Γενικά

Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα διακίνησης νοθευμένων προϊόντων

 

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στην εξάρθρωση πολυμελούς ομάδας κακοποιών που δραστηριοποιείτο στους τομείς της λαθραίας διακίνησης νοθευμένων ποτών, ελαιολάδου και αφορολογήτων τσιγάρων προχώρησε την Πέμπτη 2.2.17 η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και η Ελληνική Αστυνομία, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε σε πέντε διαμερίσματα και σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή η ομάδα ασφάλειας Παιονίας-Δοιράνης-Τ.Α. Κιλκίς, σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση οικονομικής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και με την συμμετοχή δικαστικών και τελωνειακών υπαλλήλων και τεσσάρων ακόμη χημικών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, δώδεκα μέλη της οργάνωσης, έξι ημεδαποί και έξι αλλοδαποί, ηλικίας από 22 έως 54 ετών, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο (2) παράνομα εργαστήρια-παρασκευαστήρια ποτών και οκτώ (8) αποθηκευτικούς χώρους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας και της παράβασης του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα καθώς και των νόμων για τα προϊόντα απομίμησης, τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα είχαν δύο ημεδαποί, συλληφθέντες, ηλικίας 37 και 54 ετών, οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει και λειτουργούσαν, στη Θεσσαλονίκη, παράνομο εργαστήριο – παρασκευαστήριο, πλήρως εξοπλισμένο με σκοπό την παράνομη παρασκευή, εμφιάλωση και διακίνηση αλκοολούχων ποτών.

Η σπείρα των κακοποιών, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών εχει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, παρασκεύαζε κυρίως νοθευμένα ποτά και ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας εμφιάλωση και ετικέτες επωνύμων προϊόντων και τα διοχέτευε στην εγχώρια αγορά, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Η κύρια παραγωγή πραγματοποιούνταν στο εργαστήριο που ειχε στηθεί για τον σκοπό αυτό πρωτίστως σε αποθήκευτικό χώρο στην περιοχή της Νεοχωρούδας, τρία χιλιόμετρα από τον οικισμό πλησίον της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και δευτερευόντως σε αντίστοιχο χώρο στην περιοχή του Ευοσμου Θεσσαλονίκης σε ισόγειο χώρο πολυκατοικίας επι της οδου Μεταμορφώσεως.

Τους υπόπτους για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τέλεσης κακουργηματικών πράξεων παρακολουθούσε σύμφωνα με πληροφορίες μας επι δυόμιση περίπου μήνες η ομάδα ασφαλείας Παιονίας, που παρα την ολιγομελή της δομή και τα περιορισμένα μέσα παρακολούθησης που διαθέτει, έχει κατορθώσει να συνδέσει την δράση της με σημαντικές και μεγάλες υποθέσεις εξιχνίασης εγκλημάτων.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι αποτέλεσμα κατάλληλων και στοχευμένων αστυνομικών ερευνών, από τις οποίες διακριβώθηκε ότι οι δράστες είχαν συστήσει, από τα μέσα του 2016, εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους από την μη καταβολή νόμιμων φόρων, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, από την παρασκευή και διακίνηση παράνομων αλκοολούχων ποτών.

Αναλυτικότερα, οι δράστες παρασκεύαζαν παράνομα αλκοολούχα ποτά, με την πρόσμιξη αλκοόλης, βουλγαρικής προέλευσης και διάφορων άλλων ουσιών, ενώ προμηθεύονταν και φιάλες επώνυμων αλκοολούχων ποτών αντίστοιχης προέλευσης, από τις οποίες αφαιρούσαν τις ένσημες ταινίες και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής.

Όπως προέκυψε από την διερεύνηση της υπόθεσης, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ήταν επιφορτισμένα με τη διακίνηση των λαθραίων φιαλών, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να αποκρύπτουν σε άλλους περιφερειακούς αποθηκευτικούς χώρους τα λαθρεμπορεύματα.

Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν, το δεύτερο εξοπλισμένο εργαστήριο της οργάνωσης, εκατοντάδες φιάλες ποτών και άλλα προϊόντα λαθρεμπορίας (ελαιόλαδο και καπνικά είδη).

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

 6.403 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης και άγνωστου αλκοολούχου υγρού
 5.645 φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφόρων επωνυμιών,
 11.459 κενές φιάλες επωνύμων αλκοολούχων ποτών,
 6 αυτοκίνητα,
 3.230 ευρώ,
 2 αυτοσχέδια πωματικά εμφιάλωσης
 2 μεταλλικές δεξαμενές ανάμειξης και εμφιάλωσης με αντλία,
 δεκάδες χιλιάδες αυτοκόλλητες ετικέτες και πώματα διαφόρων επωνυμιών,
 ειδικά εργαλεία αποκόλλησης ένσημων ταινιών και επικόλλησης ετικετών,
 2.907 πακέτα τσιγάρα και 597 πακέτα καπνού 50 γραμμαρίων,
 1500 λίτρα ελαιολάδου επώνυμων εταιριών σε συσκευασίες του ενός, των τεσσάρων και των πέντε λίτρων,
 2.408 άδειες συσκευασίες ελαιόλαδου επώνυμης εταιρίας,
 αεροβόλο πιστόλι και μικροποσότητα κάνναβης.

Υπολογίζεται ότι από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και λοιποί φόροι ανέρχονται συνολικά σε 250.000 ευρώ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν υπάλληλοι της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι έλαβαν σχετικά δείγματα για την εξέταση των αλκοολούχων ποτών, υπάλληλοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) οι οποίοι κατέσχεσαν το ελαιόλαδο και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιριών για τα νομικά τους δικαιώματα.

Τα λαθραία αλκοολούχα ποτά και τα κατασχεμένα είδη θα αποσταλούν στα αρμόδια Τελωνεία για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ δείγματα των κατασχεμένων ποσοτήτων θα αποσταλούν στη Β΄ Χημική Υπηρεσία.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Συνάντηση δημάρχου Κιλκίς με την πρόεδρο και τα στελέχη του ‘’Νηρέα’’ για τα Κέντρα Πρόληψης

Επίσκεψη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη πραγματοποίησαν χθες η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επισκεψη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στην Αγία Παρασκευή