Πολιτική

Το τρίτο «μνημόνιο» φέρνει «φοροκαταιγίδα» για τους αγρότες

Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις τα μέτρα, που προβλέπει το τρίτο «μνημόνιο» για τους αγρότες.
«Φοροκαταιγίδα» γιά τους αγρότες
Πιστή με τις παραδόσεις και η νυν συγκυβέρνηση έφερε και ψήφισε την περασμένη εβδομάδα «μνημόνια» τα τελευταία πέντε χρόνια με την στήριξη και κομμάτων της αντιπολιτεύσεως (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι») σε περίοδο μειωμένων κοινωνικών αντιδράσεων, όπως είναι αυτή του Καλοκαιριού, και μάλιστα των κατ’ εξοχήν μήνα των διακοπών τον Αύγουστο.

Νωρίτερα, βεβαίως, είχαμε και την ψήφιση του πρώτου «πακέτου» προαπαιτουμένων μέτρων στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν κατά που αφορούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί στο δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων που θα έρθει προς ψήφισιν στην Βουλή, και το οποίο θα περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών αρχικώς στο 20% το 2016 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015 και, εν συνεχεία, στο 26% το 2017 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2016.

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο «Μνημόνιο συνεννόησης για τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης» που πέρασε την περασμένη Πέμπτη από την Βουλή με την ψήφο και των δύο εκ των τριών βουλευτών του νομού μας Θεόδωρου Παραστατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεωργίου Γεωργαντά (ΝΔ) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 94/Α/14.08.2015.

Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής προβλέπεται «σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017».

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 55% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, από 27,5%.
Επί πλέον αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 σε 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016».

«Να μην υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα για τους αγρότες» τονίζει ο Γ. Γεωργαντάς

Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13.8.15 συζητήθηκε η στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικώς με το «μνημόνιο» της συγκυβέρνησης Τσίπρα–Καμμένου μετά τη τραγική κατάληξη της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσής τους όπως αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση. Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. πήραν το λόγο πολλοί βουλευτές μεταξύ των οποίων τους και ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος επικεντρώθηκε σε τρία κυρίως σημεία.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονται για το θέμα τα εξής:
Πρώτον, πράγματι είναι αναγκαιότητα για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να μην έχουμε άτακτη χρεωκοπία να υπερψηφιστεί και η συμφωνία αυτή η οποία δυστυχώς έχει δυσβάστακτα μέτρα και ρυθμίσεις λόγω της κάκιστης διαπραγματεύσεως την οποία διεξήγαγε επι έξι μήνες η κυβέρνηση. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν ζητηθεί να ψηφιστούν και από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά πλην όμως η Ν.Δ. με τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση της το προηγούμενο διάστημα είχε καταφέρει να τις αποφύγει και ήταν βέβαιο ότι δε θα επανέρχονταν καθώς από τα τέλη του 2014 διαφαίνονταν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ρυθμοί ανάπτυξης γα την οικονομία.

Η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να φέρει πάλι την οικονομία σε ύφεση και με τις άστοχες ενέργειές της και τις απίστευτες παλινωδίες της αύξησε υπέρμετρως τις ανάγκες δανεισμού της χώρας.
Η ψήφιση αυτή όμως πρέπει να αποτελέσει και την τελευταία ενέργεια στήριξης της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση χάριν του συμφέροντος της χώρας. Η Ν.Δ. επιδεικνύει για ακόμη μία φορά υπεύθυνη στάση πέρα και πάνω από τα κομματικά πλαίσια πλην όμως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι από τις 14 Αυγούστου οφείλει μόνη της και λύνοντας τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ να φροντίσει για την υλοποίηση της συμφωνίας και την επίλυση των προβλημάτων που η επτάμηνη τραγική διακυβέρνηση είτε επιδείνωσαν είτε δημιούργησαν.

Η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα θα φροντίσει αναδεικνύοντας τις αδικίες που έχουν τελεστεί και τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και καταθέσεις προτάσεων νόμων να αντισταθμίσει τις δυσμενείς συνέπειες από τις συμφωνίες αυτές ιδίως δε για τον ιδιωτικό τομέα και τους αγρότες.

Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τους αγρότες στο 20% για τα εισοδήματα του 2015 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2016 δεν ψηφίστηκε σήμερα αλλά προβλέπεται σύμφωνα με τη συμφωνία να έρθει στη Βουλή με συγκεκριμένο νομοσχέδιο τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι το προβλεπόμενο αυτή δεν πρέπει να υλοποιηθεί και ότι η Ν.Δ. πρέπει το επόμενο διάστημα να πράξει ότι είναι δυνατό προς κάθε κατεύθυνση αλλά και προς τους εταίρους μας προκειμένου να καταδείξει ότι η ρύθμιση αυτή καθώς και η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αν τελικά υλοποιηθούν όπως έχει συμφωνηθεί από την Κυβέρνηση θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση του πρωτογενούς τομέα της χώρας και στην εξαθλίωση των αγροτών.

Μέσα στο πλαίσιο της τοποθέτησης αυτής του κ. Γεωργαντά αλλά και άλλων συναδέλφων ο κ. Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής δεσμεύτηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται τον Οκτώβριο να ψηφίσει τα μέτρα που προβλέπονται για τους αγρότες καθώς αποτελεί εθνικό ζήτημα να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας και η περιφέρεια.
Ο κ. Γεωργαντάς πρότεινε επίσης σε σχέση με τη ρύθμιση του Φ.Π.Α. για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και την ιδιωτική εκπαίδευση να κατατεθεί πρόταση νόμου η οποία να προβλέπει οι σχετικές αποδείξεις να εκπίπτουν πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα