειτουργικών αναγκών, επειδή δεν υπήρχε άλλη «πηγή» εξασφάλισης της σχετικής δαπάνης.
Τέλος, ο κ. Γρηγοράκος έθεσε στην διάθεση της διοίκησης και του συνόλου του προσωπικού του νοσοκομείου Κιλκίς τα τηλέφωνα και το γραφείο του στην Αθήνα, σε μιάν εντυπωσιακή χειρονομία καλής θελήσεως!
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο αναπληρωτής υπουργός υγείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου (δημοσιεύεται σε άλλη στήλη), ενώ κατόπιν μετέβη στο κέντρο υγείας Πολυκάστρου.

«Πρόσληψη μονίμου»
Εκεί έγινε δεκτός από τον διευθυντή του Γιώργο Περπερίδη και κατόπιν επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του, γιά τις οποίες δεν φείσθηκε ευμενών σχολίων, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την «εικόνα» και την λειτουργικότητά τους.
«Το …δεύτερο κέντρο υγείας σε όλη την χώρα είναι μακριά», τόνισε εκφραστικότατα, ενώ κατά την επακολουθήσασα σύσκεψη διατύπωσε δεσμεύσεις όσον αφορά σε κάποιες ελλείψεις σε μέσα, ενώ υπήρξε ιδιατέρως κατηγορηματικός όσον αφορά στην κάλυψ των δύο σημαντικών κενών του τομέα υγείας στον δήμο Παιονίας με μόνιμο προσωπικό και συγκεκριμένα των δύο θέσεων παιδιάτρου, μιάς στο κέντρο υγείας Πολυκάστρου και μιάς στο γενικό νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του κ. Γρηγοράκου ήταν η Γουμένισσα, όπου κατ’ αρχάς συναντήθηκε με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ Δημήτριο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας εξήρε το πνεύμα, με το οποίο ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα θέματα υγείας της περιοχής.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο ανοικτή σύσκεψη ανάλογη της προηγηθείσας στο νοσοκομείο του Κιλκίς, παρουσία και του αναπληρωτή διοικητή του τομέα υγείας του νομού Στυλιανού Βαμβίνη, αφού προηγουμένως ο κ. Γρηγοράκος επισκέφθηκε όλες τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και έλαβε γνώση των προβλημάτων τους.
Κατά την εν λόγω σύσκεψη ο κ. Γρηγοράκος, αφού αναφέρθηκε και πάλι στην δέσμευσή του γιά πρόσληψη μονίμου παιδιάτρου, δήλωσε ότι θα ληφθεί μέριμνα και γιά την κάλυψη της θέσης του αναισθησιολόγου και επανέλαβε την θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου γιά ενίσχυση των μονάδων ή δομών υγείας του νομού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα