Γ.Γεωργαντάς: “Αναβαθμίζουμε τον πρωτογενή τομέα στον νομό Κιλκίς και σε όλη την χώρα”
Στα θέματα που άπτονται με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027 ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι οι παραγωγοί, εκπροσώπους συνεργατικών σχημάτων και φορέων του νομού μας σε δύο διαδοχικές εκδηλώσεις, μία το πρωί της Κυριακής 18.12.22 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου και μία λίγες ώρες αργότερα στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς.
Δύο ιδιαίτερης σημασίας και αξίας ενημερώσεις, όπως φάνηκε και από την συμμετοχή σε αυτές η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτή Κιλκίς Γεωργίου Γεωργαντά και την συνδρομή τεσσάρων υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και διεθνών σχέσεων, τον προϊστάμενο της διαχειριστικής υπηρεσίας για την ΚΑΠ Νικόλαο Μανέτα, την προϊσταμένη Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου και τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης.
Δύο πλαίσια ενημέρωσης που πέραν των άλλων προσέφεραν την δυνατότητα στον υπουργό να αναφερθεί στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), “μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου”, όπως το χαρακτήρισε και βάση του οποίου θα αξιοποιηθούν περίπου 13,4 δις ευρώ μέχρι το 2027, με στόχο την ενίσχυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την βιώσιμη ανάπτυξη και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη τη μεταβατική περίοδο 2020-2022 αξιοποιήθηκαν περίπου 7 δις για το σκοπό αυτό, θέτοντας τα θεμέλια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον”.
Βεβαίως ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και μία σειρά από επενδύσεις που αφορούν τον νομό μας για έργα άρδευσης, όπως αυτό για την ολοκλήρωση της δεύτερης βάσης του αρδευτικού έργου της Αρτζάν-Αματόβου με την υπό εξέλιξη διαδικασίας επικαιροποίησης της υπάρχουσας σχετικής μελέτης και την ένταξη του μέσα στο 2023 στο ΠΑΑ για την κατασκευή του, την εκπόνηση μελέτης για το αναγκαίο, όπως εκφράσθηκε εσχάτως σε σχετική σύσκεψη, φράγμα Μεταξοχωρίου, την αντίστοιχη σκοπιμότητας για το φράγμα στην περιοχή της Γρίβας και τέλος για την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του λεκανοπεδίου Μουριών προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί, με στόχο βεβαίως να αυξηθεί το χαμηλό ποσοστό (18%)των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού μας.
Στην συνέχεια τα στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν τους παρισταμένους στα επι μέρους θέματα και τις λεπτομέρειες σε σχέση με όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ 2023-2027 και παράλληλα απάντησαν με την συνδρομή του κ. Γεωργαντά στα “εύλογα”, όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός ερωτήματα των Κιλκισιωτών παραγωγών, που φέρνει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Ένα πλαίσιο αλλαγών βασισμένο στην λογική να υπάρξει “μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το 2050″, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής και έχοντας παράλληλα λάβει υπόψη τους κινδύνους εμφάνισης επισιτιστικής κρίσης λόγω της δεδομένη κλιματική αλλαγή και τις αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού”.
Παράλληλα δόθηκαν απαντήσεις για μία σειρά θέματα και κυρίως για το “φλέγον” ζήτημα της αναπλήρωσης των πόρων που θα μειωθούν από την σημαντική μείωση των άμεσων ενισχύσεων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Και τούτο διότι, όπως τονίσθηκε, το προβλεπόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσφέρει την σχετική δυνατότητα, αλλά και διότι όπως έχει επιτευχθεί από πλευράς του πρωθυπουργού πρίν απο δυόμισυ χρόνια στην σχετική διαπραγμάτευση η χώρα μας πρακτικά δεν θα έχει μείωση στα ποσά που αναλογούν για τους αγρότες και κτηνοτρόφους(19,3 δις ευρώ).
άλλωστε για τον σκοπό αυτό έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου, ενώ παράλληλα υπάρχει και η ευελιξία να αλλάξουν όσα στοιχεία κριθούν απαραίτητα στην πορεία εφαρμογής των όρων της νέας ΚΑΠ, καθώς με σχετική παρέμβαση και του κ. Γεωργαντά στο αρμόδιο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε η εφαρμογή της δεν θα είναι τόσο αυστηρή στις επόμενες δύο καλλιεργητικές περιόδους.
Βεβαίως, όπως τονίσθηκε και από πλευράς του κ. Γεωργαντά η αλλαγή από πλευράς της ευρωπαϊκής ένωσης στην πολιτική προσέγγιση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα είναι ορθή και επιβεβλημένη, όχι μόνον διότι στην ουσία δεν θα απειλήσει το οικονομικό στάτους των παραγωγών, που έχουν βεβαίως να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής αλλά και διότι αυτό επιτάσσει η ευθύνη για τις επόμενες γενιές.
Αυτό που μένει στον παραγωγικό κόσμο είναι “να ενημερωθεί καταλλήλως από ειδικούς συμβούλους και γεωπόνους, το υπουργείο με ένα πρόγραμμα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλλει σχετικώς, ώστε να πάρει τις ποιό κατάλληλες για το συμφέρον του αποφάσεις’’.