Πολιτική

Ο Χ. Γκουντενούδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

 

ISXIRI PAIONIAΤην υποψηφιότητά του γιά την δημαρχία Παιονίας ανακοίνωσε και επισήμως ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15.2.14 στο πολιτιστικό κέντρο Πολυκάστρου.
Ο κ. Γκουντενούδης παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του, με την επωνυμία «Παιονία Ισχυρή».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην εκλεγμένος περιφερειάρχης Κ.Μ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Παιονίας Θανάσης Λαπόρδας, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Διονύσης Ψωμιάδης και Ευθύμιος Φωτόπουλος (Θεσσαλονίκης), Γιάννης Ανδρίτσος (Πέλλας), Παύλος Θωμαίδης, Ανδρέας Βεργίδης και Χρήστος Ανθρακίδης (Κιλκίς), ο εντεταλμένος σύμβουλος δήμου Κιλκίς Αντώνης Μανουσαρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Γιάννης Πολυχρονίδης (Αξιούπολης), Στέλιος Παπαπαναγιώτου (Γουμένισσας), Ευθύμης Κουρτζανίδης (Ευρωπού), Γιώργος Δαμιανίδης, Τάκης Τατσίδης και Δημήτρης Σμυδάκης (Πολυκάστρου), Αθανάσιος Ρωσόπουλος (Γαλλικού), Δημήτρης Σισμανίδης (Πικρολίμνης), ο πρόεδρος της «Βαμβακουργικής» Ελλάδος Αθανάσιος Μεκλάρης, ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΙ. Παύλος Πασσαλίδης, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι της Παιονίας, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
Στην ομιλία του ο κ. Γκουντενούδης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…Σήμερα, εδώ μπροστά σε όλους εσάς, επιλέγω συνειδητά να κάνω το επόμενο μεγάλο βήμα. Τολμηρό, επιτρέψτε μου να πω.
Να τεθώ επικεφαλής μίας ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης για τον Δήμο Παιονίας.
Να είμαι δηλαδή δήμαρχος-συμπαραστάτης δικός σας και όχι εκπρόσωπος-διαχειριστής της εξουσίας.
Σ΄αυτόν τον δύσκολο δρόμο δεν είμαι μόνος. Έχω δίπλα μου την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου, τους υποψηφίους συμβούλους μου και φυσικά όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.
«Οι τοξοφόροι Παίονες από τον Αξιό και την Αμυδώνα…» αναφέρει ο Όμηρος στο έπος της Ιλιάδας.
Παιονία η ξακουστή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Παιονία η ευλογημένη γη από τον Θεό.
Παιονία η εύφορη γη. Γη που κρύβει μέσα της χρυσάφι -με την μεταφορική έννοια, για να μη παρεξηγηθώ. Γη, που με τον μόχθο των ανθρώπων της μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας. Από αυτή τη γη ζήσανε οι γονείς μας, από αυτήν ζούμε εμείς σήμερα, σε αυτήν εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα παιδιά μας.
Αυτό είναι και το πρώτο κιτρινοχρυσαφί χρώμα που συνθέτει το λογότυπό μας.
Η Παιονία, όμως, κοσμείται και από άλλους πολύτιμους λίθους.
Τα σμαραγδένια νερά του Σκρα και της Κούπας, η λίμνη Μεταλλείου, οι αναρίθμητοι παραπόταμοι και ο ίδιος ο Αξιός ποταμός αποτελούν πηγή ζωής και ευφορίας. Το γαλάζιο του σμαραγδιού είναι το δεύτερο χρώμα από το λογότυπό μας.
Το καταπράσινο όρος Πάικο, με τα μοναδικής ομορφιάς δάση του, τις καστανιές του, τα γραφικά χωριά του και τα ησυχαστήρια της Ορθοδοξίας μας είναι το «σήμα κατατεθέν» της Παιονίας. Το πράσινο του ζαφειριού είναι το τρίτο χρώμα του λογοτύπου μας.
Οι απέραντοι αμπελώνες σε συνδυασμό με το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής παράγουν τα εκπληκτικά κρασιά μας, που η γεύση τους και το ρουμπινί τους χρώμα τα έχουν κάνει φημισμένα σε όλον τον κόσμο. Το κόκκινο του ρουμπινιού είναι το τέταρτο και τελευταίο χρώμα που συμπληρώνει την παλέτα του λογοτύπου μας.
Γη και όνομα είναι τα κύρια συστατικά της Παιονίας.
Κληρονομήσαμε από τους γονείς μας μια γη ευλογημένη και ονομαστή, μια γη που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας ισχυρή.
«Παιονία Ισχυρή» είναι το όνομα της δημοτικής παράταξής μας.
…Πολλά τα προβλήματα, δύσκολες οι λύσεις… αλλά η «μάχη» πρέπει να δοθεί!
Η οικονομική στενότητα που παρατηρείται δεν αφορά μόνο τους Δήμους. Αφορά κάθε ελληνική οικογένεια.
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα θα διενεργηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με έντονα τα στοιχεία της συρρίκνωσης του εισοδήματος των εργαζομένων και της μείωσης πολλών θέσεων εργασίας.
Τα δεδομένα, δυστυχώς, δεν είναι ευοίωνα.
Απαιτούνται συντονισμένες και στοχευόμενες ενέργειες για να υλοποιήσουμε τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας της τοπικής μας κοινωνίας…
…Εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, προσπαθούμε «με νύχια και με δόντια» να κρατηθούμε ζωντανοί.
Προσπαθούμε ενωμένοι -σε πνεύμα σύμπνοιας και ομοφωνίας- να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να την κάνουμε να ακουστεί.
Με φιλότιμες προσπάθειες να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακό σχεδιασμό, να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη στον τόπο του, να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία -ειδικά σε μία παραμεθόρια και «ευαίσθητη» περιοχή όπως η δική μας.
Θέλουμε τα συλλογικά μας όργανα -το δημοτικό μας συμβούλιο, οι δημοτικές μας επιτροπές, να γίνουν ουσιαστικά κέντρα λήψης αποφάσεων, με ενδυναμωμένους θεσμούς, που θα φέρνουν τους πολίτες κοντά μας.
Άλλωστε, οι πόρτες μας είναι και θα είναι πάντα ανοιχτές για τους πολίτες, γιατί καλούμαστε καθημερινά να διαδραματίσουμε ένα νέο και συνάμα ισχυρό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής προστασίας.
Ο Δήμος δεν είναι μόνο για να παρέχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες, που μάθαμε τόσα χρόνια. Δηλαδή, την καθαριότητα, τον φωτισμό, την ύδρευση, την αποχέτευση και άλλες υπηρεσίες, που πολλές φορές ούτε αυτές δεν είναι ικανός να διαχειριστεί λόγω εξωγενών παραγόντων.
Διεκδικούμε έναν άλλο τρόπο διοίκησης, αποκεντρωμένο με ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση-Δήμο.
Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και ενδεχομένως και τον ρόλο μας.
Στόχος μας ήταν και είναι να χρησιμοποιήσουμε την συσσωρευμένη γνώση, την εμπειρία και τα εργαλεία σχεδιασμού & υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, χωρίς την «παραδοσιακή» γραφειοκρατία, την απουσία πολιτικής αλλά και τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, και πάντα με γνώμονα την επιτάχυνση του αναπτυξιακού μας έργου.
Να οδηγηθούμε σταδιακά σε αλλαγές -όχι μόνο στην υπηρεσιακή μας δομή, αλλά και στη συμπεριφορά και στην νοοτροπία μας, που πολλές φορές είναι καθοριστικές.
Για αυτό το λόγο, σαν Δήμος Παιονίας και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς μας φορείς (περιφέρεια, επιμελητήριο, εμπορικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, εργατικό κέντρο, αναπτυξιακή εταιρεία κ.α.) περνάμε σταδιακά στη διαφοροποίηση και στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας…
…Ο δήμος Παιονίας χαρακτηρίζεται και ως «η πύλη της Ελλάδας». Διότι από τους δύο συνοριακούς μας σταθμούς, των Ευζώνων και της Ειδομένης, διέρχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, με προορισμό άλλες περιοχές της όμορφης πατρίδας μας. Πόσοι από αυτούς έχουν δοκιμάσει τα τοπικά μας προϊόντα; Πόσοι από αυτούς έχουν κάνει έστω και μία διανυκτέρευση; Δυστυχώς, ελάχιστοι! Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί; Διότι φταίει η εσωστρέφειά μας και η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών.
Οι σπάνιες ομορφιές του Πάικου και το οροπέδιο τω Μεγάλων Λιβαδίων, οι καθαρές όχθες της λίμνης Μεταλλείου και του Αξιού ποταμού, η τοπική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των γραφικών οικισμών του Σκρα, της Κάρπης, της Γρίβας, της Καστανερής σε συνδυασμό με το αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, τα μοναστήρια του Οσίου Νικοδήμου και του Αγίου Ραφαήλ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης και τα νεώτερα μνημεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθιστούν την Παιονία ως ένα Δήμο ελκυστικό και προσιτό για να τον επισκεφθούν Έλληνες και ξένοι τουρίστες και να απολαύσουν ζεστή φιλοξενία και πολλές δραστηριότητες στην φύση.
Ο θρησκευτικός-μοναστηριακός τουρισμός, καθώς και ο φυσιολατρικός οικοτουρισμός είναι δύο από τις ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που απαιτείται να στηρίξουμε και να προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Όπως το έργο της κατασκευής του δρόμου προς την Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που ξεκίνησε από την Περιφερειακής Ενότητας.
Επί τέλους, εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αποτελέσουμε τον πυλώνα εξωστρέφειας και ενδυνάμωσης της τοπικής μας οικονομίας…
…Ποιόν άλλον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο δήμος Παιονίας;
Εκείνον της πρωτεύουσας της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς. Σε αυτήν τη γη συναντώνται πολλές και διαφορετικές πολιτισμικές ρίζες και παραδόσεις, με τους Συλλόγους να αναπτύσσουν έντονη και αξιοζήλευτη δράση. Την υποστηρίζουμε, την ενθαρρύνουμε και τη συντονίζουμε προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Κοντά στην παράδοση, πολιτιστικά γεγονότα και φεστιβάλ όπως για παράδειγμα το «ράλλυ σαραβαλάκι» και άλλοι διεθνείς αγώνες, κάνουν ακόμη πιο ελκυστική την περιοχή μας.
Τέλος, ας μη ξεχνάμε την νεολαία μας. Οι νέοι είναι το μέλλον αυτού του τόπου, οι νέοι είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο στην προσδοκώμενη ανάπτυξη, να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά. Τους θέλουμε μαζί μας!…
…Αυτή η δημοτική παράταξη συγκροτήθηκε από άτομα γνωστά, ικανά και άξια. Αποτελείται από ανθρώπους της «διπλανής πόρτας» που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και ξέρουν τι σημαίνει μεροκάματο και σκληρή δουλειά.
Σήμερα δεν είμαστε εδώ για να θριαμβολογήσουμε για την αριθμητική μας δύναμη, που θα μας ανακηρύξει νικητές στις εκλογές του Μαΐου. Διότι, απλά, στις εκλογές του Μαΐου δεν θα πρέπει, επί τέλους, να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Οι δημότες με την ψήφο τους θα τοποθετήσουν τον καθένα υποψήφιο σε μια θέση ευθύνης. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση θα πρέπει, επί τέλους, να αποκτήσουν και να υπηρετήσουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Το δημοτικό συμβούλιο, οι δημοτικές επιτροπές και τα δημοτικά νομικά πρόσωπα, μας χωράνε όλους. Όχι μόνο τους εκλεγμένους, αλλά και όλα τα μέλη των δημοτικών συνδυασμών. Και όπου χρειασθεί και υπάρχει ενδιαφέρον, μπορεί και πρέπει να συμμετέχουν και πολλοί απλοί δημότες.
Τελειώνοντας, να υπογραμμίσω ότι τα τέσσερα χρώματα του λογότυπού μας αποκτούν και μία δεύτερη συμβολική σημασία: δηλώνουν από τη μια ότι η παράταξή μας αποτελείται από άτομα που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, χωρίς κομματικές ταυτότητες και αγκυλώσεις και από την άλλη ότι ζητάμε τη δική σας στήριξη απ΄όπου κι αν προέρχεστε.
Γιατί το «Π» της ΠΑΙΟΝΙΑΣ μας ΕΝΩΝΕΙ…
Γιατί όλοι εμείς που αποφασίσαμε να στρατευτούμε σ’αυτή την κοινή αποστολή, μας ενώνει το όραμά μας για μια ΠΑΙΟΝΙΑ ΔΥΝΑΤΗ.
…Θέλουμε την Παινία ΙΣΧΥΡΗ, διότι εμείς βλέπουμε να υπάρχει η κοινή διάθεση να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Το πρόγραμμά μας είναι ανοιχτό σε κάθε πρόταση, ιδέα ή στόχο.
Τα στερεότυπα δεν μας αφορούν.
Αναζητούμε την καινοτομία και την πρωτότυπη ιδέα.
Θέλουμε το μεράκι και την εργατικότητα…
…ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ.
Να είστε σίγουροι ότι οι συνεργάτες μου και εγώ θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να ανταποκριθούμε μ’ επιτυχία στο δικό σας όραμα…».

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας