Γιατρούς για ασθενείς και όχι για οργανογράμματα
Επειδή πολύς λόγος γίνεται διαχρονικά για τα θέματα που αφορούν την περίθαλψη και την υγεία στον νομό μας, καλόν είναι να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πραγματικά δεδομένα στον χώρο της υγείας και όχι αυτά που για λόγους διαφόρων σκοπιμοτήτων διακινούνται από όσους επιθυμούν να τα μεγενθύνουν ή να τα υποβαθμίζουν ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.
Μου έλεγε πριν από μερικές ημέρες μία ιατρός που μέχρι πρότεινος εργάζονταν στο νοσοκομείο του Κιλκίς και τώρα ασκεί το λειτούργημα της στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ότι στις εκεί εφημερίες “βλέπει” άνω των εκατό περιστατικών και στις αντίστοιχες του Κιλκίς έβλεπε λιγότερο και από τριάντα.
Για αυτό καλόν είναι στις κρίσεις μας να βάζουμε πάντοτε και την παράμετρο τους αριθμούς εξυπηρέτησης ασθενών.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελλείψεις ιατρικού προσωπικού όταν απουσιάζουν ασθενείς και ούτε βεβαίως να διεκδικούμε πληρότητα του όταν έχουμε υπερπληθώρα περιστατικών και υποστελεχωμένο ιατρικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα συνέβαινε εσχάτως στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς.
Τα πραγματικά δεδομένα βοηθούν και στην ορθή κρίση και στην απόδοση ευθυνών και βεβαίως στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ευαίσθητο αυτό τομέα της ζωής των ανθρώπων, την υγεία.