Πολιτική

Γ.Φραγγίδης: «Θα ενταχθεί το αρδευτικό φράγμα του Μεταξοχωρίου σε πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ;»

Ερώτηση γιά το φράγμα του Μεταξοχωρίου, προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιο Λιβάνιο, κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Στην ευρύτερη περιοχή Μεταξοχωρίου – Τερπύλλου του νομού Κιλκίς, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα γιά την τοπική οικονομία. Η άρδευση, που συνδέεται αμέσως με την συστηματική γεωργία, υπολείπεται κατά πολύ. Είναι ενδεικτικό, ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της γης αρδεύεται, μόλις το 3,6%. Γιά τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο, από την δεκαετία του 1990 να εκπονηθεί μελέτη για κατασκευή Φράγματος, η οποία και εγκρίθηκε το 1992.

Το 2008 εντάχθηκε στο πρόγραμμα υποδομών για την ανάπτυξη των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.Συγκεκριμένα, ο τρόπος υλοποίησης γιά την «Μελέτη και κατασκευή του αρδευτικού φράγματος Μεταξοχωρίου-Τερπύλλου», συνολικού προϋπολογισμού 11,1 εκατομμύρια ευρώ, (χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα, όγκος σώματος φράγματος: 590.000 κ.μ. και ύψος φράγματος 35 μ.),θα καθοριζόταν έπειτα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αναθεώρησης του προγράμματος.

Το 2010 η τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του «Προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων (Μέτρο 125Α1 με την ένταξή του στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΑΑ) 2007-2013 .Το 2018, το παραπάνω έργο μαζί με άλλα 20 από το μέτρο 125Α1 απεντάχθηκε γιά διαχειριστικούς λόγους, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Την 15/10/20 επισκέφθηκε το Κιλκίς ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος, σε συνέντευξή του, ανέφερε, ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ώριμες εφαρμοστικές μελέτες για εγγειοβελτιωτικά έργα, με απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ,και ότι αυτές προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα.

Σε πρόσφατες, όμως, δηλώσεις,στα μέσα ενημέρωσης του Κιλκίς, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πολιτευτής του νομού Κιλκίς κος Κώστας Κιλτίδης, ισχυρίζεται ότι παρέδωσε εφαρμοστική μελέτη για προκήρυξη του έργου, αφού αυτό είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα υλοποίησης στο ΕΣΠΑ του ΥΠΑΑΤ.

Το παραπάνω έργο εξαγγέλθηκε πολλές φορές, συντάχθηκαν προμελέτες, εντάχθηκε ως προμελέτη σε αρκετά προγράμματα, έως σήμερα όμως δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στην υλοποίηση του έργου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1) Υπάρχει ετοιμότητα μελετών για κατασκευή φράγματος ή άλλων αρδευτικών έργων στο νομό Κιλκίς;

2) Έχετε στον προγραμματισμό του Υπουργείου σας, την ένταξη του έργου “κατασκευή φράγματος Μεταξοχωρίου – Τερπύλλου”;

Περισσότερα

(ΔΑΣ–ΟΤΑ) Eργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς-Παιονίας: “Όχι άλλες θυσίες στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων…”

Το πρόσφατο ατύχημα στην διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου Κιλκίς που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό της συμβασιούχου συναδέλφισσας μας, συνοδό απορριμματοφόρου, […]

Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]