Γιά πρώτη φορά αναβολή της Α1 ΕΠΣΚ λόγω …«πολέμου» στο διαδίκτυο!

Υποσχέσεις των σωματείων γιά πιό ήρεμη και καλύτερη συνέχεια μετά την ένταση

Γράφει ο Κώστας Ίντος
Το Σάββατο 29.1.122 πέρασε στην 62χρονη ιστορία της ΕΠΣ Κιλκίς ως η ημέρα κατά την οποία γιά πρώτη φορά ανεβλήθηκαν οι αγώνες της ανώτερης κατηγορίας εξ αιτίας ανταλλαγής «μύδρων» και απειλών καθώς και αναλόγων «πολεμικών» ανακοινώσεων… μέσω διαδικτύου!
Επειδή, δηλαδή, το διαδίκτυο μετετράπη σε «πεδίο» συγκρούσεων παραγόντων, μεταξύ τους ή με διαιτητές ή με παράγοντες άλλων χώρων, η διοίκηση της ΕΠΣΚ ανέβαλε τους αγώνες της 14ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος α1 κατηγορίας και συγκάλεσε σύσκεψη εκπροσώπων και των δώδεκα σωματείων γιά την αντιμετώπιση και διαχείριση του φαινομένου.
Η συνάντηση εκπροσώπων των δώδεκα σωματείων της α1 κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29.1.22, στην αίθουσα «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ)Κιλκίς, κατόπιν πρωτοβουλίας των διοικήσεων ΕΠΣΚ και διαιτητών.
Προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης 25.1.22 η απόφαση αναβολής των αγώνων της 14ης αγωνιστικής ημέρας. Αφορμή απετέλεσαν οι εμπρηστικές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεκριμένων ομάδων, αλλά και τα γενικά παράπονα που κατά καιρούς ακούσθηκαν γιά τους ορισμούς και τις παρουσίες των διαιτητών στα παιχνίδια.
Με δεδομένο το ότι η μπάλλα θα «καίει» περισσότερο στο δίμηνο Φεβρουαρίου Μαρτίου, καθώς τότε οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα κορυφώσουν τις προσπάθειές τους γιά την επίτευξη των στόχων, κρίθηκε αναγκαίο να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές γιά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το γενικό συμπέρασμα είναι, ότι όλοι οι ποδοσφαιρικοί συντελεστές, παρά τις όποιες πικρίες, αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις έχουν, θα πράξουν τα δέοντα, δημιουργώντας τις ιδανικότερες αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές προϋποθέσεις, για ένα ήρεμο «επίλογο’ της περιόδου, χωρίς φανατισμούς και παρατράγουδα.
Επιλέξαμε τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα της δίωρης συνάντησης και τα παραθέτουμε αυτούσια. Μόνο οι εκπρόσωποι τριών σωματείων, των Επταλόφου, Γερακαριού και Αργυρούπολης) δεν θέλησαν να τοποθετηθούν και αρκέσθηκαν στην σιωπηλή παρουσία τους.
«Δεν υπάρχουν «στημένα» παιχνίδια»
Κώστας Πάταρας (πρόεδρος ΕΠΣΚ): «Επιλέξαμε σημειολογικά τη συνάντηση με τα ΔΏΔΕΚΑ σωματεία της Α1 στις τρεις η ώρα, όπως θα ήταν η χρονική αφετηρία της 14ης αγωνιστικής, αν διεξαγόταν. Διαχρονικά στα γήπεδα συμβαίνουν πάντα γεγονότα και καταστάσεις που δημιουργούν προβληματισμό. Είναι μέγα ζήτημα η δυσπιστία των παραγόντων. Γίνεται αμφισβήτηση και μεταμορφώνεται σε βία, τις περισσότερες φορές λεκτική. Κάποιες φορές το πράγμα μπορεί να ξεφύγει και να δούμε και σωματική βία. Δεν είναι τιμωρητικό αυτό που κάναμε, να μαζέψουμε σε συνάντηση τα σωματεία μας. Το επιδιώξαμε γιατί οι πάντες αμφισβητούν τους πάντες. Δεν είναι φυσιολογικό πριν από την τέλεση ενός αγώνα, όλοι να είμαστε ύποπτοι, στη μικρή κοινωνία του νομού Κιλκίς. Δεν είναι καλό να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Σεβόμαστε αυτό που υπηρετούμε. Απομείναμε λιγοστοί λόγω της Πανελλαδικής συρρικνώσεως του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αλλά εξακολουθούμε να το αγαπάμε. Έχει απαιτήσεις η οργάνωση μιάς ομάδας Α1. Σεβόμαστε αυτό που κάνουν οι συντελεστές των ομάδων, με άφθονο ιδρώτα και τεράστιες οικονομικές θυσίες. Τους τιμούμε σε κάθε ευκαιρία. Δεν είμαστε μικρόψυχοι. Υπήρξαμε παίκτες, προπονητές, παράγοντες στο παρελθόν. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν, για την τοξικότητα που επικρατεί. Με αφορμή τη διαιτησία, παίρνει διαστάσεις η ηλεκτρονική βία. Δεν μας τιμούν οι εμπρηστικές ανακοινώσεις και τα ξεκατινιάσματα σωματείων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είμαστε θαυματοποιοί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν λέμε ότι δεν έχουμε ευθύνες. Είναι φοβερά στενάχωρο να προκαλούμε της περιέργεια της κοινής γνώμης με αρνητικό τρόπο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι. Ως Ένωση αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλα τα σωματεία. Στόχος μας είναι να πλαισιώσουμε την σχολή διατησίας. Να οργανώσουμε σεμινάρια σε προπονητές και ποδοσφαιριστές. Ο διαιτητής έχει δύσκολο έργο, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ετερόκλητους ανθρώπους από δύο διαφορετικές ομάδες, με ανεβασμένους παλμούς. Δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρεστός και καθολικά αποδεκτός ο εκάστοτε διαιτητής. Τα ντέρμπυ πρωταθλητισμού και επιβίωσης «κρύβουν»μεγάλες δυσκολίες. Δεν υπάρχουν «στημένα» παιχνίδια. Υπάρχει μεγάλη ισορροπία στη μοιρασιά αποτελεσμάτων και βαθμών ανάμεσα στους ανταγωνιστές. Δεν είμαστε υπέρ της ατιμωρησίας. Έχουμε ανάγκη την ειλικρινή συνεργασία με όλους τους συντελεστές του ποδοσφαίρου, γιατί οι προθέσεις μας είναι καλές. Θέλουμε να μας έχετε εμπιστοσύνη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε έντιμοι».
«Απαξιώθηκε η διαιτησία»
Πέτρος Κωτούλας (αρχιδιαιτητής): «Η επιτροπή διαιτησίας αξιολογεί τη σημαντικότητα των αγώνων. Όταν οι αξιολογημένοι διαιτητές μας ορίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα, τους στερούμαστε αναγκαστικά από τα τοπικά πρωταθλήματα. Όπως υπάρχουν διοικούντες, προπονητές και παίκτες διαφορετικών επιπέδων, το ίδιο συμβαίνει και με τους διαιτητές. Σεβόμαστε τον κόπο των ομάδων. Πειθαρχικά, είναι θέμα προσωπικότητας να εφαρμόσεις τον κανονισμό. Έχουμε σοβαρή έλλειψη διαιτητών. Γίνονται ελάχιστες αιτήσεις. Απαξιώθηκε η διαιτησία και το ποδόσφαιρο».
«Όχι όλα για τους “ισχυρούς”»
Κυριάκος Τσαουσίδης (παράγοντας ΠΑΟΚ Κρηστώνης):«Όταν δικαιούνται κάτι μέσα στο γήπεδο οι αδύναμες ομάδες, να το παίρνουν. Οι ισχυροί να μην καρπώνονται τα πάντα».
«Ο καλύτερος να δικαιωθεί στο γήπεδο»
Κυριάκος Χρυσαθάκογλου (παράγοντας Απόλλωνος Ευρώπου): «Ασκούμε ένα λειτούργημα. Τυρρανιόμαστε οικονομικά με χίλια βάσανα. Προσωπικώς δεν γνωρίζω κανένα διαιτητή. Όπως τους σέβομαι, θέλω να με σέβονται. Οι αντίπαλοι της ομάδας μου μιλάνε στους διαιτητές με τα μικρά τους ονόματα. «Παίζουν» με την νοημοσύνη μας. Δεν θέλω στημένα παιχνίδια. Δέχομαι το ανθρώπινο λάθος. Με ενδιαφέρει το 50-50. Κρατάμε όρθιες τις ομάδες με μεγάλο αγώνα. Δεν μας περισσεύουν τα λεφτά. Κάνουμε ακριβό χόμπυ, αφού ξοδεύουμε μεγάλα ποσά. Η καλύτερη ομάδα να δικαιωθεί στο γήπεδο».
«Όλοι κρινόμαστε»
Αλέξης Κυριακίδης (προπονητής Απόλλωνος Ευρώπου):«Δεν πήραμε ποτέ τηλέφωνο γιά διαιτητές. Δεν βγάζουμε ανακοινώσεις όταν αδικούμαστε. Αυτές οι πρακτικές νομίζω ότι προκαλούν τα επεισόδια. Δεν είναι κακή η διαιτησία. Θεωρώ ότι υπερισχύει η φιλία των παικτών της επαρχίας Κιλκίς, που καθημερινά πίνουν καφέδες, με τους διαιτητές. Οι ομάδες της επαρχίας Παιονίας δεν γνωρίζουν τους διαιτητές. Η διαιτησία κάποιες φορές είναι ειρωνική. Ρώτησα τον αξιολογημένο διαιτητή, γιατί κράτησε 10 λεπτά καθυστερήσεις και μου απάντησε: «Γιατί έτσι θέλω εγώ». Ένας συγκεκριμένος διαιτητής «έβγαλε» το ντέρμπυ με 14 κίτρινες κάρτες και την επόμενη εβδομάδα ήταν άψογος σε άλλο ντέρμπυ. Όλοι κρινόμαστε».
«Οι παράγοντες δημιουργούν το πρόβλημα»
Χρήστος Πεχλιβάνης (παράγοντας Πάικου Γουμένισσας): «Οι παράγοντες δημιουργούν το πρόβλημα. Πρέπει να αναλογιστούμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Το ιδεατό είναι να διεκδικούμε μέσα στο γήπεδο. Στα παλιά χρόνια οι συνθήκες ήταν χειρότερες, με τρομερές αδικίες και μεγάλη βία στα γήπεδα. Οφείλουμε να προσφέρουμε υποδειγματική φιλοξενία στους αντιπάλους, να έχουμε καλή συμπεριφορά, για να ανεβάσουμε την ποιότητα του ποδοσφαίρου».
«Παραδειγματικές τιμωρίες»
Στάθης Κετσετζίδης (παράγοντας Πάικου Γουμένισσας):Σε άσχημες διαιτησίες δεν υπάρχουν τιμωρίες διαιτητών. Στους παίκτες οι τιμωρίες είναι ελαστικές. Πρέπει να υπάρχουν παραδειγματικές τιμωρίες στους παίκτες που φανερώνουν παραβατική συμπεριφορά, γιά να μην το επαναλάβουν».
«Όχι σ’ αυτούς που δεν φταίνε»
Νίκος Μαβίδης(προπονητής Πάικου Γουμένισσας): «Οι διαιτητές του νομού Κιλκίς δεν είναι κακοί. Είναι άνθρωποι. Σφυρίζουν αυτό που βλέπουν. Όταν τους ασκούνται πιέσεις, μπορούν να οδηγηθούν σε λάθη, αλλά όλοι κάνουμε λάθη. Πρέπει να κατευθύνουμε τις ομάδες στον σωστό δρόμο. Μην τα ρίχνουμε όλα σε ανθρώπους που δεν φταίνε».
«Συνδιαλλαγή και νοσηρότητα»
Λάζαρος Μεταλλίδης (παράγοντας Κιλκισιακού): «Είμαι γιά δεύτερη χρονιά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς, και στην μέως τώρα εμπειρία μου βίωσα γεγονότα, που με συγκλόνισαν. Υπάρχει μία συνδιαλλαγή και μία νοσηρότητα. Ο Κιλκισιακός είχε έντιμες διαιτησίες. Στον πειθαρχικό έλεγχο το πράγμα «χάνεται». Υπάρχουν άνθρωποι, που εντός γηπέδου σπρώχνουν και βρίζουν τους διαιτητές. Ήρθε άνθρωπος γηπεδούχου ομάδας και αποδυτήρια των φιλοξενουμένωνέβριζε τον πρόεδρο. Σκέφτομαι αν θα πρέπει να συνεχίσω στο μέλλον».
«Ουσιαστικές προτάσεις»
Βασίλης Ιωαννίδης (παράγοντας Αστέρα Μ.Βρύσης):«Υπάρχουν τρεις-τέσσερις» καλοί διαιτητές. Οι υπόλοιποι δεν έχουν δόλο, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ως νομός Κιλκίς έχουμε λίγους καλούς διαιτητές, γι’ αυτό και προκαλούνται κόντρες. Οι παράγοντες πρέπει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας, για να μπορούμε να ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο. Δεν βγαίνουμε κερδισμένοι από το ποδόσφαιρο, μόνο με διαπιστώσεις. Να κάνουμε ένα «βήμα» μπροστά, υλοποιώντας ουσιαστικές προτάσεις».
«Κάλυψη με βιντεοκάμερα»
Φώτης Ελευθεριάδης (παράγοντας ΑΕ Πολυκάστρου): «Όποιος κάνει λάθος, να πληρώνει και να τιμωρείται. Επιδιώκουμε να «στρογγυλέψουμε τις γωνίες». Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Κάτι συμβαίνει. Υπάρχει πρόβλημα, και πρέπει να το παραδεχθούμε. Δεν είναι ντροπή, να φωνάζουμε γιά βοήθεια. Είμαι ρομαντικός του ποδοσφαίρου. Εάν υπήρχε κάλυψη όλων των αγώνων με βιντεοκάμερα, θα βρισκόμασταν στην σωστή κατεύθυνση».
«Όλοι υπεύθυνοι»
Μπάμπης Καλόνικος (προπονητής Κεραυνού Βάθης):«Οι παράγοντες και οι προπονητές είναι υπεύθυνοι γιά την όλη συμπεριφορά μιάς ομάδας. Οι προπονητές παίζουν μεγάλο ρόλο, και με τον ορθό λόγο τους μπορούν να διαμορφώσουν μία πιό ευχάριστη και επιθυμητή εικόνα των σωματείων».
«Δεν αναγνωρίζεται ο κόπος»
Γιάννης Λογοθέτης (παράγοντας Ποντιακού Ν.Σάντας):«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Στην τετραετή διοικητική μου εμπειρία διαπίστωσα, ότι δεν αναγνωρίζεται ο κόπος σου».
«Δεν έχουν γνώσεις οι διαιτητές»
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (ποδοσφαιριστής Ατρομήτου Π.Αγιονερίου): «Θέλουμε να ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο. Οι διαιτητές να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Ως σωματείο, θέλουμε να προφυλάξουμε τους διαιτητές, παρ’ ότι αδικούμαστε. Δεν υπάρχει δόλος των διαιτητών. Είναι πιό βαθύ το πρόβλημα. Δεν έχουν γνώσεις οι διαιτητές».