Πολιτική

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Επιτυχία σημείωσε για ακόμα μία χρονιά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή στο Κιλκίς, τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν το παρών, μαζί με εργαζόμενους, άνεργους, νέους που συμμετείχαν για πρώτη φορά σ’ αυτό το πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που έχει ιστορία 44 ετών.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία προσφύγων με τις οικογένειές τους, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, από ομάδα της ΚΝΕ και ακολούθησε η παρουσίαση ποντιακών χορών από τον ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο Ποντοηράκλειας «Ο Διγενής Ακρίτας».

43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, καθώς και έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση, στην οποία παρουσιάζονταν οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης στην ΕΣΣΔ, ενώ ξεχωριστό αφιέρωμα υπήρχε και για τη θέση της γυναίκας στα Σοσιαλιστικά κράτη.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.

Την πολιτική ομιλία έκανε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στη στάση που πρέπει να κρατήσει η εργατική τάξη και ο λαός απέναντι σ’ αυτές, αναφέρθηκε στις κατακτήσεις των λαών των σοσιαλιστικών κρατών, καθώς και στη δυνατότητα της ανατροπής του καπιταλισμού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και της οικοδόμησης της νέας Σοσιαλιστικής Κοινωνίας.

Τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να πιστέψει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα αναπτύξουν και τα άλλα αστικά κόμματα. Εξήγησε ότι δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια και ότι οι επενδύσεις απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με αφορμή τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις και την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, σημείωσε ότι την ώρα που ο Αλ. Χαρίτσης παρουσίαζε τις «αναπτυξιακές προοπτικές» του Κιλκίς μιλώντας για φοροαπαλλαγές των βιομηχάνων και για επιπλέον επιδοτήσεις τους, ξεχνούσε ότι σε εργοστάσια του Κιλκίς υπάρχουν απολύσεις, μειώσεις μισθών, αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, προσπάθεια για εργασία τα Σαββατοκύριακα, δεδουλευμένα που δεν έχουν καταβληθεί για μήνες, ενώ ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένα τα εργατικά ατυχήματα ακόμα και τα θανατηφόρα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για να ανακτηθούν οι απώλειες και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους, να προετοιμάσουν την αντεπίθεση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, όπου καταργώντας το κέρδος οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους έρχονται στο προσκήνιο.

Εξήγησε ότι ο Κόκκινος Οκτώβρης, 100 χρόνια μετά, δείχνει τη διέξοδο για τους λαούς από το σάπιο και βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Δείχνει ότι όταν οι λαοί το θέλουν, μπορούν να «φέρουν τα πάνω κάτω», να οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία που θα καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες τους, μια κοινωνία όπου ο λαός θα μπορεί να είναι νοικοκύρης στον τόπο του, μιας και αυτός θα κάνει κουμάντο στην οικονομία.

Το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή ολοκληρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία το τριήμερο 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί ομιλία από το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]