Αρθρογραφία

Εκκλησίες και παρεκκλήσια στο Κιλκίς. Δεν είναι αρκετά;

Γράφει ο Γιάννης Τσογγίδης

Με αφορμή το αίτημα της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου προς το δήμο Κιλκίς για την ανέγερση ή την εγκατάσταση επί το ακριβέστερον ενός παρεκκλησίου αφιερωμένου στους Αγίους Ευγένιο (σύμβολο και προστάτη του Ποντιακού Ελληνισμού και πολιούχο της ένδοξης Τραπεζούντος) και Παϊσιο στην πλατεία Ειρήνης της πόλης, που ήδη ασφυκτιά, σκέφθηκα να κάνω μία σύνοψη των ιερών ναών και παρεκκλησίων που υπάρχουν στην πόλη του Κιλκίς με κάποια μικροσχόλια ως τέως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επί 15ετία δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς που σέβεται απολύτως τους κοινούς αγώνες Ορθοδοξίας και Έθνους.

Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς έκανε δεκτή την πρόταση του μητροπολίτη Κιλκίς, αν και είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

1. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μητρόπολις) μέρα που είναι σήμερα.

2. Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων (εκ Στρωμνίτσης) (πολιούχοι του Κιλκίς).

3. Αγίου Δημητρίου.

4. Αγίου Γεωργίου (η παλαιότερη ιστορική Βουλγάρικη εκκλησία στον ομώνυμο λόφο που ανάλογα με τα κέφια του εκάστοτε Μητροπολίτη μετατρέπεται σε εκκλησία ή σε μοναστήρι).

5. Παναγίας της Κιλκισιώτισσας.

6. Βασιλείου και Νικολάου (είναι η εκκλησία που έριξε δήμαρχο και ανέδειξε δήμαρχο). Για την ιστορία αυτή μπορούν να γραφούν και να ειπωθούν πολλά.

7. Αγίου Θεράποντος.

8. Κωνσταντίνου και Ελένης (εντός του αύλειου χώρου του νοσοκομείου Κιλκίς).

9. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Βρίσκεται στις εργατικές κατοικίες στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη. Η δημοτική αρχή στην οποία συμμετείχα τότε παρεχώρησε άλλο οικόπεδο και προς έκπληξή μας ο τότε μητροπολίτης την έχτισε σε άλλο οικόπεδο.

10. Αγίων Αναργύρων, ένας περικαλλής Ναός στις Εργατικές Κατοικίες προς Μεταλλικό.

11. Προφήτη Ηλία.

12. Αγίου Φανουρίου.

13. Αγίου Ευσταθίου, στο πρώην στρατόπεδο Δογάνη.

14. Αγίου Χαραλάμπους στο χώρο του Γηροκομείου Κιλκίς.

Αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση των κατοίκων της πόλης, ο αριθμός των ναών στο Κιλκίς είναι τέτοιος που υπερεπαρκεί για να μπορούν οι πιστοί να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ένα ακόμη παρεκκλήσι δεν νομίζω ότι έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω πέρα από την αφιέρωση στα δύο σεβαστά ονόματα Ευγενίου και Παϊσίου.

Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό δε μπορεί να γίνει στην πλατεία Ειρήνης. Εξαιρετική η πρόταση της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ να τοποθετηθεί στο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών δίπλα στην αναθηματική πλάκα των αγώνων της 6ης Μεραρχίας Κιλκίς, όπως θα μπορούσε να γίνει και σε κάποια γωνία στο τσιμεντόπαρκο.

Δεν είναι ευχάριστο να μην υπάρχει ένας σχεδιασμός για την ορθολογική ανάπτυξη της πόλης με πρόγραμμα και σχέδιο και κάθε φορέας ή αιρετός δημοτκός “άρχοντας” να ζητάει ή να κάνει ό,τι του κατεβεί.

Έχοντας την εξαιρετικά τραυματική εμπειρία από την ανέγερση της Εκκλησίας Βασιλείου / Νικολάου θα ήθελα να προτείνω στον νέο μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου ότι προτεραιότητα της τοπικής θρησκευτικής ηγεσίας θα πρέπει να είναι το πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και για άλλες ιδέες άλλοι πρέπει να είναι οι αρμόδιοι.

Περισσότερα

Δυσαναπλήρωτο κενό….

Πριν πέντε χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2019, σύσσωμη η κοινωνία της Αξιούπολης μαζί με δεκάδες συναδέλφους σιδηροδρομικούς και φίλους από […]

ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 200 ΧΡΟΝΙΑ

Στον πρόλογο του βιβλίου μου «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1940» σημείωνα: «Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση του Κιλκίς, η ιστορία της […]

Δείτε ακόμα

Ο Άη Βασίλης στο Μαυρονέρι

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου Κλίμα αισιοδοξίας στα όμορφα χωριά του νομού Κιλκίς μας καθώς ζωντανεύουν και εμπλουτίζονται με ιδέες που […]