Γενοκτονία εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού: Ένα ανεξίτηλο στίγμα γιά όλη την ανθρωπότητα
Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17.5.15, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου-πολιτιστικού κέντρου Μαυρονερίου, με διοργανωτή τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο οικονομολόγος και νομικός Θεόδωρος Πασσαλίδης, πρώην βουλευτής Κιλκίς.
Ο κ. Πασσαλίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ολοκαύτωμα του 1916-1923 του ποντιακού λαού με τις εξορίες, απαγχονισμούς, εκτοπίσεις, τα τάγματα εργασίας, τις ληστείες και φυλακίσεις από τους Τούρκους.
Γενοκτονία: Στην Σαμψούντα μέσα σε τρεις μήνες έγιναν εννέα αποστολές εξορίας από 4 Ιουνίου 1921 έως 17 Σεπτεμβρίου 1921. Από την Σαμψούντα στην Μαλάτεια καθ’ οδόν σκοτώνονται χιλιάδες Ελλήνων. Πεθαίνουν μετά από μαρτυρική πορεία οι περισσότερες γυναίκες και όλα σχεδόν τα παιδιά από πείνα και αρρώστιες.
Τα μεσάνυχτα 22 Ιανουαρίου 1921 συλλαμβάνονται οι πρόκριτοι της Σαμψούντας και με δίκη-παρωδία απαγχονίζονται στην πλατεία της Αμασείας.
Η Γενοκτονία συνεχίζεται στην Πάφρα την ίδια χρονική περίοδο με την Σαμψούντα, με εξορία προς Μαλάτεια.
Ίσως η μεγαλύτερη γενοκτονία συνετελέσθη στην Τρίπολη του Πόντου στις 16 Νοεμβρίου 1916, όπου οι Τούρκοι εξανάγκασαν τους Τριπολίτες να εγκαταλείψουν για πάντα την προσφιλή γενέτειρά τους.
Από τις 13.000 κατοίκων της Τρίπολης και των γύρω χωριών διασώθηκαν από την εξορία μόλις 1200 άτομα.
Μία άλλη μεγάλη γενοκτονία συντελέσθηκε στην Σάντα του Πόντου. Ήταν επτά χωριά με πληθυσμό αμιγώς ελληνικό 6000 κατοίκων. Εκεί επί πέντε ολόκληρα χρόνια διηύθυνε το αντάρτικο κίνημα ο καπετάν Ευκλείδης Κουρτίδης.
Ο τουρκικός στρατός με διακόσιους οπλίτες, τετρακόσιους Τσέτες ιππικό και πυροβολικό έκαμψε την αντίσταση του καπετάν Ευκλείδη, ο οποίος με τριακόσια γυναικόπαιδα, έφυγε για να τους διασώσει, όταν ήρθε ο τουρκικός στρατός.
Όσοι επέζησαν, εκτοπίσθηκαν, σύρθηκαν στις εξορίες, στις κακουχίες, στις ταλαιπωρίες, στον θάνατο.
Πείνα, κρύο, ανέχεια αφάνισαν ολόκληρες οικογένειες στο Ερζερούμ και το Χουνούζ.
Δεν υπήρχε περιοχή στον Πόντο, που να μην γινόταν εξορία, από τους Τούρκους.
Με την Συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 πήραμε την Θράκη, την μικρασιατική παραλία της Σμύρνης, και ο ελληνικός στόλος ήρθε να αγκυροβολήσει στον Κεράτιο κόλπο στην Κωνσταντινούπολη. Εσωτερικά σκίαζε ο Διχασμός!
Ο Κεμάλ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Συνθήκη των Σεβρών. Ο Κεμάλ έκανε επανάσταση και κάλεσε εθνική συνέλευση. Καθαίρεσε τον Σουλτάνο και ανακήρυξε Δημοκρατία. Πρωτεύουσα έγινε η Άγκυρα. Ο Κεμάλ πήρε την εξουσία. Οι Ρώσοι πλέον τον υποστηρίζουν. Ο ελληνικός στρατός πέρασε το Σαγγάριο και πλησιάζει την Άγκυρα. Δεν είχε εφόδια και νοσηλευτικό υλικό. Ο Διχασμός βάραινε πάνω στις πολεμικές επιχειρήσεις. Κινδυνεύουν να κυκλωθούν από τους Τούρκους και αναγκάζονται να υποχωρήσουν.
Η Μικρασιατική Καταστροφή συνέτριψε το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Με την Συνθήκη της Λωζάννης, τον Ιούλιο του 1923, έκλεισε ο πόλεμος.
Τα ελληνικά σύνορα περιορίσθηκαν στον Έβρο. Έμειναν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών.
Το 1453, το Βυζάντιο έπεσε, και ο Μωάμεθ ο Πορθητής έδωσε περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες στους Έλληνες. Το 1922 η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ξερρίζωσε ο Κεμάλ ό,τι ήταν ελληνικό στην Τουρκία.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμάμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου από το καθεστώς του Κεμάλ, όπου διεπράχθησαν, οι χειρότερες ωμότητες των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων.
Κάθε εκδήλωση, που γίνεται γιά τον προσφυγικό Ελληνισμό, είναι και ένα μνημόσυνο.
Έτσι αναπαύονται καλύτερα οι αδικοχαμένες ψυχές του.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
700.000 νεκροί στην Μ.Ασία.
1.500.000 πρόσφυγες.
10.500 ορφανά παιδιά ήρθαν από τον Πόντο στην Ελλάδα.
Οι Πόντιοι, ερχόμενοι στην Ελλάδα, δημιούργησαν, προόδευσαν και διατήρησαν τα ήθη και τα έθιμα και είναι υπερήφανοι γιά την καταγωγή τους.