Γ.Φραγγίδης: «Οι ασθενείς του νοσοκομείου Κιλκίς παρέμεναν διασωληνωμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ ή κατέληγαν κατά τη διάρκεια της αναμονής»
Με αφορμή την μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα διασωληνωμένων από covid-19, ο τομεάρχης Υγείας και ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης υπογραμμίζει σε δήλωσή του ότι στο νοσοκομείο Κιλκίς, το οποίο είναι το μοναδικό της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που δεν έχει ΜΕΘ, οι ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι και να διακομιστούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή κατέληγαν κατά τη διάρκεια της αναμονής, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Η δήλωσή του βουλευτή Κιλκίς και τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:
«Η μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, για τη θνητότητα διασωληνωμένων covid-19 ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας, καταρρίπτει το success story της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας», είπε ο κ. Φραγγίδης.
«Αφορά στην περίοδο Σεπτέμβρη 2021 – Απρίλη 2022 και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της πολυσυζητημένης μελέτης που εξέδωσαν πέρυσι από κοινού οι καθηγητές κ.κ. Λύτρας και Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση νοσηλείας στην επαρχία.
Συγκλονιστικό εύρημα, ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν. Πιο συγκεκριμένα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών (από τους 1.084), ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 72,7%. Η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στην περίπτωση του νοσοκομείου του Κιλκίς, του νομού μου. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που δεν έχει λειτουργούσα ΜΕΘ. Εκεί, οι ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι και να διακομιστούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή κατέληγαν κατά τη διάρκεια της αναμονής, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Η ανωτέρω μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Φραγγίδης».