Πολιτισμός

«Γεμάτος» απο εκδηλώσεις ο Μάιος των «Ακριτών»


Πλούσια δραστηριότητα ανέπτυξε ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες» κατά το περασμένο Μάιο.
Αρχής γενομένης με το καθιερωμένο ετήσιο Αυγοτσούγκρισμα, τα μέλη και οι φίλοι των Ακριτών συγκεντρώθηκαν στις 9 του μηνός για να τιμήσουν το πασχαλινό έθιμο. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μετά την εμφάνιση συγκροτημάτωντων χορευτικών τμημάτων. Με την μουσική υποστήριξη των Γ. Μωυσιάδη, Χ. Ιωαννίδη, Τ. Ευτυχιάδη, Χ. Σιταρίδη και Κ. Βαφειάδη, οι παριστάμενοι διασκέδασαν στην αίθουσα διεξιώσεων «Μαξίμ» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Νικητής του αυγοτσουγκρίσματος αναδείχθηκε ο Βασίλης Καρακατσανίδης, ενώ δύο τυχεροί της λαχειοφόρου αγοράς κέρδισαν ισάριθμα αρνιά, προσφορά του Ε. Χατζηαγγελίδη.
Ο Μάιος όμως είναι κατ’εξοχήν μήνας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, ο σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» υποδέχθηκε στις 14.5.15 στο Σπίτι του Πόντου το ιερό λείψανο της Αγιάς Σοφίας της Ασκήτισσας, που είχε ποντιακή καταγωγή και έφτασε στην Ελλάδα από τον Πόντο με τα κύματα της προσφυγιάς το 1919. Πλήθος κόσμου τίμησε την Αγιά Σοφία κατά το τετραήμερο προσκύνημα που έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο Πολύκαστρο, με τις ενέργειες και τη στήριξη της Ιερός Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου και της Ενορίας Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου.
Κατά την ημέρα μνήμης, στις 19 Μαΐου, οι «Ακρίτες», κρατώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, διοργάνωσαν συμβολικά αιμοδοσία για να τιμήσουν την ημέρα και τους πεσόντες. Το αίμα που συγκεντρώθηκε κατά την έκτακτη αυτή αιμοδοσία θα προσφερθεί στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία.Παράλληλα, στον αύλειο χώρο του Σπιτιού του Πόντου, στο μνημείο της Γενοκτονίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιότατο πατέρα Δωρόθεο και ενώ τέθηκαν στέφανοι από τον δήμαρχο Παιονίας Χ. Γκουντενούδη, τον επιτελάρχη της 33 Μ/Κ Ταξιαρχίας Δ. Σαλτσίδη, τον υποδιοικητή του Α.Τ. Πολυκάστρου κ. Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο των «Ακριτών» Λ. Παυλίδη.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς επίσης μέλη και φίλοι των «Ακριτών».

Στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας, πραγματοποιήθηκε προβολή ντοκιμανταίρ για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1914-1923 στο γυμνάσιο Πολυκάστρου, ενώ το απόγευμα της 19ης Μαΐου αντιπροσωπεία του συλλόγου από μέλη της νεολαίας και του διοικητικού συμβουλίου συμμετέσχε στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» απένειμε εύσημα όλους όσους παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις και ειδικάότερα στους αιμοδότες που έλαβαν μέρος στην έκτακτη αιμοδοσία. Επίσης στο προσωπικό του Γ.Ν. Κιλκίς που έφερε εις πέρας την αιμοδοσία, τον πανοσιολογιώτατο πατέρα Δωρόθεο, το τμήμα γυναικών και το τμήμα νεολαίας για τη βοήθειά τους σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Μάιο καθώς και σε όλους τους φίλους και χορηγούς που πρόσφεραν υπηρεσίες και προϊόντα για την επιτυχή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα