Γενικά

Ξεχωριστό γεγονός απετέλεσε και φέτος ο χορός της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος

Ανταπόκριση Συμέλας Τουμανίδου-Πατσινακίδου

Στις 27.2.16 υπήρξε μια ασυνήθιστη κίνηση αυτοκινήτων από τη Λαμία και τα γύρω χωριά προς το οικογενειακό κέντρο διασκέδασης, το «Αρχοντικό του Σκούρα», στο Μοσχοχώρι. Ο λόγος; Ο ετήσιος χορός της ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος.

Κόσμος χαρούμενος Ποντίων και φιλοποντίων κατέφθανε στο κέντρο, τόπο χαράς και διασκέδασης μεγάλων και μικρών. Το ξεκίνημα της χαρούμενης εκδήλωσης έγινε με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που έψαλαν νέοι και παιδιά της Ένωσής μας.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος των εκκλησιών της Φθιώτιδας με την συμπαράσταση του π. Δημητρίου Ατματζίδη. Την βασιλόπιτα έκοψαν ο αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος και ο δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης. Ο π. Νεόφυτος ευχήθηκε στον κόσμο υγεία, δύναμη, αντοχή, ελπίδα και αγάπη για το νέο έτος. Ακολούθως το λόγο έλαβε η πρόεδρος κ. Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου ευχόμενη σε όλους καλύτερες ημέρες και στον κόσμο υγεία ειρήνη, ασφάλεια ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Ευχαρίστησε τους επισήμους για την παρουσία τους στο χορό μας, τους καταστηματάρχες της Λαμίας και τα Μ.Μ.Ε. για τη συμβολή τους στην επιτυχία του χορού μας.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την επίτιμο πρόεδρο της Έ.Π.Φ. Νίκη Χειμωνίδου, για τα φιλοδωρήματα που δίνει κάθε χρόνο στα παιδιά μας που ψάλλουν τα κάλαντα στις Αρχές και στο λαό της Λαμίας και στους επιτυχόντες στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Τα δώρα της Έ.Π.Φ. στους επιτυχόντες προσέφεραν ο κ. αντιπεριφερειάρχης, ο κ. αήμαρχος, ο κ. σχολικός σύμβουλος και ο κ. διευθύνων σύμβουλος του “Σταρ” Κεντρικής Ελλάδας. Ευχαρίστησε θερμά και την ορχήστρα των αδελφών Ιακωβίδη, την οποία συγκροτούσαν ο Νίκος Ιακωβίδης στα κρουστά, ο αδερφός του Στέλιος στο αρμόνιο, ο γιός του Γιώργος στο κλαρίνο και ο Χρήστος Αποστολίδης στο μπουζούκι και την κιθάρα. Η ορχήστρα επί σειρά ετών έρχεται από την ταλαίπωρη παραμεθόριο περιοχή του νομού Κιλκίς, από το αγαπημένο Χέρσο. Η ταλαιπωρία που υφίσταται στο δύσκολο ταξίδι του ερχομού και της επιστροφής είναι μεγάλη, έρχεται όμως με χαρά, για να μας συμπαρασταθεί και να μας διασκεδάσει.

Φέτος λυράρης και τραγουδιστής της ορχήστρας ήταν ο καταξιωμένος νεαρός λυράρης και τραγουδιστής Σωκράτης Χειμωνίδης, ο οποίος εντυπωσίασε τον κόσμο με τη δυνατή, καθαρή και εκφραστική φωνή του και το ωραίο παίξιμο της λύρας του. Το τραγούδι του «Η μάνα εν’ κρύον νερόν» συγκίνησε όλους και καταχειροκροτήθηκε. Ο Σωκράτης απηύθυνε χαιρετισμό στον κόσμο και δήλωσε ότι θα τραγουδήσει στη μνήμη του θείου του αείμνηστου Βασίλη Χειμωνίδη αφιλοκερδώς. Ο Σωκράτης με τα ποντιακά του τραγούδια κάλυψε την βραδιά της διασκέδασης. Τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε. Τα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας τραγούδησε η γνωστή Λαμιώτισσα τραγουδίστρια Εμμανουέλα Αγγελακοπούλου. Την ευχαριστούμε θερμά.

Στη «Χειμωνίδειο Στέγη» μας ζούμε μεγάλες χαρές, αλλά και λύπες. Η ποντιακή μας οικογένεια έγινε φτωχότερη, γιατί έφυγαν από τη ζωή τέσσερα μέλη της, ο δάσκαλος Ιωάννης Αναστασιάδης και ο γαμπρός του Δημήτριος Αρκουμάνης, οι επιχειρηματίες Βασίλης Τσελεκίδης και ο Θεόδωρος Κορυφίδης. Ο Θεός να τους αναπαύσει και τους οικείους τους να παρηγορήσει.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του Χρήστου Χειμωνίδη, ανεψιού και διαδόχου στην εταιρεία Σ.Μ. «Γαλαξίας» του αείμνηστου Βασίλη Χειμωνίδη. Εξέφρασε τη χαρά του για το έργο που επιτελεί η Έ.Π.Φ. και ευχήθηκε στον κόσμο υγεία και καλή διασκέδαση.

Κατόπιν η χοροδιδάσκαλος Ντίνα Μεργιά παρουσίασε τα χορευτικά τμήματα της Έ.Π.Φ. τα οποία εντυπωσίασαν με την ωραία εμφάνισή τους, την ποικιλία των χορών τους από διάφορα μέρη του Πόντου και την άψογη εκτέλεσή τους. Ο πυρρίχιος και ο χορός των μαχαιριών ενθουσίασαν τον κόσμο και καταχειροκροτήθηκαν. Θερμά συγχαρητήρια στη χοροδιδάσκαλο και τους χορευτές/τριες.

Οι μουσικοί μας, φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Λαμίας συνόδευσαν τα χορευτικά κατά ζεύγη: Ο Πέτρος Σιρανίδης στη λύρα και ο Δημήτρης Κουμπές στο νταούλι, ο Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι και ο Γιώργος Χαντζίδης στο νταούλι και στο τραγούδι. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε θερμά.

Στην συνέχεια η πίστα δόθηκε στον κόσμο, που χόρεψε με την ψυχή του μέχρι τις πρωινές ώρες. Παππούδες και γιαγιάδες, γονείς και παιδιά χόρεψαν με ενθουσιασμό και διασκέδασαν με κέφι ξεχνώντας τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης. Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι εκφράζοντάς μας συγχαρητήρια για την αξέχαστη βραδιά.

Η Έ.Π.Φ. ευχαριστεί όλους για την παρουσία τους στο χορό μας. Προ πάντων τους Καραΐσκο Ευθύμιο, αντιπεριφερειάρχη, Νικόλαο Σταυρογιάννη, δήμαρχο Λαμιέων, Βίβιαν Αργύρη, αντιδήμαρχο, Βαγγέλη Κατσιφό πρώην δήμαρχο Αγράφων, Κώστα Ζούκα, πρόεδρο κοινότητας Φραντζή, Χρήστο Αργυρόπουλο, προϊστάμενο σχολικών συμβούλων Στερεάς Ελλάδας, Χρήστο Τσαδήμα, σχολικό σύμβουλο καθηγητών φυσικής αγωγής, Γεώργιο Σιμόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού “Σταρ” Κεντρικής Ελλάδας, Σοφία Παναγιώτου, δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού ιεράς μητροπόλεως Φθιώτιδας, Αθανάσιο Αθανασιάδη, πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου Περιστερίου «Οι Ακρίτες του Πόντου», Ελευθέριο Αθανασιάδη, εκπρόσωπο της Ε.ΠΟ.Ν.Α., Τριαντάφυλλο Υφαντίδη, πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Βοιωτίας «Ο Ευκλείδης», τους προέδρους και τα μέλη διοικητικών συμβουλίων συλλόγων και φορέων της Λαμίας.
Και του χρόνου με υγεία. Καλή Σαρακοστή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]