Γενικά

Απόγνωση από τους βιοκαλλιεργητές για καθυστέρηση πληρωμών

Σε εξαιρετικώς δεινή θέση περιήλθαν πλέον οι βιοκαλλιεργητές του νομού, μετά το πρόβλημα, το οποίο ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες στο νέο σύστημα πληρωμών επιδοτήσεων, που καθιέρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και εξ αιτίας του οποίου παρατείνεται τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο του 2015 το ήδη μακρύ διάστημα, κατά το οποίο παραμένουν απλήρωτοι, και το οποίο ήδη έφτασε τα τρία έτη (2012, 2013, 2014).
Η νέα δυσάρεστη γιά τους βιοκαλλιεργητές εμπλοκή σημειώθηκε την Πέμπτη 11.12.14, ημερομηνία κατά την οποία είχε ορισθεί η έναρξη λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών επιδοτήσεων, από την εταιρία στην οποία ανατέθηκε το έργο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έτσι, αυτό λειτούργησε λίγες ώρες, σταμάτησε, ξαναλειτούργησε γιά λίγο την επομένη και έκτοτε παραμένει εκτός λειτουργίας.
Αν λειτουργούσε κανονικά, θα είχε ολοκληρωθεί έως και τις 22 Δεκεμβρίου η διαδικασία τακτοποίησης των αιτήσεων πληρωμής. Κατόπιν έως τις 27 του ιδίου μήνα θα είχαν αναρτηθεί οι καταστάσεις δικαιούχων, εν συνεχεία δε θα μεσολαβούσε μία δεκαήμερη προθεσμία υποβολής τυχόν ενστάσεων, ενώ μετά την παρέλευσή της θα γίνονταν αμέσως οι πληρωμές.
Εξ αιτίας, λοιπόν, της αχρηστεύσεως του συστήματος, η διαδικασία αυτή «πηγαίνει πίσω» κατά σημαντικό χρονικό διάστημα, έτσι που να αναμένεται να πληρωθούν οι βιοκαλλιεργητές τον Φεβορυάριο του 2015. Σημειώνεται δε, ότι η πληρωμή αυτή αφορά στις επιδοτήσεις του… 2012!
Όπως δήλωσε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή του Κιλκίς» ο εκ των πρωτοστατούντων στην οργάνωση τυ κλάδου των βιοκαλλιεργητών και «φωνή» τους στον χώρο των μέσων ενημέρωσης Φώτης Οσιπίδης, οι βιοκαλλιεργητές του νομού συγκρότησαν πενταμελή επιτροπή, η οποία απευθύνθηκε τόσο προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, της περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης όσο και προς τους βουλευτής του νομού, ζητώντας την παρέμβασή τους στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων και ρόλων τους.
Συγχρόνως, κίνησε την διαδικασία ίδρυσης του συλλόγου βιοκαλλιεργητών νομού Κιλκίς, που ανέρχονται πλέον σε πάνω από εξακόσιους.
«Ενθαρρυνθήκαμε από την Πολιτεία, για να στραφούμε στις βιοκαλλιέργειες, κάτι που σημαίνει, ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωσή της να δώσει τις κατάλληλες λύσεις στα προβλήματά μας», τόνισε ο κ. Οσιπίδης προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου σε περίπτωση που δεν ληφθεί μέριμνα γιά άμεση επαναλειτουργία του νέου συστήματος πληρωμών των επιδοτήσεων, ώστε σε πρώτη φάση να αμβλυνθεί και κατόπιν να επιλυθεί το πρόβλημά τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]