Πολιτική

«Άναψε φωτιές» αίτημα της ΙΜ Οσίου Νικοδήμου στο δημ. συμβουλίο Παιονίας

Το κλίμα αντιπαράθεσης που υφέρπει σε σημαντικό μέρος των τοπικών κοινωνιών, δίπλα στις οποίες ευρίσκονται τα δύο μοναστήρια στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πάικου, του Οσίου Νικοδήμου στην περιοχή Πενταλόφου και τον Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην περιοχή της Γρίβας, ανέδειξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας της Τρίτης 14.2.17 με αφορμή το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε σε αίτημα της ιεράς μονής Οσίου Νικοδήμου προς τον δήμο γιά την ανταλλαγή έκτασης 40 στρεμμάτων παρακείμενης του μοναστηριού με αντίστοιχη καλλιεργήσιμη.

Μία ανταλλαγή, που εν τέλει, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίαν από πλευράς του σώματος, με δύο διαρροές γιά την πλειοψηφία και την μείζονα μειοψηφία, των Ελένης Δούμου και Ιορδάνη Τσιτουρίδη αντιστοίχως, και την ελάσσονα μειοψηφία να δηλώνει σύσσωμη «παρών», προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις από μέρους τόσο των αιρετών προέδρων των τοπικών κοινωνιών του Πενταλόφου Γεωργίου Τάπου και Γρίβας Γεωργίου Μπακάλη αλλά και δεκάδων κατοίκων από τις επίμαχες περιοχές (κυρίως Πενταλόφου και Ομαλού) που παρευρέθησαν στην συνεδρίαση ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα.

Στην τοποθέτησή του τόσο ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης όσο και όσοι ετάχθησαν υπέρ της εγκρίσεως ανταλλαγής, τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση και τις ευεργετικές επιδράσεις που θα έχει γιά όλο τον δήμο και την τοπική κοινωνία στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού η εν λόγω πρωτοβουλία, και η οποία θα αντισταθμισθεί με την παραχώρηση αντίστοιχης καλλιεργήσιμης γης στους κατοίκους του Πενταλόφου.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γκουντενούδης η δημοτική αρχή είναι διαθέσιμη να προσθέσει οποιονδήποτε όρο και προϋπόθεση στην σύμβαση ανταλλαγής, ούτως ώστε να καλυφθούν όλα τα αρνητικά ενδεχομενα, που επικαλέσθηκαν στις αρχικές τοποθετήσεις τους οι κκ Τάπος και Μπακάλης αλλά και ωρισμένοι από τους κατοίκους των επίμαχων περιοχών.

Από την πλευρά τους οι παρευρεθέντες εμφανίσθηκαν ριζικώς αντίθετοι με την οποιαδήποτε ανταλλαγή, αμφισβητώντας ξεκάθαρα «την αναπτυξιακή διάστασή της» γιά την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται γιά μία τακτική, που ακολουθεί η μονή διαχρονικώς, επιθυμώντας κάθε φορά την επέκτασή της εις βάρος των συμφερόντων της τοπικής κοινότητας, που και σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου είχε απορρίψει την ανταλλαγή κατά πλειοψηφίαν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιχειρηματολογία επ’ αυτού, επικαλούμενη μόνον την «αντίδραση των κατοίκων».

Θέση την οποία ουσιαστικώς υιοθέτησαν και όσοι καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» κατά την ψηφοφορία επί του θέματος, όπως η κ. Δούμου που αρχικώς είχε ζητήσει, χωρις να γίνει όμως δεκτό, να αναβληθεί η συζήτηση επί του θέματος, με το αιτιολογικό ότι υπήρχαν αδιευκρίνιστοι όροι σε σχέση με το σκεπτικό και τους όρους υλοποίησης της σχετικής σύμβασης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας, στην περιοχή της οποίας ανήκουν οι μονές και οι οικισμοί του Πενταλόφου, Ομαλού και Γρίβας Ιωάννης Αλίρης αναφέρθηκε στο γεγονος, ότι η πρωτοβουλία του δήμου συνάδει επί της ουσίας, με το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου, που σε συγκεκριμένη παράγραφό του προβλέπει τέτοιες ενέργειες.

Παρέμβαση ουσιαστικώς υπέρ του αιτήματος της ιεράς μονής Οσίου Νικοδήμου πραγματοποίησε και ο εκ Αγίου Πέτρου καταγόμενος δημότης Παιονίας και πρόεδρος του συλλόγου φίλων ΙΜ Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου που αναφέρθηκε στην ευεργετική παρυσία της μονής γιά την περιοχή, αναφερόμενος κυρίως στην επαναλειτουργία της εγκαταλελειμένης κατά το παρελθόν κατασκηνώσεως πλησίον της μονής, που χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών φίλων και της μονής ξεκίνησε πέρυσι γιά δεύτερο φορά μετά την εικοσαετή παραχώρηση απο το ελληνικό Δημόσιο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και της υπερψήφισης του αιτήματος επικράτησε ένταση με γιουχαϊσματα, εκτόξευση απειλών από πλευράς των διαμαρτυρομένων και αντεγκλήσεων μεταξύ συμβούλων και κατοίκων από τις επίμαχες περιοχές, ενώ δεν έλειψε και ιδιαιτέρως έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου και ενός εκ των κατοίκων του οποίου η εν γένει στάση καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης είχε κριθεί ως εξαιρετικώς εριστική.

Δυστυχώς, παρ’ ότι οι δύο μονές έχουν συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να γίνει ευρεώς γνωστή σε όλη την Βόρειο Ελλάδα η όμορφη αυτή περιοχή της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρουσιάζουν αυτές (εκτιμάται πάνω από 85.000 προσκυνητές τις επισκέπτονται πάνω σε ημερήσια βάση), είναι φανερό, ότι δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των μοναστηριακών κοινοτήτων, ιδίως διότι, όπως εκτιμούν οι πρώτοι και διαπιστώθηκε άλλωστε απερίφραστα και στην ταραχώδη συνεδρίαση, «δεν έχουν γίνει αποδέκτες οι κάτοικοι των ευεργετημάτων της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού λόγω της υπάρξεως των ιερών μονών.

Τόσο ο δήμος όσο και οι δύο κοινότητες οφείλουν να εργασθούν προς την κατεύθυνση εντός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει όχι μόνον προς την εξάλειψη της δεδομένης καχυποψίας των κατοίκων, αλλά θα συμβάλει στο να λειτουργήσουν αρμονικώς επ’ ωφελία αμφοτέρων των κοινοτήτων.

Περισσότερα

Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς η παράταξη του Θ.Βαφειάδη – Δεν εξελέγη «Συμπαραστάτης του δημότη»

Ανεπιτυχής αποδείχτηκε η εκλογή «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς ως τελευταίο θέμα που πραγματοποιήθηκε […]

Δείτε ακόμα