Κοινωνία

«Να φύγουν οι κεραίες» ζητά ο σύλλογος γονέων του 9ου δημοτικού σχολείου

Να ληφθούν μέτρα προστασίας απο την ακτινοβολία των παρακειμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων είτε τις μειώσεως ισχύος της λειτουργίας των είτε και αυτής ακόμη της απομάκρυνσεως των ζητούν απο τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ένατου δημοτικού σχολείου Κιλκίς και κάτοικοι της περιοχής ποθ έχουν υπογράψει το σχετικό αίτημα του συλλόγου το οποίο είχε κακατεθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.

Στην σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

«Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 9ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς, παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικό συμβούλιου και γνωστοποίησαν αίτημά τους που κατέθεσαν εγγράφως, σχετικό με την απομάκρυνση της βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή ( έναντι του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής) αλλά και την άμεση λήψη προστατευτικών μέτρων τόσο στο δημοτικό σχολείο όσο και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε με τα τέσσερα επίμέρους ζητήματα του αιτήματος με δέσμευση να ληφθούν αμέσως μέτρα προστασίας για το σχολείο έναντι της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ( μεταλλικό πλέγμα στη βορεινή περίφραξη του σχολείου, βάψιμο της πλευράς του σχολείου με ειδική μπογιά και κουρτίνες ειδικές που ανακλούν την Η/Μ ακτινοβολία) και να διαβιβαστεί το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνίων & ταχυδρομείων.
Το αίτημα που κατέθεσε το δημοτικό συμβούλιο του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του 9ου δημοτικού σχολείου έχει υπογραφεί από 240 συμπολίτες μας και καθώς αποτελεί αίτημα πολιτών της περιοχής, θα συνεχίσει να υπογράφεται έως ότου υπάρξει οριστική λύση του ζητήματος με την απομάκρυνση των εν λόγω κεραιών ( βάση που φιλοξενεί κεραίες όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνία ). Επίσης, καλούνται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να λάβουν θέση σχετική με το αίτημα και να γνωστοποιήσουν προεκλογικώς τι προτίθενται να πράξουν.

«Αόρατος κίνδυνος»

Εξάλλου σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου των υπογραφόντων το αίτημα πολιτών αναφέρονται τα εξής :

« Καθημερινώς πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικώς με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία μας. Ιδιαιτέρως αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή σε άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των βασικών ζωτικών τους οργάνων τους ( εγκεφάλη, πνευμόνων ). Αναλυτικότερα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, επιληψία, μαθησιακές διαταραχές και πλήθος άλλων ασθενειών.
Ζώντας σε μια μικρή πόλη, όπως είναι το Κιλκίς, την μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας τη δεχόμαστε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Όταν μάλιστα αυτές βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τα σπίτια μας, τα σχολεία και τα πάρκα που παίζουν ανέμελα τα παιδιά μας, εύλογο είναι να ανησυχούμε για την ασφάλειά τους. Διότι, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι αόρατη, όπως δυστυχώς αόρατος είναι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από αυτήν. Η «Bioinitiative Report”, μια εξειδικευμένη έκθεση που συντάσσεται από επιστήμονες Σουηδίας, Αυστρίας, ΗΠΑ, Αγγλίας, πρότεινε τη μείωση των ορίων έκθεσης στην τιμή 0,1 μW / cm2, δηλαδή για την Ελλάδα 7200 φορές κάτω από τα σημερινά όρια «ασφαλείας» . Στην Ελλάδα το όριο ασφαλείας είναι 360-720μW/cm2 ( N. 3431/2006 αρθ.31 ). Στην Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Γαλλία, Βουλγαρία είναι 10μW, στο Βέλγιο 1-2 μW ενώ στο Σάλτσμπουργκ Αυστρίας 0,1μW δηλαδή 3600-7200 φορές μικρότερο από της Ελλάδας και εκκρεμεί πρόταση να κατέβει επιπλέον εκατό φορές. Είναι φανερό λοιπόν πως αν κάποιοι παίρνουν τόσο αυστηρά μέτρα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επικινδυνότητα για την υγεία όλων μας.
Επομένως, εμείς οι κάτοικοι της περιοχής πρώην ΙΚΑ ( σημερινού ΕΟΠΥΥ ) Κιλκίς ( της νέας προέκτασης της πόλης του Κιλκίς ) ζητούμε από τον δήμο Κιλκίς να μας προστατεύσει από την αρνητική επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από κεραία κινητής τηλεφωνίας η οποία υπάρχει στην περιοχή μας και βρίσκεται σε απόσταση πολύ μικρή από το σχολείο 13ο νηπιαγωγείο & κυρίως από το 9ο δημοτικό, στα οποία στέλνουμε τα παιδιά μας. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για τις υπόλοιπες κεραίες που βρίσκονται τοποθετημένες εντός και πέριξ της πόλης. Απευθύνουμε έκκληση για μείωση των ορίων λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα επίπεδα του Σάλτσμπουργκ, αλλά και τη λήψη απλών αλλά σημαντικών μέτρων προστασίας για τα παιδιά που μένουν- επισκέπτονται την περιοχή ( λόγω 9ου δημοτικού και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής ), επικαλούμενοι την αρχή της προφύλαξης η οποία κατοχυρώνεται από το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε από το ΔΣ του δήμου Κιλκίς :

Να απομακρυνθεί η παραπάνω κεραία καθώς πλέον τα σπίτια και το σχολείο αλλά και το κέντρο κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την κεραία. Η αρχική της τοποθέτηση έγινε πολλά χρόνια πριν, όταν τα γύρω οικόπεδα ήταν εκτός σχεδίου πόλης όμως η πόλη έκτοτε μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εν λόγω κεραία, αλλά και κάθε κεραία στην πόλη μας να λειτουργεί στη χαμηλότερη δυνατή ισχύ ( λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρώπη τείνει να προσεγγίσει το κατώτερο όριο του Σάλτσμπουργκ, δηλαδή τα 0,1μW/cm2).

Να προστατευτεί αμέσως το 9ο δημοτικό σχολείο που είναι και το μοναδικό σχολείο της πόλης τόσο κοντά σε φανερή κεραία κινητής τηλεφωνίας ( 300μ η απόσταση κεραίας και σχολείου) με τους εξής διαθέσιμους τρόπους :
α) Τοποθέτηση πλέγματος από σύρμα ( κοτετσόσυρμα ) σε όλο το μήκος της περίφραξης της πλευράς που συνορεύει με την κεραία ( βορεινή πλευρά σχολείου ) και σε ύψος όσο το ύψος του σχολικού κτιρίου
β) Βάψιμο της βορεινής πλευράς του σχολείου με ειδική μπογιά που ανακλά την Η/Μ ακτινοβολία
γ) Ειδικές κουρτίνες στα βορεινά παράθυρα που ανακλούν την Η/Μ ακτινοβολία.

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο οποίο παίζουν καθημερινώς τα παιδιά μας, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300μ, μια απόσταση μη ασφαλής ( βάση της ισχύουσας νομοθεσία! ) από την κεραία. Προτείνουμε παρόμοια κατασκευή – τοποθέτηση πλέγματος από σύρμα και στη βορεινή πλευρά του πάρκου.

Περισσότερα

Αικ.Παναγιωτίδου-Φραγγίδου: «Καθοριστική και στον νομό η συμβολή του ΕΕΣ στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας»

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή νομού Κιλκίς. Ειδικότερα, το περιφερειακό […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη και Γιώργου Αυτιά μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων γιά της ευρωεκλογές

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]