Πολιτική

Γ.Φαχουρίδης: «Η χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου είναι θέμα των επιστημόνων και όχι πολιτικών»

Η χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου υπήρξε το κυριώτερο θέμα, που απασχόλησε προ ημερησίας διατάξεως την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 19.8.19, της τελευταίας με την τωρινή σύνθεσή του.

Στο θέμα αναφέρθηκε μόλις έλαβε τον λόγο, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης, ο οποίος κατ’ αρχάς επεσήμανε το ατόπημα της μη προσκλήσεως του παραμένοντος έως τις 31 Αυγούστου στο θεσμικό αξίωμα του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη γιά την ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα εν όψει της επισκέψεως του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα στο Κιλκίς, στο περιθώριο της παρουσίας του στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με προοπτική την προώθηση του θέματος του δικαστικού μεγάρου.

«Πώς είναι δυνατόν να δέχθηκε τέτοιο πράγμα ο κ. Σισμανίδης», διερωτήθηκε ο κ. Φαχουρίδης, αναφερόμενος και στο γεγονός της παρουσίας του Δημήτρη Κυριακίδη στην εν λόγω σύσκεψη, χωρίς να κατέχει ακόμη το θεσμικό αξίωμα του δημάρχου.

Όμως, η κριτική του κ. Φαχουρίδη δεν περιορίσθηκε εκεί, αλλά εστιάσθηκε κυρίως στην εκ μέρους των τοπικών παραγόντων πλήρη παράκαμψη του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού (ΓΠΣ) του Κιλκίς, ο οποίος προβλέπει, βάσει επιστημονικής θεωρήσεως, όλους τους κατάλληλους χώρους γιά δημόσια κτίρια, με τα κατάλληλα χωροταξικά δεδομένα γιά το καθένα.

Επικαλούμενος και την ιδιότητα του συλλόγου αρχιτεκτόνων νομού Κιλκίς ο κ. Φαχουρίδης διατύπωσε την θέση, ότι γιά τέτοια θέματα σαν αυτό της χωροθέτησης του δικαστικού μεγάρου, οι πλέον αρμόδιοι είναι οι σχετιζόμενοι με το αντικείμενο επιστήμονες και όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα.

Συγχρόνως επέκρινε τόσο τον υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά γιά την πλειοδοσία στο οικόπεδο του πρώην μύλου Σαμαρά και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη, γιά την πρότασή του να παραχωρηθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο κ. Φαχουρίδης «δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε βασικοί κανόνες που διέπουν την οικοδόμηση κατά κατηγορία οικοπέδου σε κάθε περιοχή και ορίζουν την χρήση του, ενώ ο δήμος ζημιώνει πολλαπλώς, αποποιούμενος την δυνατότητα να καλύψει ανάγκες σε άλλους τομείς οπως πχ η σχολική στέγη».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε ως «χτυπητό» παράδειγμα απώλειας της λύσης γιά το δικαστικό μέγαρο την από πλευράς των τοπικών πολιτικών παραγόντων αδράνεια απέναντι σε προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής αμύνης (σ.σ.: Πάνου Καμμένου), εξ αιτίας της οποίας αυτό προχώρησε στην ανέγερση κατοικιών στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Καραγιαννοπούλου, όπου έδρευε η πρώην έκτη μεραρχία εκεί που ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός του Κιλκίς προέβλεπε μετά από τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη, την επιλογή του δικαστικού μεγάρου.

Επίσης, υπενθύμισε και επιλογές άλλων χώρων κατά το παρελθόν (πρώην στρατόπεδο Διαλλέττη, πρώην εκκλησιαστικο λύκειο), κατά παράκαμψη και τότε του ΓΠΣ με υπαιτιότητα του τότε τοπικού πολιτικού προσωπικού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Γκαντέμης» και «γουρλής»

Βρέθηκε πρώτα στην Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για τον αγώνα του ΠΑΟΚ Κρηστώνης. Μετά πήγε στην Τούμπα Θεσσαλονίκης για τον αγώνα […]