Γενικά

Γραφεία ΕΛΤΑ υπαίθρου: Ζητούμενο η προσαρμογή στο μέλλον, και όχι η επιστροφή στο παρελθόν

Αντιδράσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς των μεταφορών και της επικοινωνίας, έχει προκαλέσει στην περιοχή του δήμου Παιονίας η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης των «Ελληνικών Ταχυδρομείων»(ΕΛΤΑ) να αναστείλει την λειτουργία των υποκαταστημάτων της σε Γουμένισσα και Εύρωπο.

Η αλήθεια είναι, ότι γιά πολλές δεκαετίες η λειτουργία τέτοιου είδους δημόσιων υπηρεσιών ήταν συνυφασμένη με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η παρουσία τους σε περιοχές της υπαίθρου ήταν απαραίτητη και οι εργαζόμενοι σε αυτές απολάμβαναν γενικότερου κύρους και αποδοχής.

Σταδιακώς, βεβαίως, τα δεδομένα άλλαξαν, και πλέον τέτοιου τύπου υπηρεσίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρέχονται κατά πρώτο λόγο από ιδιώτες και δευτερευόντως από δημοσίους φορείς, οι οποίοι εκεί όπου υπάρχουν είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν με βάση τον ανταγωνισμό, χωρίς να σωρεύουν ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό

Η λογική, ότι οι υπηρεσίες ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών συγκροτούν κοινωνικές υπηρεσίες, δεν συνάδει με την αντίληψη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και δεν είναι τυχαίο, ότι με την υπογραφή του τελευταίου μνημονίου την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2017, τα ΕΛΤΑ παραχωρήθηκαν πλειοψηφικώς στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας και πλήρως από το 2020, δηλαδή στην εταιρεία που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, και η οποία δεν ανήκει στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται με τον Ν.439/2016.

Εξ ου και οι πρόσφατες ανακοινώσεις από πλευράς της διοίκησης των ΕΛΤΑ γιά την αναδιοργάνωσή τους (το πλαίσιο δημοσιεύεται παρακάτω), η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αναστολή λειτουργίας σε πάνω από 160 υποκαταστήματα, από τα 1150 συνολικώς, με μικρό «κύκλο» εργασιών και ελλειμματικά από πλευράς κόστους λειτουργίας, όπως εν προκειμένω της Γουμένισσας και του Ευρώπου (80.000 ευρώ ετησίως της Γουμένισσας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας).

Μία απόφαση, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλές των περιπτώσεων, καθώς, πέραν των άλλων, προέκυψε σε προεκλογική περίοδο αυτοδιοικητικών εκλογών, και ο «πειρασμός» γιά τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από κατανοητός.

Όμως, στην εποχή μας, όπου το ζητούμενο είναι η καλύτερη παροχή τέτοιου επιπέδου υπηρεσιών σε υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς σώρευση ελλειμμάτων που βαρύνουν τους φορολογούμενους, είναι υποχρέωσή μας, και όχι επιλογή.

Το υλοποιούν οι πάντες εντός της Ενωμένης Ευρώπης, όπου ανήκουμε, καθώς οι περί του αντιθέτου προσεγγίσεις όχι μόνον έχουν κριθεί στην πράξη αναποτελεσματικές, αλλά, όταν επικράτησαν ευρύτερα και σωρευτικά στην ελληνική οικονομία-κοινωνία, οδήγησαν σε χρεωκοπία του ελληνικού κράτους, σε μνημόνια γιά μία δεκαετία και μέτρα επώδυνα γιά τον ελληνικό λαό.

Τα «λάβαρα της επανάστασης» και της διεκδίκησης ως τοπική κοινωνία οφείλουμε να τα σηκώνουμε γιά ζητήματα και θέματα, που έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν επικεντρώνονται σε στόχους πραγματικά ουσιαστικούς και αναπτυξιακούς, όπως, γιά παράδειγμα, η ίδρυση και λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην περιοχή του Αξιοχωρίου, η σιδηροδρομική προαστιακή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης με αυτήν.

Οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ και των αντιστοίχων ανά την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο δεν εντάσσονται πλέον στις λεγόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν αντιμετωπίζονται ως τέτοιου είδους, άρα, δεν μπορούν να εξαιρούνται του πλαισίου λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών.

Τα παραδείγματα και σε τοπικό επίπεδο ( πρώην υποκαταστήμα Χέρσου και Αξιούπολης) είναι απολύτως ενδεικτικά και διαψεύδουν όσους επικαλούνται διαφορετικού τύπου προσεγγίσεις.

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες δεν είναι, γιά παράδειγμα, υπηρεσίες υγείας, όπου για λόγους, που κάθε Πολιτεία κρίνει σκόπιμο, η εν λόγω λογική δεν ακολουθείται, και οι σχετικές δαπάνες καλύπτονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και δικαιολογούν απολύτως λογικές διεκδίκησης βελτίωσης συνθηκών και υπηρεσιών από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Σε μία περίοδο, όπου τα δεδομένα και στον εν λόγω τομέα αλλάζουν γρήγορα και εντυπωσιακά, σε βαθμό μάλιστα που σταδιακώς θα περιορίσουν – εξαλείψουν τέτοιου επιπέδου παροχής υπηρεσιών, το ουσιαστικό ζητούμενο είναι η προσαρμογή στο μέλλον, και όχι η επιστροφή στο παρελθόν.

Επαναπροσδιορισμός υπηρεσιών και νέα ψηφιακά προϊόντα στο νέο δίκτυο περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας.

Απαντώντας στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, η διοίκηση, που έχει επιλεγεί από το Υπερταμείο, υποστηρίζει ότι το κεντρικό μήνυμα των ΕΛΤΑ είναι το «Είμαστε Παντού, Καλύτερα», το οποίο «γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης του δικτύου και επαναπροσδιορισμού προϊόντων και υπηρεσιών, αποτέλεσμα αναλυτικής μελέτης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, που ξεδιπλώνεται σταδιακώς σε βάθος 18 μηνών».

Και αναφέρει χαρακτηριστικώς:

«Ο σχεδιασμός του δικτύου συναλλαγών των ΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Από τότε έχει συντελεσθεί μια σειρά εμπορικών αλλαγών και μεθόδων εξυπηρέτησης των πελατών. Τα ΕΛΤΑ είναι πλέον σε θέση να προχωρήσουν στο άλμα του μετασχηματισμού, που όχι μόνο θα τους επιτρέψει να συμβαδίσουν αλλά και να προετοιμαστούν για το μέλλον που διαμορφώνεται».

Παρά το «λουκέτο» υποκαταστημάτων, η διοίκηση τονίζει: «Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, τα ΕΛΤΑ φροντίζουν για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών στην πόρτα τους, σε ολόκληρη την επικράτεια, με όλες τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, όπως είναι η παράδοση δεμάτων και επιστολών, καθώς και η διανομή συντάξεων. Η ταχυδρομική λειτουργία οργανώνεται σε κεντρικά σημεία και δεν επηρεάζεται από την αναδιοργάνωση του δικτύου, η οποία, μέσω της καλύτερης κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού των ΕΛΤΑ, βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της διανομής».

Το σχέδιο για το μέλλον των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει:

-Τα ΕΛΤΑ έρχονται στην πόρτα των πελατών τους με την υπηρεσία του ψηφιακού ταχυδρόμου, που προσφέρει άμεση και απομακρυσμένη πρόσβαση σε υφιστάμενες και νέες υπηρεσίες, χωρίς παρουσία στα καταστήματα. Οι ταχυδρόμοι και διανομείς της γειτονιάς ενισχύονται με ψηφιακά «εργαλεία», ώστε, σταδιακώς ως το τέλος του έτους, εκτός από την διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, να μπορούν να εισπράττουν αντικαταβολές, να διανέμουν συντάξεις και να εξοφλούν εκ μέρους των πελατών οποιοδήποτε λογαριασμό.

-Προστίθενται περισσότερα κεντρικά καταστήματα ΕΛΤΑ με διευρυμένο ωράριο τις απογευματινές ώρες.

-Εξασφαλίζουν νέες μειωμένες και ανταγωνιστικές τιμές στην αποστολή δεμάτων ιδιωτών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη (μείωση 15%) και σε άλλα μέρη του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Με αυτόν τον τρόπο τα ΕΛΤΑ στηρίζουν έμπρακτα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.

-Ανανεώνουν τον στόλο με οχήματα προηγμένης και πιό «πράσινης» τεχνολογίας που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

-Βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών με την εφαρμογή ΕΛΤΑ Fast Post, ώστε να προγραμματίζουν το ραντεβού τους σε οποιαδήποτε κατάστημα ΕΛΤΑ και να μην περιμένουν στην ουρά.
-Ενισχύουν το Δίκτυο Έξυπνων Θυρίδων Post Pox, όπου απλώς με ένα SMS ή ένα μήνυμα στο Viber, οι πελάτες των ΕΛΤΑ θα παραλαμβάνουν εύκολα και γρήγορα το δέμα τους από την θυρίδα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το κατάστημα.

-Αναπτύσσουν διαδικτυακή εφαρμογή Web Labing εσωτερικού και εξωτερικού, μέσω της οποίας κάθε εταιρικός χρήστης θα μπορεί να εκτυπώνει αμέσως, εύκολα και γρήγορα, ετικέτα ταχυδρομικού τέλους (voucher) γιά αντικείμενα μικρότερα των δύο κιλών, που επιθυμεί να στείλει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παρόμοια διαδικασία έχει δρομολογηθεί γιά όλους τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένης και της λιανικής.

«Τα ιστορικά ΕΛΤΑ, τα οποία αποτελούν 100% θυγατρική του Υπερταμείου, μετασχηματίζονται σε μία σύγχρονη, αποτελεσματική και πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών, που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της αγοράς και, κυρίως, στις απαιτήσεις των πελατών σε όλη την χώρα γιά καλύτερες, ταχύτερες και ταυτόχρονα αξιόπιστες υπηρεσίες και λύσεις», καταλήγει η διοίκηση των «Ελληνικών Ταχυδρομείων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]