Πολιτική

Γ.Φραγγίδης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και στοχοποιεί τους υπαλλήλους του

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Φραγγίδη έχουν ως εξής:

ο υπουργός κ. Χατζηδάκης καταφεύγει στην προσφιλή τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, εργαλειοποιεί τη δίκαιη αγανάκτηση των ταλαιπωρημένων πολιτών που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στον e- ΕΦΚΑ και βρίσκει τον τέλειο ένοχο στο πρόσωπο των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Η μετάθεση ευθυνών στον φορέα και τους εργαζόμενους εξυπηρετεί τον διπλό στόχο της κυβέρνησης: να εξευμενίσει τους αγανακτισμένους συνταξιούχους και να λειτουργήσει πιλοτικά ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα, με προσλήψεις στελεχών από την αγορά.

Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν συμπολίτες μας όμηροι των αδυναμιών ενός φορέα. Ας μας πει όμως ο κ. Χατζηδάκης, τι έκανε η κυβέρνησή του και ο ίδιος γι αυτό μέσα στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης;

Οι εκκρεμείς συντάξεις το καλοκαίρι του 2019 ήταν περίπου 200.000 και το Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 276.940. Τίποτα δεν έγινε για την τραγική υποστελέχωση, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και στη μηχανοργάνωση, την καθυστέρηση στην αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος. Καμία στήριξη. Καμία μόνιμη πρόσληψη. Δεν ανανεώθηκαν ούτε οι συμβάσεις των 683 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που εργάστηκαν στον ΕΦΚΑ και απέκτησαν πολύτιμη τεχνογνωσία.

Η στοχοποίηση και η συστηματική απαξίωση του φορέα από τον υπουργό και την κυβέρνηση για να προλειάνουν το έδαφος για την είσοδο ιδιωτών.

Γιατί θα τα καταφέρουν τα στελέχη από την αγορά με την έλλειψη γνώσης και εμπειρίας στην ασφαλιστική νομοθεσία, καλύτερα από τους μόνιμους έμπειρους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ; Υπάρχει το κακό προηγούμενο της αποτυχίας του Υπουργού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων με τη συνδρομή ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων.

Για τον κ. Χατζηδάκη, αξιοκρατία και εκσυγχρονισμός του φορέα σημαίνει επιλογή ιδιωτών Διευθυντών και Γεν. Διευθυντών με απλό πτυχίο, αγγλικά επιπέδου lower και με μισθό 8.300 ευρώ, αύξηση των μετακλητών. Ο παλαιοκομματισμός και οι πελατειακές σχέσεις σε όλο τους το μεγαλείο!

Το εργασιακό bullying από τον πολιτικό τους προϊστάμενο, η απαξίωση και το φρενάρισμα της ανέλιξης στη διοικητική ιεραρχία, θα οδηγήσουν ικανά και έμπειρα στελέχη στην έξοδο από τον φορέα και την αναπαραγωγή υφιστάμενων προβλημάτων.

Προβληματικό είναι το μοντέλο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, αφού δεν προβλέπει ότι ο ΕΦΚΑ μπορεί να ορίζει, να ελέγχει και να παύει τον διαχειριστή της ακίνητης περιουσίας του, όποτε το θεωρεί σωστό, δημιουργώντας θέματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, δημιουργούνται υπόνοιες για επιβουλή των ακινήτων – φιλέτων προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Σκοτεινό σημείο αποτελεί και ο κανονισμός προμηθειών, που είναι κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η παράκαμψη, επίσης, των υπηρεσιακών πειθαρχικών συμβουλίων, η αφαίρεση των 2 αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων και η μείωση του αριθμού των μελών σε 3 από 5 που ήταν όπως ισχύει σε όλο το Δημόσιο, είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε.

Δεν θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο εκπληρώνει το στόχο του εκσυγχρονισμού. Θα το έκανε αν είχαμε: Άμεση σύνταξη και έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών, πλήρη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, προσλήψεις προσοντούχων μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠΠ, αξιοκρατική λειτουργία.

Γι αυτό, δίνουμε αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο αλλά και γιατί υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και περιέχει διατάξεις που ενισχύουν την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και την αναξιοκρατία.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα