Ήλθε ο καιρός της εξωστρέφειας
Φιλοξενούσε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του (τα εγκαίνιά του τελέσθηκαν την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 1971) σημαντικά ευρήματα της ελληνιστικής ρωμαϊκής περιόδου.
Ένας αξιοσημείωτος αριθμός ευρημάτων της ίδιας αλλά και προγενεστέρων περιόδων, που ήλθαν στο φως σε διάφορες περιοχές του νομού Κιλκίς «στεγάσθηκε» σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερως δε στην Θεσσαλονίκη χωρίς να καταβληθούν από καμμία τοπική αρχή, «δοτή» και αιρετή, σοβαρές προσπάθειες «επαναπατρισμού».
Αργότερα απέκτησε τον περίφημο Κούρο της αρχαίας Ευρωπού, που αποτελεί έως και σήμερα την «σημαία» του.
Και σήμερα στους χώρους του τοποθετήθηκαν ευρήματα παλαιολιθικής εποχής, από 100.000 μέχρι 10.000 χρόνια πριν.
Σήμερα λειτουργεί με μέριμνα τοπικής πλέον εφορείας αρχαιοτήτων.
Ηταν καιρός να αρχίσει να «ακούγεται» περισσότερο το αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς.
Ήταν καιρός να περιβληθεί το αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς με το επιστημονικό και αυτοδιοικητικό εκείνο ενδιαφέρον, το οποίο εγγυάται την αναγωγή του χώρου σε πόλο έλξης επισκεπτών και συστηματικών εκπαιδευτικών επισκέψεων αλλά και την λειτουργία του ως χώρου πολιτισμού οργανικώς συνδεδεμένου με την τοπική κοινωνία.
Ήταν καιρός να παύσει το αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς να θεωρείται, τόσο εντός όσο και εκτός ορίων νομού, ο ….«φτωχός συγγενής» ή ο «παρίας» των αρχαιολογικών μουσείων.
Τόσο που σε τουριστικούς οδηγούς ή τουριστικά αφιερώματα των εντύπων μέσων ενημέρωσης των δεκαετιών ακομη και του ’90 να χαρακτηρίζεται ως «μη επισκέψιμο», «πληγώνοντας» τα αισθήματα και το φιλότιμο του κάθε ανθρώπου που αγαπά τούτο τον τόπο και πασχίζει σύμφωνα με τις όποιες γνώσεις και δυνατότητές του, γιά το καλό του.
Ήλθε, λοιπόν, ο καιρός της μεγαλύτερης εξωστρέφειας του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς, με διεύρυνση της φήμης του, αναβάθμιση της επισκεψιμότητάς του και αναγωγής του σε κορυφαίο αξιοθέατο του νομού.
Είναι κάτι που το αξίζει και το δικαιούται τούτος ο τόπος.