Η γενιά των «σατανικών» μηχανών αποκτά την θέση της στην κοινωνία
Η γενιά των σατανικών μηχανών, στην οποία ανήκει και ο γράφων, ευτυχώς αρχίζει να αποκτά την θέση της στη κοινωνία μας. Πόσες φορές από τους γονείς μας μέχρι και τους παππούδες μας δεν έχουμε ακούσει τις κλασικές ατάκες για αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου.
Από το «γκαίημ μπόυ» (game boy) μέχρι τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τις ταμπλέτες, για όλα είχαν μια συμφορά να πουν. Διότι μας έβλεπαν να αφιερώνουμε ώρες πάνω από αυτά τα «γκλίγκι γκλίγκι» χωρίς να καταλαβαίνουν τι μπορεί να κάνουμε εμείς. Και όμως ήρθε και η δική τους ώρα. Η ώρα που τουλάχιστον οι γονείς μας έπρεπε να μπουν στον ψηφιακό κόσμο. Κάπως απότομα, βεβαίως, αλλά σημασία έχει ότι μπήκαν σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Μπήκαν στον ψηφιακό κόσμο.
Αφού εμείς ταλαιπωρηθήκαμε με ταχύτητες διαδικτύου, που δεν ξεπερνούσαν στην καλύτερη τα 768 κιλομπάιτς το δευτερόλεπτο, αφού προσπαθούσα να αποθηκεύσουμε ένα τραγούδι σε πολλές δισκέτες και αφού προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε κόσμο μέσα από το «εμ άι έρ σι» (mIRC) οι μεγαλύτεροι μπήκαν σε έναν τεχνολογικό κόσμο πολύ πιό άνετο και φυσικά γρήγορο.
Και όλα αυτά τα μηχανήματα πόσο πιο εύκολη μας έκαναν τη ζωή. Μπορεί να μπήκαν στον κατάλογο με τις βασικές μας ανάγκες, και πολλοί από εμάς να μη μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά αλλά στην σημερινή εποχή της ταχύτητας πρέπει όλα να προσαρμόζονται. Ακόμη και οι απλές οικιακές συσκευές. Η καφετιέρα που θα μας κάνει τον καφέ το πρωί, το πλυντήριο που θα πλύνει καλύτερα και γρηγορότερα και, φυσικά, με καλύτερη διαχείριση της ενέργειας που ξοδεύεται. Με όλα αυτά κερδίζουμε χρόνο μέσα στο 24ώρο, για να καλύψουμε και άλλες ανάγκες. Όχι μόνο δικές μας αλλά και τον γύρω μας.
Είναι λοιπόν ωραίο που και οι μεγαλύτεροι αποδέχθηκαν τον ψηφιακό κόσμο. Βεβαίως λίγο ατσούμπαλα εισχώρησαν κυρίως σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook προσφέροντας στιγμές και ατάκες απείρου γέλιου σε εμάς τους μικρότερους που κινούμαστε στο πλαίσιο των άγραφων ψηφιακών νόμων, αυτών δηλαδή που οι μεγάλοι αγνοούν ακόμη.
Όσα πράγματα μπορεί να νοσταλγούμε από την προψηφιακή εποχή, όσο περίεργα και αν μας φαίνονται τώρα τα πρώτα μας βήματα στον ηλεκτρονικό κόσμο, τόσο πρέπει να χαιρόμαστε, που η τεχνολογία προοδεύει και πάντα θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων, δημιουργώντας ευκολίες και καινούργιες δυνατότητες στους πιο σημαντικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτός της Ιατρικής.