Γενικά

Ι.Φαχουρίδης: «Δύο αντιδήμαρχοι «έβαλαν πλάτες» για την μονάδα απορριμμάτων κοντά στο Ηρώον»

«Μάχη χαρακωμάτων» διεξήχθη κατά την διά τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Παρασκευής 4.3.22 με «πεδίο» της την εγκαθιστάμενη σε σημείο του… πεδίου Μάχης Κιλκίς, πολύ κοντά στον παρακείμενο λόφο του Ηρώου, μονάδας επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων.

Το θέμα σχεδόν μονοπώλησε την συζήτηση επί των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων, η οποία περιεστράφη γύρω από τον «άξονα» προσφάτων καταγγελιών του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Φαχουρίδη, που δημοσιεύθηκαν και αναρτήθηκαν στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή», περί εμπλοκής του δήμου στην διαδικασία αδειοδότησης της επίμαχης μονάδας.

«Να μην γίνει εκεί»
Πρώτος στο θέμα αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζώτος, εκπροσωπώντας τον απόντα λόγω κωλύματος επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλο Τονικίδη.

«Έγινα αποδέκτης παραπόνων, αγωνίας και ανησυχιών», είπε ο κ.Ζώτος, «του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία νομού Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» γιά το ότι η μονάδα επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων εγκαθίσταται πολύ κοντά στο σημείο, όπου θα ανεγερθούν οι δικές του εγκαταστάσεις, μιάν ανάσα από τον λόφο του εμβληματικού Ηρώου της Μάχης του Κιλκίς, του πρώτου από τα λίγα σημαντικά αξιοθέατα του Κιλκίς.

Έστω και την τελευταία στιγμή ας κοιτάξουν δήμος και περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, να αποτρέψουν την εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδα στον συγκεκριμένο χώρο».

«Σύννομη και η μία και η άλλη»
Διαφορετική υπήρξε η προσέγγιση της Ελένης (Λένας) Αναστασιάδου, η οποία εκπροσώπησε τον επίσης απόντα λόγω κωλύματος επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρη Αγαθόπουλο.

«Είναι σύννομη», τόνισε η κ.Αναστασιάδου, «η υπό ανέγερσιν εγκατάσταση του «ΒηματίΖΩ», σύννομη, όμως, είναι και η μονάδα, την οποία εγκαθιστά στην ίδια περιοχή ο ίδιος εργολάβος, που ανέλαβε το έργο της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του διχτύου ύδρευσης Κιλκίς.

Από πλευράς ΔΕΥΑΚ την μελέτη πυροπροστασίας της μονάδας επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων ανέλαβε να συντάξει αντιδήμαρχος και μέλος του συμβουλίου της, ενώ διοικητικό στέλεχος της επιχείρησης διατυπώνει τις προτάσεις για τα μηχανήματα και λοιπό απαραίτητο εξοπλισμό, που πρέπει να αγορασθούν.

Εκφράζω την εξής απορία: Πέρα από την επίσημη και αντικειμενικώς τεκμηριωμένη απάντηση της ΔΕΥΑΚ, δια των μέσων επικοινωνίας, ποιό ήταν το μεμπτό με τον εργολάβο σ΄αυτές τις δύο εργολαβίες, για τις οποίες έκανε έκπτωση 47%, και οι οποίες παρελήφθησαν;».

«Δεν ιδρώνει το αυτί τους»
Ακολούθησε η σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Φαχουρίδη:

«Εδώ και δυόμιση μήνες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «βοούν» με πλήθος δημοσιεύσεων και αναρτήσεων, και στην δημοτική αρχή και τους φορείς του τόπου «δεν κουνιέται φύλλο», «δεν ιδρώνει το αυτί τους»…

…. Ο δήμος υπογράφει πεντάμηνη σύμβαση για την μονάδα επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων στην περιοχή του Ηρώου με συγκεκριμένο εργολάβο, του οποίου η προηγηθείσα συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ μόνον ως θετική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί…

… Ο εργολάβος υποβάλλει τεχνική έκθεση περιβαλλοντικών δεσμεύσεων στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς με πλαστό τοπογραφικό…

Όσον αφορά στην σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, όταν απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ, αυτή μας παρέπεμψε στον δήμο, ενώ η δημοτική αρχή μας παρέπεμψε στην ΠΕ, που ενέκρινε την μελέτη.
Υπενθυμίζουμε την όμορη δραστηριότητα του συλλόγου γονέων ΑμεΑ «ΒηματίΖΩ» για την ανέγερση των εγκαταστάσεών του. Στις απεγνωσμένες εκκλήσεις του ο δήμος… κωφεύει, ενώ, αντιθέτως, ο εργολάβος συνεχίζει να κατασκευάζει την μονάδα επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων, λέγοντας ότι το έργο θα εκτελεσθεί επειδή αυτός έχει «τις πλάτες και την κάλυψη του δήμου». Καταπατεί ξένες ιδιοκτησίες, χρησιμοποιεί δρόμο, τον οποίο διάνοιξε παρανόμως ο δήμος, διέστρωσε τον δρόμο με αμμοχάλικο χρησιμοποιώντας μηχανήματα του δήμου…».

«Αιχμές» κατά αντιδημάρχων
Για το τελευταίο ο κ.Φαχουρίδης άφησε «αιχμές» κατά του αντιδημάρχου Αλέκου Σημαιοφορίδη:
«… Και διάνοιξε και αμμοχαλικόστρωσε τον δρόμο ο εργολάβος με μηχανήματα του δήμου, θέλοντας, όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «να εξυπηρετηθεί άλλος ιδιοκτήτης γειτονικού αγροκτήματος», ενώ ο ίδιος αντιδήμαρχος προσθέτει, ως δικαιολογία, ότι «δεν γνωρίζαμε ότι δεν επρόκειτο περί δρόμου, γι΄αυτό και τον διαμορφώσαμε…».

Κατόπιν τα «σκάγια» του κ.Φαχουρίδη «έπιασαν» και τον αντιδήμαρχο Ανέστη Πογέλη:
«…. Σε έρευνα στην πυροσβεστική υπηρεσία, την οποία ενημερώσαμε για τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαϊάς στην υπό δημιουργία μονάδα, ανακαλύψαμε ότι ένας άλλος αντιδήμαρχος συνέταξε και υπέβαλε στην διοίκηση της ΠΥ την μελέτη της πυρασφάλειας για λογαριασμό της εργολάβου εταιρίας, που έχει σύμβαση έργου με ανάθεση από τον δήμο και εκτελεί έργα της ΔΕΥΑΚ. Ύστερα από αυτό, εγώ θα χαρακτήριζα τον εργολάβο ως ηθικώς και νομικώς έκθετο…
«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
… Εμείς ενηερώσαμε όλες τις αρχές και όλους τους φορείς για όλα αυτά. Τα οποία, όμως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευθεί, αν η δημοτική αρχή ήταν πιο ευαίσθητη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος…
… Καλώ την δημοτική αρχή, έστω και την ύστατη στιγμή να αποτρέψει την λειτουργία αυτής της μονάδας στην περιοχή του Ηρώου, αλλά και τις αρχές που αδειοδοτούν τέτοιου είδους δραστηριότητες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην «πετούν» η μία το «μπαλάκι» στην άλλη, όπως γίνεται τώρα.
Υπενθυμίζω,ότι τα ογκώδη απορρίμματα, που συγκεντρώνουν τέτοιες μονάδες, δημιουργούν εύφλεκτη μάζα, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαϊά, όπως συνέβη και στον ΧΥΤΑ Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης, που έκλεισε για τέτοια απορρίμματα ακριβώς επειδή ξέσπασε σ΄αυτόν πυρκαϊά.
Φαντασθείτε τέτοια πυρκαϊά στην περιοχή του λόφου του Ηρώου. Θα καεί όλη η ευρύτερη περιοχή…».

«Όχι πάντα ηθικό το νόμιμο»
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης, ασκώντας κριτική στην δημοτική αρχή:

«…Το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό. Η δημοτική αρχή, πιεζόμενη από τον πανικό της μη παρουσίασης δικού της έργου, καταφεύτει σε κάποιες διατάξεις και λαμβάνει αποφάσεις, που έχουν νομιμοφάνεια, κι ας δημιουργούν προβλήματα… Ενώ όλα τα τοπικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα της μονάδας επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων, και προκλήθηκε τόσος «θόρυβος», η δημοτική αρχή αδιαφορεί. Δεν μπήκε καν στον κόπο να μας ενημερώσει μέσω του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών ή και αυτού ακόμη του προέδρου τη ΔΕΥΑΚ, να μας εξηγήσουν γιατί έλαβαν αυτήν την απόφαση και να μας πείσουν γι΄αυτήν, ώστε και εμείς να την χειροκροτήσουμε.

Όταν, λοιπόν, ύστερα από τόσο «θόρυβο» για όλα αυτά δεν «ιδρώνει το αυτί» της διοίκησης του δήμου, εγώ εκφράζω τον έντονο προβληματισμό μου».

«Παραποιείτε την αλήθεια»
Λαμβάνοντας τον λόγο πρώτος από τους αντιδημάρχους, ο Αλέκος Σημαιοφορίδης ανταπέδωσε με την ίδια σφοδρότητα τα «πυρά» στον Γιάννη Φαχουρίδη:

«… Κύριε Φαχουρίδη παραποιείτε, σπιλώνετε ανθρώπους και συνειδήσεις και αφήνετε υπονοούμενα για αντιδημάρχους, που δεν τιμούν κανένα. Θα περιμένω να επανοθρώσετε…

… Εμείς στρώσαμε με αμμοχάλικο ένα δρόμο 60-70 μέτρων, που τυχαίνει να περνά από την ιδιοκτησία σας, γνωρίζοντας ότι είναι επί επτά δεκαετίες δρόμος, τον οποίο χρησιμοποιούσαν όλοι οι αγρότες της περιοχής, παρ΄όλο που θεωρητικώς δεν ήταν… Πότε έγινε η αμμοχαλικόστρωση; Τον Απρίλιο του 2021. Υφίστατο τότε θέμα ύπαρξης μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή; Κανένα θέμα. Εσείς μου ζητήσατε να αφαιρέσουμε τα χαλίκια ύστερα από οκτώ μήνες, αφήνοντας, ωστόσο, στην αίτησή σας άθλια υπονοούμενα για δήθεν εξυπηρέτηση του εργολάβου, ενώ δεν υφίστατο κανένα θέμα…

… Για εμάς το θέμα ήταν η αποτελεσματική διαχείριση της δύσκολης κατάστασης με τα ογκώδη απορρίμματα (τρεις χιλιάδες τόννοι ετησίως στον δήμο Κιλκίς). Ήταν αδήριτη ανάγκη. Όχι σήμερα, αλλά χθές ή προχθές έπρεπε, ως δήμος, να αναλάβουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που έγινε.

Γιατί προσπαθείτε να εμπλέξετε τον δήμο σε κάτι, για το οποίο δεν είναι αρμόδιος; Ο δήμος δεν έπραξε τίποτε το αξιόμεμπτο.

Η σύμβαση, στην οποία αναφέρεσθε, αφορούσε σε χώρο στο Πολύκαστρο, και υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και ανέκυψε το πρόβλημα.

Περιμένω από εσάς να επανορθώσετε».

«Αιχμηρά» υπονοούμενα

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η αντίδραση του ετέρου των θιγομένων αντιδημάρχων Ανέστη Πογέλη, που, μάλιστα, άφησε και «αιχμηρά» υπονοούμενα περί δύο μέτρων και σταθμών από πλευρά του κ.Φαχουρίδη στο παρελθόν, όσον αφορά στην προσέγγιση άλλων δύο παρόμοιων θεμάτων, σε άλλες τοποθεσίες πέριξ του Κιλκίς:

«… Δεν είναι θέμα του δημοτικού συμβουλίου το τί νόμιμες δουλειές κάνει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας δημοτικός σύμβουλος.

Το μεμπτόν είναι, όταν για ίδιον όφελος επιχειρούμε, μέσω των ΜΜΕ, να κινητοποιήσουμε ευπαθείς ομάδες να στρέφονται κατά του δήμου…».«Με υπευθυνότητα»

Τις αιτιάσεις του κ.Φαχουρίδη αντέκρουσε και η αντιδήμαρχος Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα:
«… Ο κ.Φαχουρίδης προσπαθεί να εμπλέξει τον δήμο σε μια κατάσταση, που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται.

Ο δήμος διαχειρίσθηκε με υπευθυνότητα το θέμα της δημιουργίας του χώρου απόθεσης ογκωδών απορριμμάτων από τότε που αυτό τέθηκε, δηλαδή τον Αύγουστο του 2021, με σύνταξη μελέτης, ανάθεσης και πρόσκλησης τους ιδιώτες. Εμφανίσθηκε μόνον ο συγκεκριμένος, ο οποίος διέθεσε χώρο στο Πολύκαστρο και συνεργασία με σύστημα στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Η σύμβαση για τον συγκεκριμένο χώρο υπεγράφη τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 και έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Η ίδια διαδικασία σύνταξης μελέτης και εν συνεχεία αναθέσεως θα επαναληφθεί εντός του 2022 βάσει της υφισταμένης διατάξεως, ώστε να μην μείνουμε ακάλυπτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα…».

«Εκστρατεία ψεύδους»
Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, προσάπτοντας στον κ.Φαχουρίδη «αναλήθειες, ανακρίβειες και εσκεμμένη έγερση ανύπαρκτων θεμάτων ή ζητημάτων με σκοπό την εμπλοκή του δήμου και της δημοτικής αρχής σ΄αυτά»:

«… Θα μπορούσα να συγχαρώ», είπε ο κ.Κυριακίδης, τον κ.Φαχουρίδη για το μαχητικό, διεκδικητικό και αντιστασιακό πνεύμα εναντίωσης στην δημιουργία μιας επένδυσης, για την οποία ισχυρίζεται ότι προσβάλλει την ιερότητα της περιοχής, αν δεν υπήρχε η… στενή επαγγελματική σχέση του με το θέμα, που θίγει. Εν προκειμένω δεν ομιλεί με την φωνή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,αλλά με την φωνή του ιδιώτη, που θέλει να υπερασπισθεί τα στενά επαγγελματικά συμφέροντά του, και αυτό είναι θεμιτό.

Όχι,όμως, από την στιγμή που ξεκίνησε εκστρατεία ψεύδους και κατασυκοφάντησης της δημοτικής αρχής, που την εμπλέκει με ανακρίβειες, μισόλογα και κατηγορίες περί δήθεν επιχειρηματικών συμπράξεων και με αβάσιμες προσωπικές θεωρίες…

…Προς τι «σηκώνει» τόση «σκόνη» για μιάν επένδυση, της οποία μας ενδιαφέρει όχι η εξέλιξη, αλλά η νομιμότητά της, με σύννομες όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και δικαιολογητικά;…

«Θα έπρεπε να απέχει»
… Άκουσα από μερίδα δημοτικών συμβούλων επικρίσεις του τύπου γιατί ο δήμος συμπράττει και συνάπτει συμβάσεις με τον συγκεκριμένο ανάδοχο, μετά από διαγωνισμό βεβαίως, και από άλλη μερίδα δημοτικών συμβούλων, ότι αυτή η εμπλοκή σε συμβάσεις, κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών, με τον συγκεκριμένο ανάδοχο είναι επιζήμια.

Εν τέλει, κύριοι συνάδελφοι, πείτε μας: Με ποιόν πρέπει να υπογράφουμε συμβάσεις μετά από διαγωνισμό;
… Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στην θέση τους, όπως το έκαναν οι δύο κυρίως θιγέντες αντιδήμαρχοι, διότι η ανοχή που επιδείξαμε στην κακολογία είναι πολύ μεγάλη. Ο κ. Φαχουρίδης αντιτίθεται στην συγκεκριμένη επένδυση λόγω εννόμου συμφέροντος, κι αυτό δεν είναι κακό, βάσει,όμως, του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου θέματα, που σχετίζονται με έννομα προσωπικά συμφέροντα εμπλεκομένων δημοτικών συμβούλων δεν πρέπει να θίγονται καθόλου σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου καθώς, συμφωνεί με ρητή απαγορευτική διάταξη γι΄αυτά υφίσταται η υποχρέωση της αποχής του δημοτικού συμβούλου.

«Που ήταν τότε;»
… Ο κ.Φαχουρίδης προσπαθεί, με την επαγγελματική ιδιότητά του να φέρει εις πέρας το σημαντικό έργο της ανέγερσης των εγκαταστάσεων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ νομού Κιλκίς «ΒηματίΖΩ», και καλώς πράττει.

Από την στιγμή, όμως, που στρέφεται κατά της επένδυσης της μονάδας επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων στον «ιερό χώρο του πεδίου της Μάχης του Κιλκίς», τίθεται ευλόγως το ερώτημα: Υπήρξε ποτέ από πλευράς αυτού και του πολιτικού χώρου του οποιαδήποτε αντίδραση στην ανάπτυξη ποικίλης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ίδια περιοχή; Που ήταν τότε; Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβασή τους;

Όχι, προφανώς επειδή όλες οι άλλες επιχειρήσεις δεν έθιγαν τα προσωπικά επαγγελματικά συμφέροντα…

….Ισχυρίζεται ψευδώς ο κ.Φαχουρίδης, ότι ο δήμος «κλείνει το μάτι» στην συγκεκριμένη επιχείρηση και βάλλει συνεχώς εναντίον μας, ενώ ξέρει ότι ο δήμος δεν εμπλέκεται ούτε στην αγορά του ακινήτου ούτε στην αδειοδότησή του ούτε στην σύνταξη-έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η αδειοδοτούσα αρχή είναι για όλες τις περιπτώσεις άλλη, και όχι ο δήμος Κιλκίς…
«Σε ανύπαρκτο θέμα

… Τον Αύγουστο του 2021, ύστερα από πυρκαϊά, ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κ.Μακεδονίας τον έκλεισε για όλα τα ογκώδη απορρίμματα, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο ανοχής ή ευελιξίας κινήσεων, ώστε να προβούμε αμέσως στις απαραίτητες κινήσεις.

Χάρη στους υπαλλήλους και τους αρμοδίους αιρετούς κινηθήκαμε και συντάξαμε πολύ γρήγορα μελέτη, και μέσα σε εβδομήντα ημέρες υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο, ο οποίος στην προσφορά του χρησιμοποίησε αδειοδοτημένο χώρο σε αγρόκτημα του δήμου Παιονίας.

Για ποιόν λόγο, κ.Φαχουρίδη, εμπλέκετε τον συγκεκριμένο ανάδοχο με την περιοχή του Κιλκίς, όταν ξέρετε, ότι η σύμβαση, που υπέγραψε η κ.Γιαννακούλα-Ζιούτα με τον συγκεκριμένο ανάδοχο αφορούσε σε περιοχή του δήμου Παιονίας;

Γιατί, εν τέλει, εμπλέκετε τον δήμο Κιλκίς σε ανύπαρκτο θέμα;

Θα το επαναλάβω: Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022, που έληξε η σύμβαση, τα ογκώδη απορρίμματα του δήμου μας μεταφέρονταν με οχήματα και δαπάνη του δήμου στον αδειοδοτημένο χώρο του Πολυκάστρου…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]