«Γολγοθάς» γιά βιοκαλλιεργητές η ακύρωση του προγράμματος καλλιεργειών
Έντονη είναι η απογοήτευση και ο προβληματισμός που επικρατεί στου παραγωγούς του νομού μας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα κυρίως της βιολογικής γεωργίας μετά από όσα συνέβησαν εσχάτως με τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης γιά την περίοδο 2014-2020.
Και τούτο, διότι παραδοσιακώς η περιφερειακή μας ενότητα επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον και την υπαγωγή στα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας την δωδεκαετία εφαρμογής των στην χώρα μας, αναδεικνύοντας το Κιλκίς ως την περιοχή με το αναλογικώς μεγαλύτερο ποσοστό βιοκαλλιεργητών σε εθνικό επίπεδο και δεκαπλασιάζοντας τις εκτάσεις βιοκαλλιέργειας την περίοδο αυτή.
Αιτία, βεβαίως, τα όσα συνέβησαν με την προκήρυξη του νέου προγράμματος που προκάλεσαν ένα ενδιαφέρον από τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής δυσανάλογο με την οικονομική δυνατότητα του εν λογω προγράμματος και είχαν ως συνέπεια να ακυρωθούν με σχετική απόφαση του υπουργείου και να εξαγγελθούν ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι δράσεις 11.1.2 και 11.2.2., που αφορούν στην βιολογική κτηνοτροφία, (νεοεισερχόμενους και «παλιούς» αντίστοιχα), ενώ γιά τους βιοκαλλιεργητές υποψηφίους των δράσεων 11.1.1 και 11.2.2 ότι κατά πλειοψηφία απορρίπτονται και ουσιαστικώς θα εισέλθουν μόνον αυτοί που έχουν αγροτεμάχια σε περιοχές «Νατούρα» που στην περιφερειακή μας ενότητα είναι κυρίως στην περιοχή της Πικρολίμνης, της Αρτζάν, των Χιλίων Δένδρων στην Δοϊράνη, στις βόρειες του Πολυκάστρου περιοχές και στην παραποτάμια ζώνη του Αξιού (βλέπε σχετικό χάρτη).
Βεβαίως αυτό που έχει πλέον ουσιαστική αξία, είναι η νέα προκήρυξη να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να μην χαθεί μία ακόμη χρονιά, όπως θα συμβεί σε την φετινή, και γιά να γνωρίζουν εγκαίρως οι παραγωγοί ποιοί θα είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος, δεδομένου ότι έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η υποβολή δηλώσεων του ΟΣΔΕ γιά το 2017.
Η νέα προκήρυξη, πέραν της άρσεως του όρου, που σχετίζεται με τις περιοχές «Νατούρα» θα πρέπει να περιλαμβάνει, όπως επισημαίνουν έμπειροι τεχνοκράτες του τόπου μας, στην νέα προκήρυξη και τα κηπευτικά, που «λάμπουν διά της απουσίας τους» από τις ενισχυόμενες καλλιέργειες.
Επίσης, να σημειώνεται, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι θα προβλέπει στην ενίσχυση των χειμερινών σιτηρών καθώς είναι ευρέως καλλιεργούμενα στην περιοχή του δήμου Κιλκίς, δεδομένου ότι η προηγούμενη ενίσχυση ήταν δραματικά χαμηλή και η επανάληψη του φαινομένου θα κατέφερε σημαντικό πλήγμα γιά τους παραγωγούς μας.
Ενδεικτική του κλίματος γύρω από το θέμα ήταν και η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) που αναφέρει τα εξής:
«Μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και παρατάσεις της πρόσκλησης ενδιαφέροντος γιά ένταξη των δικαιούχων στο μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» ανακοινώθηκε τελικά χθες, με δελτίο Τύπου στο ΥΠΑΑΤ η κατά το ήμισυ ακύρωσή της.
Το παράδοξο και συνάμα παράλογο είναι ότι στο εν λόγω δελτίο Τύπου το μαύρο γίνεται άσπρο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κοροϊδεύει κατάμουτρα τους υποψήφιους πανηγυρίζοντας γιά τον ενδιαφέρον που αυτοί έδειξαν. Με λίγα λόγια το ΥΠΑΑΤ πανηγυρίζει γιατί 64.016 βιοκαλλιεργητές, βιοκτηνοτρόφοι και οι γεωπόνοι σύμβουλοί τους πιάστηκαν κορόιδα και πίστεψαν τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».
Ετσι, ανακοινώθηκε πανηγυρικά ότι ακυρώνονται και θα επαναπροκηρυχθούν οι δράσεις 11.1.2 και 11.2.2 που αφορούν στην βιολογικη κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενους και «παλιούς» αντίστοιχα) ενώ γιά τους βιοκαλλιεργητές υποψήφιους των δράσεων 11.1.1 και 11.2.2 το «χαρμόσυνο άγγελμα» είναι ότι κατά πλειοψηφία απορρίπτονται και ουσιαστικά θα εισέλθουν μόνο αυτοί που έχουν αγροτεμάχια σε περιχές «Νατούρα».
Το συγκεκριμένο κριτήριο χρησιμοποιούμενο αποκλειστικά ως ο μοναδικός «κοφτης» λειτουργεί λάθος και ενάντια στην ίδια την φύση του ίδιου του μέτρου 11. Καλλιεργητές που έχουν επενδύσει χρόνια στην βιολογική γεωργία, έχουν τεχνογνωσία και προσφορά στο περιβάλλον και στην εθνική οικονομία, ουσιαστικά αποβάλλονται αφού δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, ευρισκόμενοι με μία τεράστια ζημιά.
Ειναι πλέον πασιφανές σε όλους ότι το μίγμα του άκρατου λαϊκισμού, της υπεραπλούστευσης, της αλαζονείας και των ανεξήγητων έως τα όρια του υπόπτου εμμονών που επέδειξε το σύνολο της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ήταν εκρηκτικό και «έσκασε» στο πρόσωπο των υποψηφίων.
Ο,τι και εάν είπε και έγραψε τόσο η ΠΟΓΕΔΥ από το Σεπτέμβριο του 2016 που επιχείρησε να συνεισφέρουμε στο διάλογο, όσο και οι άλλοι φορείς (πχ ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΦΑ, γεωπονικά στελέχη ΔΑΟΚ, βιοκαλλιεργητές, σύλλογο επαγγελματιών γεωπόνων κλπ), πετάχτηκαν ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων.
Επειδή δεν έχει νόημα σε ένα δελτίο Τύπου να επεξηγήσουμε αναλυτικότερα πόσο λάθος και άδικο κάνουν και πάλι, άλλωστε ποιός θα το ακούσει, επιφυλασσόμεθα γιά αναλυτική επιστολή εάν υπάρξει ευκαιρία γιά κάποια νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στην παρούσα φάση πιθανόν η καλύτερη λύση να ήταν η ολική ακύρωση και επαναπροκήρυξη του μέτρου 11 εξ αρχής.
Αυτο που μπορούμε να πουμε στους φίλους βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτροφους είναι αφενός κουράγιο γιά την πρόωρη και μακρά Μεγάλη Εβδομάδα και να μην υποστείλουν την σημαία του αγώνα».