Κοινωνία

“Φτωχότερος” χωρίς τον Α.Χαριτωνίδη ο τεχνικός κόσμος του νομού

Από την Δευτέρα 9.3.20 ο τεχνικός κόσμος και η κοινωνία του Κιλκίς, πόλης και νομού, είναι “φτωχότεροι” μετά την “μετακόμιση” του Αριστείδη Χαριτωνίδη στα “τεχνικά γραφεία” του Παραδείσου.

Ήταν η ημέρα, κατά την οποία ολοκληρώθηκε ο “κύκλος” της επίγειας ζωής του διακεκριμένου Κιλκισιώτη πολιτικού μηχανικού, από το Παλαιό Γυναικόκαστρο, ο οποἰος άφησε ανεξίτηλη την “σφραγίδα” του στον τομέα των τεχνικών έργων και γενικότερα της ανάπτυξης τούτου του τόπου, ως επί μακρόν προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του.

Και η συμβολή του σ ‘αυτήν την ανάπτυξη δεν έχει να κάνει απλώς με την ιδιότητα του τεχνικού λειτουργού του Δημοσίου, με την οποία υπέγραψε τις διακηρύξεις εκατοντάδων έργων υποδομής όλων των τομέων της ζωής του νομού (αρκεί μία απλή ματιά στο αρχείο του “Μαχητή” γιά το ασφαλές του λόγου σ’ (αυτήν την περίπτωση), αλλά με την ιδιότητα του λαμπρού επιστήμονα, που “έπαιζε στα δάχτυλα”το περιεχόμενο, την σημασία και το οικονομικό κόστος κάθε έργου, γι’αυτό και πάντα βρισκόταν σε ετοιμότητα γιά τις καλύτερες εκτιμήσεις και εισηγήσεις, πάντα διεκπεραίωνε κατά τον καλύτερο τρόπο τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Και δεν ήταν μόνον αυτό, καθώς ο Αριστείδης Χαριτωνίδης, όντας εξαιρετικώς καταρτισμένος αλλά και διακρινόμενος γιά την ευστροφία, την ευελιξία σκέψης και το δημιουργικό πνεύμα του, ήξερε πάντα να δίνει πρακτικές λύσεις σε όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν, απαλλαγμένος από κάθε “κόλλημα” από εκείνα, τα οποία προκαλούν οι τυπολατρικές αγκυλώσεις, στις οποίες οφείλεται εν πολλοίς η γραφειοκρατική δυσκινησία υπηρεσιών του Δημοσίου, με την ανάλογη δυσμενή γι’αυτό αντίληψη.

Αντιθέτως, ήταν ο άνθρωπος, που έκανε ό,τι “περνούσε από το χέρι του”, γιά να λειτουργεί παραγωγικώς ο τομέας των τεχνικών υπηρεσιών και να προωθούνται τα αναγκαιούντα σε κάθε περιοχή του νομού έργα.

Η επαγγελματική επάρκεια και ευσυνειδησία του Αριστείδη Χαριτωνίδη συνδυαζόταν αφ’ενός μεν με την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και τησ υπεθυνότητας, αφ’ετέρου δε με υποδειγματικό ήθος, έμφυτη ευγένεια αλλά και επικοινωνιακή άνεση, κάτι που τον καθιστούσε επαγγελματικώς και υπηρεσιακώς ως τον “κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση” και κοινωνικώς ως πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Σε σχέση με όλα αυτά, συγκαταλέγεται στους πολίτες, που υπηρέτησαν πιστά τούτο τον τόπο, ενώ ως γεννήματα-θρέμματά του τίμησαν το όνομά του ως δημιουργοί αιτίας θετικών αναφορών στο όνομά του κυρίες.

Αρκετές φορές δε σε δύσκολες συγκυρίες κατάφεραν, με την συνέπεια, την εργατικότητα και την σταθερή προσήλωση σε συγκεκριμένους αντικειμενικούς σκοπούς, να αποκτήσει αυτός υποδομές, που επί μακρόν εστερείτο.

Γι’αυτό και το ὀνομα του Αριστείδη Χαριτωνίδη “χαράχθηκε” με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία των τεχνικών υπηρεσιών και γενικότερα του τεχνικού τομέα του νομού Κιλκίς, ενώ η μορφή τοθ κατέλαβε περίοπτη θέση στην συλλογική μνήμη της κιλκισιώτικης κοινωνίας.

Ασ είναι ελαφρό το χώμα της πατρώας γης του Παλαιού Γυναικοκάστρου, που τον σκέπασε γιά πάντα. Και μπορεί μεν αυτό να σηματοδότησε την “αναχώρησή” του γιά το “δίχως γυρισμό ταξίδι”, όμως σ’αυτό δεν τον “ακολουθεί” η μορφή του.

Διότι, ο Αριστείδης Χαριτωνίδης, που “υπέγραψε” ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του τομέα δημοσίων έργων στον νομό Κιλκίς, θα ζη γιά πάντα στις καρδιές μας.

Καλό Παράδεισο εξαίρετε επιστήμονα και συμπολίτα, αείμνηστε αδελφέ ημών.

Περισσότερα

Τα αποκαλυπτήρια προτομής Αντιπτέραρχου (Ι) Περικλή Στεφανίδη που έπεσε στο καθήκον πριν από ένα χρόνο

Σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη στην […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]