Κοινωνία

Από το πάρκο του Κιλκίς στον «τόπο τον χλοερό» της αθανασίας η Φερενίκη Μήτσιου

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Πλήρης ημερών, έχοντας φτάσει στα 88, «μετακόμισε» από την γειτονιά του πάρκου του Κιλκίς στον «τόπο τον χλοερό» της αθανασίας η καλή συμπολίτιδα Φερενίκη Μήτσιου, το γένος Κουλασιώτου.

Με την «αναχώρσή» της για το «δίχως γυρισμό ταξίδι», την Μεγάλη Πέμπτη 16.4.20, ελαττώθηκαν ακόμη περισσότερο οι συνεκτικοί δεσμοί του σήμερα με όλες τις περιόδους του απώτερου χθες της κοινωνικής ζωής του Κιλκίς αλλά και γενικώς με όλες τις εποχές έως και το πρόσφατο παρελθόν, καθώς η Φερενίκη Μήτσιου, με το σπινθηροβόλο πνεύμα και την αστείρευτη ζωντάνιά της ουδέποτε έπαυσε να ενδιαφέρεται γιά τα τεκταινόμενα στους ανθρώπους, τους φορείς και τις αρχές του Κιλκίς.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά και να έχει ενεργό συμμετοχή σ’ αυτά, αναπτύσσοντας ποικίλη δραστηριότητα ως ενεργό μέλος συλλόγων και φορέων.

Με προγονικές «ρίζες» στο ιστορικό προπύργιο του Ελληνισμού, την ένδοξη Στρώμνιτσα, για την οποία σεμνυνόταν σε όλη την ζωή της, και γεννημένη στην Θεσσαλονίκη, η Φερενίκη Κουλασιώτου – Μήτσιου «δέθηκε» με το Κιλκίς από την στιγμή που ξεκίνησε εδώ την σταδιοδρομία της ως μαίας, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μία σταδιοδρομία, που την καταξίωσε στην τοπική κοινωνία ως άξια λειτουργό, όπου και αν υπηρέτησε, με αποκορύφωμα την μακρά παρουσία της στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς.

Η επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση «προλείανε το έδαφος» της ενεργού αναμίξεώς της στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70.

Ιστορικό στιγμιότυπο με την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της «Αρμονίας» το 1984. Από αριστερά: Φερονίκη Μήτσιου, Ευθυμία Γρηγοριάδου, Ειρήνη Ευθυμιάδου
Δεσποινίς Ειρήνη), Ανδρομάχη Τσουκαλά, Γεωργία Αγγελίδου, Ανθούλα Ναούμη, Μαρίκα Λαβασά, Μαρίνα Καλογιάννη, Έλλη Τσουκαλά, Ελευθερία Σισμανίδου.
Σήμερα, δεν βρίσκονται στην ζωή οι Ευθυμία Γρηγοριάδου, Ειρήνη Ευθυμιάδου,
Γεωργία Αγγελίδου, Μαρίκα Λαβασά και η Φερενίκη Μήτσιου.

Μερικοί από τους «σταθμούς σ’ αυτήν την «πορεία» της ήταν ο σύλλογος Στρωμνιτσιωτών Κιλκίς, σε όλες τις περιόδους του, ο σύλλογος «Η Αρμονία» («κυριών και δεσποινίδων» στο αρχικό καταστατικό του), ύστερα από ανταπόκριση στην σχετική προτροπή της αείμνηστης ιδρύτριάς του θρυλικής νηπιαγωγού δεσποινίδος Ειρήνης Ευθυμιάδου, το τοπικό τμήμα Κιλκίς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η «Τέχνη», στην οποία την «μύησε» η αείμνηστη πρόεδρός της ιατρός Κική Παπαδοπούλου – Πάγκου κ.α.

Σε όλους αυτούς τους συλλόγους και φορείς διετέλεσε κατά καιρούς αξιωματούχος, φροντίζοντας με την δράση της όχι απλώς να τιμά τα αξιώματα, αλλά να πράττει το «κάτι παραπάνω» για το καλό του καθενός από αυτούς, άρα και το γενικό καλό στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Κιλκίς. Σε όλους η παρουσία της υπήρξε πληθωρική και το έργο της έτυχε της αναγνωρίσεως και της ηθικής επιβραβεύσεως, με την «Αρμονία» και τον Ερυθρό Σταυρό να την τιμούν κατά την διάρκεια εκδηλώσεών τους, μετά την απόσυρσή της από την ενεργό δράση.

Όμως, η Φερενίκη Μήτσιου δεν «αποσύρθηκε» ποτέ από την πνευματική δραστηριότητα.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια κατέγραφε τα βιώματά της σε όλους τους φορείς, στους οποίους είχε κατά καιρούς ενεργοποιηθεί, τις προσωπικότητες με μακρά ανάμιξη και σημαντική προσφορά στα κοινά όλων των τομέων της ζωής του Κιλκίς εδώ και εννιά δεκαετίες, τα σημαντικά γεγονότα που «σημάδεψαν» την πόλη και τους ανθρώπους της καθ’ όλα αυτά τα διαστήματα. Επίσης, διατύπωνε και αποτύπωνε σκέψεις, κρίσεις και απόψεις επί κοινωνικών, πολιτιστικών και ιστορικών θεμάτων, τόσο τοπικού όσο και πανελληνίου ενδιαφέροντος.

Μέρος αυτής της πνευματικής δημιουργίας της περιελήφθη σε άρθρα της, τα οποία «φιλοξενήθηκαν» από το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή», σε έναν «κύκλο» που θα παρέμενε «ανοικτός», αν δεν «έκλεινε» ο δικός της ο βιολογικός «κύκλος».

Η ιδιότητα, στην οποία αναφερόταν με υπερηφάνεια σε όλο την ζωή της, ήταν αυτή της συζύγου του διακεκριμένου παιδιάτρου Κιλκίς Χρήστου Μήτσιου, τον οποίο πήγε να «ξανασυναντήσει» στα «ουράνια δώματα» δύο χρόνια μετά την δική του εκεί «μετακόμιση». Μάλιστα, μετά τον θάνατό του απευθύνθηκε στις διοικήσεις της περιφερειακής ενότητας και του νοσοκομείου Κιλκίς, με το αίτημα της απόδοσης του ονόματός του Χρήστου Μήτσιου στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, καθώς αυτός ήταν, που αγωνίσθηκε για την ίδρυσή της και προχώρησε σε αυτήν, συμβάλοντας στην τότε περαιτέρω αναβάθμιση του ιδρύματος, εν συνεχεία δε στην διαμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου εύρυθμης λειτουργίας της.

Το εν λόγω αίτημα είχε κριθεί εύλογο, και περί τα τέλη του 2019 η σχετική διαδικασία βρισκόταν στα πρόθυρα υλοποίησης. Όμως η «αλλαγή φρουράς» στην διοίκηση του νοσοκομείου και η λίγο αργότερα προκύψασα υγειονομική κρίση μετέθεσε χρονικώς αυτήν την προοπτική.

Ετσι, η Φερενίκη Μήτσιου «έφυγε» χωρίς να δει το όνειρό της να εκπληρώνεται εν ζωή.

Πλέον, η επανενεργοποίηση της διαδικασίας ονομασίας της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς σε «Χρήστου Μήτσιου» επαφίεται στην καλή διάθεση του αντιπεριφερειάρχη και του διοικητή του νοσοκομείου, καθώς πρόκειται για πράξη μεταθανάτιας απόδοσης της συγκεκριμένης τιμής στον άνθρωπο που την δικαιούται.

Συγχρόνως θα αποτελεί και έμπρακτη τιμή στην μνήμη της Φερενίκης Μήτσιου, που «έδωσε και την ψυχή της» σ’ αυτήν την υπόθεση, η οποία δεν περιορίζεται σε οικογενειακό πλαίσιο, αλλά αφορά τόσο στην νοσοκομειακή κοινότητα όσο και στην κοινωνία του Κιλκίς γενικότερα.

Λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία, η τελευταία δεν εστάθη δυνατόν να απευθύνει το κατά τα καθιερωμένα «ύστατο χαίρε» στην Φερενίκη Μήτσιου και να την συνοδεύσει στην τελευταία κατοικία της.

Όμως, η μορφή της θα παραμένει «ζωντανή» για πάντα στις καρδιές όλων όσων την γνώρισαν και η μνήμη της θα είναι αιωνία.

Καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση αξέχαστη καλή μας Φερενίκη.

Συλληπητήριο

Ως παλαιά μέλη επί σειρά ετών στον σύλλογο Αρμονία και με την συνεργασία μαζί της αισθανόμεθα την υποχρέωση να εκφράσουμε την απόλυτη θλίψη μας για τον θάνατο της αγαπημένης μας κ. Φερενίκης Μήτσιου. Ο Θεός να την αναπαύσει.
Οι φίλες της
Βίκυ Σιτμαλίδου – Ελευθερία Σισμανίδου – Φανή Κομπατσίαρη

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη