Κοινωνία

«Γεμάτη» από βιώματα η διήμερη εκδρομή ΛΕΚ

Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, πραγματοποίησε το διήμερο 28 και 29.11.15 μία εξαιρετικά επιτυχή εκδρομή στο Βόλο. Μια εκδρομή μικρής διάρκειας, αλλά γεμάτη από δραστηριότητες και επισκέψεις όπως στο Αθανασάκειο αρχαιολογικό μουσείο Βόλου, στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και στο αρχοντικό του Σβαρτς στα Αμπελάκια. Οι φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα διήμερο με σύμμαχό τους, τον υπέροχο καιρό.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
Σημαντική στάση για το Λ.Ε.Κ., το κτίριο όπου στεγάζεται το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και διατηρεί έκθεση παραδοσιακών φορεσιών. Εκεί ξεναγηθήκαμε από τις κυρίες του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Β., όπου μικρές παράλληλες ιστορίες, όπως: η «κατασκευή», η «διατήρηση», η «παράσταση» και το «ταξίδι» – σταθμοί στη «ζωή» της συλλογής – διηγούνται και ζωντανεύουν την πορεία των 95 χρόνων, από το 1920 (έτος ιδρύσεως του Λ.Ε.Β.) έως σήμερα. Κυριακή πρωί, είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε το υπέροχο περιβάλλον των χωριών του Πηλίου Μακρυνίτσας και Πορταριάς και κατά την επιστροφή μας να επισκεφθούμε το αρχοντικό του Σβαρτς στα Αμπελάκια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον κόσμο που μας ακολούθησε στην εκδρομή αυτή και καταφέραμε να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα, που ξεναγήθηκε, τραγούδησε και εννοείται…χόρεψε! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Ειρήνη Γιαννέ, για τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο μας ξενάγησε, δίνοντας στον κόσμο τις πιο ουσιαστικές πληροφορίες. Ελπίζουμε να είμαστε όλοι μαζί και στην επόμενη μας εκδρομή και θα φροντίσουμε και πάλι να σας προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό.
Οσον αφορά στους χώρους, όπου ξεναγηθήκαμε:

• Το Αθανασάκειο αρχαιολογικό μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτίριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. που περιλαμβάνει επτά χώρους έκθεσης.

• Το κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου υπήρξε η κατοικία της οικογένειας του Κωνσταντίνου και της Αμαλίας Ρήγα, οι οποίοι μετά το θάνατό τους, το 1932, κληροδότησαν τον όροφο στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ενώ το ισόγειο περιήλθε ως κληρονομιά στην οικογένεια Παλούκα.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγας, πλούσιος Αιγυπτιώτης μεγαλέμπορος, επιστρέφοντας στο Βόλο λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881, νυμφεύθηκε την Αμαλία Ζαρζάμπα από τη Ζαγορά και συνεταιρίστηκε με τους αδελφούς της, οι οποίοι διατηρούσαν ατμόμυλο που στη συνέχεια ονομάστηκε ατμόμυλος Ζαρζάμπα και Ρήγα.

• Το αρχοντικό Σβαρτς είναι ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του ελλαδικού χώρου. Αποτελείται από τρεις ορόφους, όπου υπάρχει η αίθουσα υποδοχής, τα υπνοδωμάτια και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Χρονολογείται στα 1787 και παρουσιάζει πλούσια διακόσμηση (ζωγραφική και ξυλόγλυπτη).
Tο αρχοντικό άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του προέδρου του συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς. Υπήρξε επίσης και η έδρα του Συνεταιρισμού αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της σαραντάχρονης και πλέον λειτουργίας του (1778-1820). Το 1965 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος και από τότε λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]