Πολιτική

Φράχτη στην μεθόριο ορθώνουν οι Σκοπιανοί με τον νομό Κιλκίς

Στις πρώτες εργασίες γιά την κατασκευή φράκτη στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο και συγκεκριμένα από το ύψος όπου βρίσκεται ο καταυλισμός της Ειδομένης, στον οποίο συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι την δυτική όχθη του ποταμού Αξιού, έχει προχωρήσει η σκοπιανή κυβέρνηση.

Ήδη οι σχετικές χωματουργικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχει δημιουργηθεί και η υποδομή γιά την εγκατάσταση των πασσάλων, στους οποίους θα στηριχθεί ο εν λόγω φράχτης.

Μία κίνηση, που δεν έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς έχει ανακοινωθεί εδώ και λίγο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές του γειτονικού κράτους, όμως από την άλλη μεταβάλλει, εάν και εφ’ όσον εν τέλει εγκατασταθεί, τα δεδομένα στην περιοχή.

Και τούτο διότι μετά και τα τελευταία τραγικά γεγονότα στο Παρίσι με την τρομοκρατική επίθεση, υπάρχει μεγαλύτερος, αν μη τι άλλο, σκεπτικισμός, σε ό,τι αφορά στην διαχείριση του τεράστιου αυτού ζητήματος, που ακούει στην επωνυμία «προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Διότι μπορεί ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός γιά θέματα μετανάστευσης να διαβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, και την τοπική αρχή του δήμου Παιονίας, ότι η εγκατάστασή του, όπως έχει ανακοινωθεί από πλευράς των Σκοπίων, σχετίζεται με τον καλύτερο και πιό οργανωμένο έλεγχο των εισροών προσφύγων και μεταναστών από την μία χώρα στην άλλη, όμως υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και από πολλούς γιά την χρησιμότητά του, καθώς εδώ και καιρό η διακίνηση των λειτουργεί απρόσκοπτα και ομαλά.

Απολύτως ενδεικτική και χαρακτηριστική ήσαν οι ανησυχίες που διατύπωσε γιά την πρωτοβουλία αυτή στον «Μαχητή» ο συντονιστής των Ιατρών χωρίς Σύνορα Αντώνης Ρήγας, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός, ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή τουλάχιστον δεν γνωρίζει ο ίδιος, σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα και κλείσουν όπως συνέβη και στο παρελθόν τα σύνορα.

Ανησυχίες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε, αλλά ούτε και να υποβαθμίσουμε καθώς τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι πολλές κυβερνητικές εξαγγελίες, είτε μεταβάλλονται, είτε ανατρέπονται τελείως υπό το βάρος πολλών παραμέτρων.

Αλλωστε και ο αντίστοιχος ελληνικός φράχτης στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο είχε επικριθεί σφοδρώς από τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο της συγκυβέρνησης τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως σήμερα όχι μόνο παραμένει ακλόνητος αλλά εξαίρεται και η χρησιμότητά του.

Πέραν τούτου, όμως, τέτοιου είδους φράκτες υπάρχουν σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και σε χώρες που δεν ανήκουν σε αυτήν, στην περιοχή της Βαλκανικής και βορειότερα.

Αυτό, που έχει όμως, ουσιαστική σημασία γιά την χώρα μας αλλά και την περιοχή του δήμου Παιονίας, είναι να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος σε περίπτωση που προκύψουν θέματα κλεισίματος συνόρων.

Η λογική «που βλέπουμε και πράττουμε» που είχε επί της ουσίας ακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν, έχει αποδείξει ότι δεν βοηθά στην σωστή αντιμετώπιση του θέματος.

Χρειάζονται σχέδιο, οργάνωση και πόροι, διότι εάν, ο μη γένοιτο, μεταβληθούν τα δεδομένα και ο φράκτης καταστεί «φράγμα» στην μετακίνηση οι συνέπειες από τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα αλλά και ενδότερα θα είναι απροσδιόριστος και «θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε».

Ένταση επικρατεί από χθες, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ καθώς, σύμφωνα με κλιμάκιο της ΄Υπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην περιοχή, τους ανακοινώθηκε από τη γειτονική χώρα ότι, πλέον, θα επιτρέπεται η διέλευση προσφύγων μόνο από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ.

«Παλεύαμε» όλη νύχτα προσπαθώντας να καθησυχάσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στον καταυλισμό ενώ η αστυνομία έλεγχε τα υπηρεσιακά τους σημειώματα ή τα διαβατήρια που κατείχαν προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση μόνο στις συγκεκριμένες εθνικότητες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Βούλγαρης της Ύπατης Αρμοστείας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα το πρωί, ομάδα περίπου 100 Ιρανών βρέθηκαν δίπλα στην ουδέτερη ζώνη, ζητώντας να περάσουν με αποτέλεσμα οι αρχές της ΠΓΔΜ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα