Γιάννης Μουζάλας: «Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα Ειδομένη»
Το ακριτικό χωριό του δήμου Παιονίας που έγινε σύμβολο αναφοράς του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα μας λόγω της λειτουργίας στην περιοχή του, του μεγαλύτερου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών, καθώς στην περίοδο «αιχμής» του φιλοξενούσε πάνω από 15.000 άτομα πολλές φορές υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω του μεγάλου συνωστισμού και των δύσκολων κατά καιρούς καιρικών συνθηκών.
Ένας καταυλισμός, που εδώ και λίγες ημέρες αποτελεί παρελθόν, καθώς μετά από συντονισμένη επιχείρηση έχει εκκενωθεί «υποδειγματικώς» και σε χρόνο γρηγορότερο με βάση την παγκόσμια εμπειρία χάρη στις προσπάθειες και τον συντονισμό τριών υπουργείων μετανάστευσης, εθνικής άμυνας, και προστασίας του πολίτη, όπως ο ίδιος ο κ. Μουζάλας ανέφερε μιλώντας με κατοίκους της Ειδομένης που τον συνάντησαν σε κατάστημα του χωριού παρουσία του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη και της προέδρου της τοπικής κοινότητας Ξανθίππης Σουπλή.
Σκοπός της επίσκεψης του υπουργού πέραν του πρακτικού μέρους, που αφορούσε στην αυτοψία σε χώρες που συνδέονται με την παρουσία προσφύγων και μεταναστών αλλά και με χώρες φιλοξενίας τους στους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ήταν όπως αποδείχθηκε, να ευχαριστήσει διά ζώσης τους κατοίκους της Ειδομένης αλλά και εργαζόμενους σε υπηρεσίες που εμπλέκονται με την υπόθεση του μεταναστευττικού και του καταυλισμού της Ειδομένης όπως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Κιλκίς, που επισκέφθηκε αμέσως μετά την Ειδομένη.
Επιθυμώντας να εξάρει, όπως ο ίδιος τόνισε στην Ειδομένη την στάση τους η οποία παρά τις όποιες εύλογες γκρίνιες και στάδια δυσαρέσκειας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησε στο να λυθεί εν τέλει το πρόβλημα, που τόσο τους ταλαιπώρησε και μάλιστα χωρίς επί της ουσίας να εισπράξουν κάποια οφέλη από την παρουσία του.
Παράλληλα, βεβαίως, του δόθηκε η δυνατότητα να δηλώσει κατηγορηματικώς ότι δεν τίθεται θέμα επανασύστασης του καταυλισμού της Ειδομένης ενώ δεσμεύθηκε γιά την εκκένωση το αμέσως προσεχές διάστημα των άτυπων καταυλισμών στην περιοχή των Ευζώνων πέριξ του εγκαταλελειμένου ξενοδοχείου «Χαρά» και του αντίστοιχου στην περιοχή του «Ολυμπος-Πλάζα» επί της ΠΑΘΕ στο ύψος του Πολυκάστρου.
Το ίδιο κατηγορηματικός υπήρξε ο κ. Μουζάλας και σε ό,τι αφορά στην συνδρομή του στο ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών, των οποίων οι εκτάσεις επλήγησαν από την λειτουργία του καταυλισμού της Ειδομένης δεσμευόμενος να εισηγηθεί θετικά προς το αρμόδιο υπουργείο γιά την αποζημίωσή τους, επικαλούμενος αντίστοιχη πρακτική με θετικό αποτέλεσμα γιά την περιοχή της Μυτιλήνης.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κιλκίς ο κ. Μουζάλας πλην του κ. Γκουντενούδη, που όπως και ο υπουργός επανέλαβε το μεταξύ τους καλό επίπεδο συνεργασίας, συναντήθηκε τόσο με τον δήμαρχο του Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη στον οποίο επαναδιατύπωσε την δέσμευσή του γιά την αποσυμφόρηση του κέντρου φιλοξενίας του Χέρσου, με την διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Μαρία Βλάχου και τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συνέχεια μετέβη στον νομό Θεσσαλονίκης επισκεπτόμενος κατά σειρά χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο Καβαλάρι στα Λαγκαδίκια, το οποίο τελεί υπό την ευθύνη της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, στο Δερβένι, στον δήμο Σταυρούπολης και τέλος στα Διαβατά.
Αμέσως μετά είχε συνάντηση με δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης τους Λάζαρο Κερίζογλου (δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Μίμη Φωτόπουλο (δήμου Δέλτα), Αστέριο Γαβάτση (δήμου Ωραιοκάστρου) και Πέτρο Σούλα (δήμου Ευόσμου-Κορδελιού) προς τους οποίους δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν και νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στους χώρους φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί εσχάτως στα όρια των δήμων τους.