Γενικά

Γ.Περπερίδης: «Το ΕΣΥ χρειάζεται και στον νομό μία «γενναία» μεταρρύθμιση – αναβάθμιση»

Σε  μία παρέμβαση ρηξικέλευθη, τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και  ταυτοχρόνως με σαφείς αποστάσεις από ωρισμένες παγιωμένες κομματικές πεποιθήσεις και απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , όπως, για παράδειγμα, αυτήν που αφορά στην εσχάτως θεσμοθετημένη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων σε κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ, προχώρησε από το βήμα της διοργανωθείσας από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ημερίδας της Παρασκευής 26.4.24, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Habitat», ο οδοντίατρος και συνδικαλιστής στον χώρο της υγείας γιά περίπου τέσσερες δεκαετίες Γεώργιος Περπερίδης.

Ο κ. Περπερίδης εξέθεσε τις θέσεις και προτάσεις  του  σχετικώς με την συνολική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ) αλλά και ειδικότερα τα σημεία που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, επιζητώντας να αναδείξει τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου Κιλκίς, και ειδικότερα της παθολογικής κλινικής.

Μία παρέμβαση από έναν  πολύ έμπειρο επί  θεμάτων υγείας και δομών δημοσίων οργανισμών υγείας άνθρωπο, καθώς πριν την συνταξιοδότησή του υπηρέτησε το ΕΣΥ για 33 συναπτά έτη, έχοντας διατελέσει κατά τα 25 εξ αυτών διοικητής του κέντρου υγείας (ΚΥ) Πολυκάστρου. Μία παρέμβαση, η οποία στο σύνολο της  χαρακτηρίζεται από πνεύμα πρακτικότητας και ειλικρίνειας, αποφεύγοντας την στείρα κομματική αντιπαράθεση που συχνά εμφιλοχωρεί σε τέτοιου επιπέδου βήματα, και συνάδει με την εν γένει παρουσία του στον τομέα της υγείας, επιδιώκοντας “να είναι χρήσιμος, και όχι αρεστός”, όπως και ο ίδιος τόνισε στην ομιλία του.

Αναλυτικότερα ο κ. Περπερίδης ανέφερε τα εξής:

«Δεδομένης της παρουσίας του αναπληρωτή τομεάρχη υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Τρελλόπουλου, η ομιλία μου παρακαλώ θα κινηθεί σε τρείς ενότητες.

Η πρώτη θα αφορά γενικότερα στο ΕΣΥ, η δεύτερη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον νομό μας και η τρίτη στην τρέχουσα κατάσταση του νοσοκομείου μας, στο Κιλκίς.

«Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση»

-Το ΕΣΥ το οποίο θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ν.1397/83 δια χειρός του Παρασκευά Αυγερινού -τον οποίο ας σημειωθεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα σήμερα δεν τον έχει τιμήσει. Προσωπικά υπόσχομαι να καταθέσω αντίστοιχο αίτημα στην νέα διοίκηση του νοσοκομείου μας μέσω ΑΣΕΠ, για την ονοματοδότησή του σε «Παρασκευάς Αυγερινός» με την ζωντανή παρουσία του ιδίου, σε ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματός μου, τελικώς από το υπουργείο Υγείας.

-Το ΕΣΥ, λοιπόν, μετά από 40 χρόνια λειτουργίας, κατά την άποψή μου χρειάζεται μια γενναία αναβάθμιση-μεταρρύθμιση, αρκεί να σας θυμίσω ότι το αντίστοιχο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NYS) κάθε χρόνο προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που προκύπτουν στο χώρο της υγείας παγκόσμια.

-Κατά πρώτον θα πρέπει να γίνουν αθρόες προσλήψεις ιατρών, δεδομένο ότι από 24.000 γιατροί που υπηρετούσαν την δεκαετία 80 και 90 σήμερα υπηρετούν περί της 12.000 γιατροί λόγω συνταξιοδότησης και πολλών οικειοθελών αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα το όλο σύστημα υγείας να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες υγείας, καθώς και στις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

«Δαπανηρός και αχρείαστος θεσμός»

-Με τον ν.2884/2001 επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, θεσμοθετήθηκαν τα περίφημα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ) για αποκέντρωση του ΕΣΥ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στην αποστολή τους. Προστέθηκε ένας ακόμη δαπανηρός οργανισμός στο δημόσιο, εν είδει «τροχονόμου» μεταξύ των νοσοκομείων της χώρας και του υπουργείου Υγείας. Δαπανηρός αν σκεφθούμε ότι τα επτά ΠΕΣΥ σήμερα της χώρας κοστίζουν περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με αφαίμαξη του προσωπικού από τα νοσοκομεία της χώρας και με κομματικά κριτήρια επιλογής των διοικήσεών τους, και όχι μόνο.

Προτείνω, λοιπόν, την κατάργησή τους και την μεταφορά των όποιων αρμοδιοτήτων τους, στις εκλεγμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις (β΄ βαθμός έργο επίσης ΠΑΣΟΚ), οι οποίες και σήμερα μεταξύ των άλλων ασκούν την εποπτεία και το έλεγχο της δημόσιας υγείας, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από ένα αχρείαστο και τεράστιο έξοδο για την ελληνική οικονομία.

«Σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο»

-Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο επίπεδο του νομού μας, θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, με τα 27 περιφερειακά ιατρεία, στελεχωμένα με ειδικούς γενικούς ιατρούς, οι οποίοι παράλληλα επισκέπτονται τα 150 περίπου αγροτικά ιατρεία για την φροντίδα του αγροτικού πληθυσμού τους.

Επίσης με τα τρία κέντρα υγείας, το αστικό κέντρο υγείας του Κιλκίς (πρώην ΙΚΑ), τα δύο αγροτικού τύπου κέντρα υγείας του Δροσάτου και του Πολυκάστρου καθώς και με το μικτό τύπο νοσοκομείο-κέντρο υγείας της Γουμένισσας.

-Όπως επίσης με ένα ΕΚΑΒ πλήρως στελεχωμένο, με ένα στόλο οχημάτων σε πολύ καλό βαθμό, το οποίο καλύπτει σε άριστο βαθμό τις ανάγκες του νομού, με τον κεντρικό σταθμό του στο νοσοκομείο του Κιλκίς και τον υποσταθμό του στο κέντρο υγείας του Πολυκάστρου.

-Για το νοσοκομείο του Κιλκίς, ένα ιστορικό νοσοκομείο με μία ορθοπεδική κλινική, πανελλήνιας εμβέλειας μαζί με την αντίστοιχη γιά χρόνια της Βούλας Αττικής, οι μοναδικές τότε στην Ελλάδα, σήμερα κάθε νοσοκομείο της χώρας έχει και την δική του ορθοπεδική κλινική.

-Κατά πρώτο με μια ορθολογική χρήση και με ένα σωστό ρυθμιστικό σχέδιο κτηριακά θα μπορούσε να καλύψει άριστα όλες τις ανάγκες για ένα άρτιο οργανωμένο νοσοκομείο, χωρίς τις ανορθόδοξες και δαπανηρές προτάσεις που ακούγονται από κάποιους για καινούργιο νοσοκομείο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Στελέχωση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό»

-Κατά δεύτερο, στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιποί προσωπικό, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, κυρίως σε κλινική πρώτης γραμμής, όπως παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική, στο αναισθησιολογικό με μια οργανωμένη ΜΕΘ καθώς στον επικουρικό εργαστηριακό τομέα, μικροβιολογικό και ακτινολογικό. Πρέπει σε κάθε ένα από τα παραπάνω τμήματα να υπηρετούν τουλάχιστον 6-7 γιατροί, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή να καλύπτουν τις ανάγκες των τακτικών και των έκτακτων περιστατικών επαρκώς σε πρωινό ωράριο και στις εφημερίες με τον ανθρώπινο αριθμό αυτών 5-6 τον μήνα.

-Μόνο έτσι οι θέσεις αυτές θα γίνουν ελκυστικές γιά τους νέους γιατρούς στις άγονες προκηρύξεις του ενός ή δύο ιατρικών προσλήψεων, παράλληλα με ένα ικανοποιητικό μισθολόγιο. Δεν μπορεί ο διευθυντής συντονιστής γιατρός κλινικής να αμείβεται με λιγότερα χρήματα από ό, τι ο διοικητής του νοσοκομείου.

«Σύμφωνος με τα απογευματινά χειρουργεία»

-Αλήθεια, τι έχει αλλάξει έως σήμερα στα νοσοκομεία μας, με την σύσταση των θέσεων των διοικητών και των υποδιοικητών στα νοσοκομεία της χώρας (152 συνολικώς), με ένα επίσης δαπανηρό κοστολόγιο για το δημόσιο, αχρείαστο κατά την άποψή μου, το οποίο μπορεί να μηδενιστεί με την ανάθεση των διοικήσεων αφ’ ενός στους εργαζομένους αυτών και αφ’ ετέρου στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής, του εργατικού κέντρου, του επιμελητηρίου, με προεδρεύοντα τον γενικό διευθυντή του κάθε νοσοκομείου.

-Σχετικώς με τα απογευματινά χειρουργεία, προσωπικώς είμαι σύμφωνος, μόνο και αποκλειστικά εάν καλυφθούν όλα τα παραπάνω που ανέφερα (πλήρη κάλυψη των κλινικών και αύξηση του μισθολογίου των γιατρών) όπου μέσα από ένα προγραμματισμό της κλινικής, πρώτα θα γίνονται τα τακτικά χειρουργεία, αμέσως τα επείγοντα και ακολούθως να δύναται η δυνατότητα στον συντονιστή διευθυντή της κλινικής με μια ομάδα γιατρών και υπολοίπου προσωπικού, η οποία ομάδα θα εναλλάσσεται σε αριθμό και άτομα, ώστε να κάνει δυό-τρία χειρουργεία σε επιλεγμένες ώρες και ημέρες έναντι αμοιβής σε ασθενείς που το επιθυμούν με προσωπική συμμετοχή 30% ενώ το άλλο 70% να το επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ, μέσα από δεύτερη λίστα ασθενών που θέλουν να υπαχθούν στα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς να παρακάμπτουν την λίστα των τακτικών χειρουργείων.

«Χρήσιμος, όχι ευχάριστος»

-Άλλωστε εδώ και χρόνια πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στους ελεύθερους επαγγελματίες χειρουργούς και όχι μόνο, πληρώνοντάς τους αδρά, πέντε με έξι φορές πάνω από το αντίτιμο, που θα πληρώνει στα απογευματινά δημόσια χειρουργεία και μάλιστα θα λαμβάνει και τα αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία.

-Ας σημειωθεί επίσης ότι εδώ και χρόνια, όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ κάνουν απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή χωρίς κανείς να έχει διαμαρτυρηθεί με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία, εάν κρίνουμε από τον μεγάλο αριθμό των αντίστοιχων απογευματινών επισκέψεων των ασθενών.

Κλείνοντας να τονίσω ότι πάντα ήθελα να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος – αρεστός στην 40χρονη συνδικαλιστική μου πορεία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα