Γενικά

“Γρίφος” οι αποζημιώσεις 273 πρώην εργαζομένων “Καπνικής”

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

“Μήλον της έριδος”, για ακόμη μία φορά, γίνονται οι ποσότητες 2.000.000 κιλών καπνού εσοδείας 2016 περίπυ 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς Γεώργιος Ιωαννίδης, που υπάρχουν σε αποθηκευτικούς χώρους της Καπνικής “Μιχαηλίδης” Α.Ε στην περιοχή της Σιταριάς και οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο χρόνιας διαμάχης μεταξύ της ιδιοκτησίας της εταιρίας της Προνομιούχου Ανωνύμου Εταιρίας Γενικών Αποθηκών (ΠΑΕΓΑΕ Α.Ε), εταιρίας η οποία μέσω σχετικής σύμβασης διαχειρίζεται την αποθήκευση των και πιστωτών τραπεζών της Καπνικής.

Και τούτο διότι αυτή την φορά στην διεκδίκηση τους παρεισφρέει και το οικείο σωματείο των καπνεργατών, το οποίο κινεί τις διαδικασίες κατάσχεσης των για λογαριασμό των μελών του ύστερα από απόφαση σχετικής γενικής συνέλευσης για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Πρόκειται ουσιαστικώς για μία δεύτερη απόπειρα να υλοποιηθεί ο σχετικός στόχος, καθώς η πρώτη που είδε πρόσφατα το φώς της δημοσιότητας δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν προσέφερε τίποτε στους καπνεργάτες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Παιονίας, οι οποίοι αποτελούν την μία εκ των τριών ομάδων των 273 εργαζομένων της “Καπνικής”, καθώς υπάρχουν και δύο ακόμη ομάδες στην πάλαι ποτέ κραταιά μονάδα επεξεργασίας καπνού, μία που περιλαμβάνει όσους εξακολουθούν να εργάζονται έως σήμερα στην υπό κατάρρευση πλέον επιχείρηση και μία ακόμη η οποία αποτελείται από συναδέλφους των καπνεργατών της Παοινίας οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο κ Ιωαννίδης ,που είναι ταυτοχρόνως και πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου των καπνεργατών “κάτι τέτοιο κατέστη εκ των πραγμάτων αναγκαίο, καθώς η πρώτη απόπειρα κατάσχεσης εις χείρας τρίτων δεν είχε τα επιθυμητά για τους εργαζομένους αποτελέσματα”, θυμίζοντας παράλληλα ότι τα όποια αποτελέσματα της κατάσχεσης “θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το σύνολο των εργαζομένων στην καπνική μονάδα”.

Η νέα απόπειρα κατάσχεσης των επίμαχων καπνών, όπως συνέχισε, είναι ζωτικής σημασίας να στεφθεί με ουσιαστική επιτυχία μέσα σε διάστημα το πολύ επτά μηνών, καθώς πιθανή καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των εν λόγω ποσοτήτων καπνού και κατ΄ επέκταση στην χρηματική αξία τους.

Αυτός, τόνισε, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε να υλοποιήσει την διαδικασία κατάσχεσης το γραφείο το οποίο είχε διαχειρισθεί με επιτυχία την υπόθεση κατάσχεσης αντίστοιχων ποσοτήτων και καταστάσεων καπνού υπέρ καπνοπαραγωγών προμηθευτών καπνού της “Μιχαηλίδης” Α.Ε.

Η ευτυχή κατάληξη της εν λόγω υπόθεσης κατάσχεσης, όπως δήλωσε ο κ Ιωαννίδης, “θα είναι μία δικαίωση για τους εργαζομένους, πρώην και νυν της επιχείρησης και θα τους προσφέρει μία οικονομική ανάσα σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης, μιάς και ανάλογες κινήσεις υπάρχουν από πλευράς και άλλων διεκδικητών περιουσιακών στοιχείων της καπνικής εταιρίας”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]