Πολιτική

Φωνές διαμαρτυρίας για την λειτουργία των διοδίων στους Ευζώνους

Eπιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό υποδομών και μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη έστειλε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης για απαλλαγή καταβολής τελών διοδίων στον σταθμό των διοδίων Ευζώνων της Εγνατίας οδού.
Πιο αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις τις οποίες λάβατε για τον καθορισμό των τελών διοδίων στην Εγνατία οδό αλλά και των απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού, δεν συμπεριλάβατε το σταθμό διοδίων Ευζώνων του δήμου Παιονίας.

Όμως στη περιοχή των συνόρων, του τελωνείου αλλά και των οικισμών της εγγύτερης διασυνοριακής περιοχής κατοικούν κι εργάζονται άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά διέρχονται από το σταθμό διοδίων των Ευζώνων και συνεπώς θα αποτελέσει δυσβάσταχτο κόστος η καταβολή του τέλους διοδίων.

Συνεπώς, παρακαλούμε όπως προβείτε στην τροποποίηση της αποφάσεως σας και τη συμπερίληψη στους δικαιούχους απαλλαγής από το εν λόγω τέλος διοδίων των κάτωθι κατηγοριών διερχομένων οδηγών, όπως στο συνημμένο πίνακα:

Όλα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του δήμου Παιονίας.
Τα αυτοκίνητα των υπαλλήλων του τελωνείου Ευζώνων.
Τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Σ.Υ.Κ.Ε. Ευζώνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα αυτοκίνητα των εκτελωνιστών.
Τα αυτοκίνητα των εργαζομένων στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών Ευζώνων.
Τα οχήματα των εργαζομένων στο κυλικείο του συνοριακού σταθμού Ευζώνων.
Τα οχήματα όλων των κατοίκων των οικισμών : Εύζωνοι, Ειδομένη, Χαμηλό, Δογάνη, Πλαγιά, Φανός».

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε βουλευτής Γ. Γεωργαντάς

Την διαμαρτυρία του για την υπουργική απόφαση που αφορά τη λειτουργία των διοδίων των Ευζώνων, κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς.

Συγκεκριμένα διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η απαλλαγή από τη καταβολή των διοδίων για τους μόνιμους κάτοικους και άνεργους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες προς αυτήν, θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα των διοδίων ή όταν εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική των διοδίων από τη γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το θέμα, ο κ. Γεωργαντάς, δημοσιοποιώντας το σχετικό απόσπασμα της υπουργικής απόφασης, εξέδωσε με τίτλο «εξαπάτησε τους Κιλκισιώτες ο υπουργός κ. Σπίρτζης» την ακόλουθη ανακοίνωση:ΣΠΡΙΝΤΖΗΣ

«Όπως έχει ανακοινωθεί ξεκίνησε η λειτουργία του σταθμού διοδίων της Εγνατίας Οδού στους Ευζώνους Κιλκίς. Ο αρμόδιος Υπουργός με βαρύγδουπο ύφος είχε ανακοινώσει εδώ και λίγο καιρό ότι κανείς μόνιμος κάτοικος και άνεργος των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες αυτής δε θα καταβάλλει διόδια.

Δεσμεύονταν σε πλήρη απαλλαγή των δύο αυτών κατηγοριών πολιτών, δηλαδή των μόνιμων κατοίκων και ανέργων και βέβαια η απόφαση αυτή ακούστηκε ευχάριστα σε πολύ κόσμο. Δυστυχώς όμως ήταν μία ακόμη εξαπάτηση των Ελλήνων και βεβαίως και των μόνιμων κατοίκων της Παιονίας.

Η υπουργική απόφαση με αριθμό ΔΝΣ/οικ.90497/ΦΝ393 την οποία υπέγραψε ο υπουργός στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 18 Δεκεμβρίου 2017 , τεύχος Β΄ 4459 θα μείνει ως μνημείο απάτης και λαϊκισμού. Στην τελευταία παράγραφο της απόφασης αυτής ο υπουργός αναφέρει ότι όλα αυτά τα καλά περί απαλλαγών θα ισχύσουν όταν και αν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα των διοδίων ή εγκρίνει τη νέα τιμολογιακή πολιτική των διοδίων η γενική διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια κοροϊδία: Να εκδίδεται μια υπουργική απόφαση και αυτό που θεωρητικά ρυθμίζει να μετατίθεται στο άδηλο μέλλον και μετά την πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Αποκορύφωμα της συστηματικής εξαπάτησης είναι η δήθεν εφαρμογή που υπάρχει στη σελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την «ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μόνιμου κατοίκου για διέλευση από διόδια» η οποία δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και πλην των άλλων ο δήμος Παιονίας δεν συμπεριλαμβάνεται καν στους δικαιούχους.

Όλοι οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου οι μόνιμοι κάτοικοι των κοντινών χωριών στα διόδια να μην εξαναγκαστούν σε απομόνωση ή ταλαιπωρία λόγω της λειτουργίας των διοδίων.»

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]