Γενικά

Μαθήματα γιά δημοσιογράφους σε εμπόλεμες ζώνες στο ΠΚΕΕΥΕ

Με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα υλοποιηθεί στο Κιλκίς ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες και νέους δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν εμπόλεμες ζώνες.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 29 Αυγούστου έως την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Σχολείο «Προστασίας Δημοσιογράφων» (Safety for Journalists) στην έδρα του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ).

Οι δημοσιογράφοι που πρόκειται να βρεθούν σε εμπόλεμες ζώνες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν κάποια σημαντικά εργαλεία, που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το Π.Κ.Ε.Ε.Υ.Ε ιδρύθηκε το 1998 και από το 2000 είναι πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο PfP (Partnership for Peace) από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί ως εκπαιδευτικό κέντρο από τον Ο.Η.Ε ώστε να διεξάγει Σχολεία Στρατιωτικών Παρατηρητών του Ο.Η.Ε καθώς και Σχολεία σε σχέση με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, ως μέλος του δικτύου του Κολλεγίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια στην Ευρώπη.

Από το 2009 το Κέντρο έχει λάβει άνευ όρων πιστοποίηση ποιότητας από το ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο αντανακλά τα υψηλά πρότυπα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναγνώριση του συνεχώς αυξανόμενου ρόλου του Κέντρου στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση.

Είναι ο δεύτερο κύκλος και η συμμετοχή σε αυτόν γίνεται έναντι αντιτίμου, που καθορίζεται από το ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα, που έχει ανασταλεί λόγω περιορισμών Covid19, θα είναι και πάλι διαθέσιμο από φέτος – με αφορμή και το πόλεμο στην Ουκρανία – με στόχο να παρέχει σε επαγγελματίες και νέους φοιτητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο βασικά μέρη, αυτά της θεωρητικής και της εντατικής εκπαίδευσης πεδίου.

Στους συμμετέχοντες θα παρουσιαστεί μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων:

· Εισαγωγή στο περιβάλλον
· Προκλήσεις & εξελίξεις στην αναφορά πολέμων και κρίσεων
· Δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων
· Ασφάλεια πεδίου
· Η ενασχόληση με τους fixers
· Εκπαίδευση Ευαισθητοποίησης για το Εχθρικό Περιβάλλον (HEAT)
· Ασφάλεια δεδομένων
· Υγεία, επιδημίες και διαχείριση άγχους
· Βασικά διοικητικά έγγραφα
· Αντιμετώπιση τραύματος

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]