Γενικά

Σε έξαρση και στον νομό τα κρούσματα της ιλαράς, αλλά αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η περιφερειακή ενότητά μας και το νοσοκομείο του Κιλκίς, με αφορμή το φαινόμενο έξαρσης της νόσου της ιλαράς στην χώρα μας και της παρουσίας των στα δελτία Τύπου που έχουν εκδοθεί σχετικώς και από την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στις 18.5.18 στην ερώτηση που έχει κατατεθεί από τον τομεάρχη υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου και άλλους βουλευτές στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς προς τον υπουργό υγείας με θέμα: «Καλπάζει η ιλαρά! Τι γίνεται στο νοσοκομείο Κιλκίς» στις 31.5.2018.

Υπενθυμίζεται, ότι μία ημέρα νωρίτερα από το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ είχε εκδοθεί σχετικό έγγραφο από πλευράς του σωματείου εργαζομένων προς τον διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς Θεόδωρο Ρεβενάκη και κοινοποίηση μεταξύ άλλων σε υπουργείο υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με αυτό «στο νοσοκομείο του Κιλκίς το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα ιλαράς και πολλοί συνάδελφοι εντός και εκτός κλινικών, οι οποίοι ήρθαν αλλά και έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς στο νοσοκομείο μας, από αναφορές είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Επειδή εξ αυτού του γεγονότος υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να νοσήσουν αλλά και να μεταδώσουν τη νόσο σε συναδέλφους και ασθενείς (ειδικά οι ασθενείς που είναι σε ανοσοκαταστολή κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω των επιπλοκών της νόσου όπως εγκεφαλίτιδα, παράλυση κ.ά.) και επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια στο νοσοκομείο μας για τον έλεγχο αντισωμάτων της ιλαράς, με την παρούσα και με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, των συνοδών και των εργαζομένων, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε, ώστε να ελεγχθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι που έρχονται σε επαφή με τους μολυσματικούς ασθενείς.

Επίσης, παρακαλούμε όπως λάβετε άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό πρόληψης και έλεγχου λοιμώξεων του νοσοκομείου μας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου και όπως μας ενημερώσετε άμεσα και εγγράφως για τις όποιες ενέργειές σας».

Τα της νοσηλείας οκτώ περιστατικών ιλαράς κυρίως από κοινότητα Ρομά αλλά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Μαχητή» ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς κ. Ρεβενάκης επισημαίνοντας, ότι πλέον έχουν ιαθεί πλήρως και ότι κανένα κρούσμα δεν νοσηλεύεται πλέον σε αυτό.

Παράλληλα επεσήμανε κατηγορηματικώς ότι δεν έχει εμφανισθεί κανένα απολύτως στις τάξεις των εργαζομένων και νοσηλευτών του νοσοκομείου, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια στο νοσοκομείο γιά τον έλεγχο αντισωμάτων της ιλαράς, διότι δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό του προσωπικού, τόνισε, ότι αυτός διεξάγεται από αυτό πάνω σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα υποχρεωτικής εφαρμογής εμβολιασμού, ως μέσου προστασίας των εργαζομένων.

Βεβαίως, πέρα από τα πρόσφατα κρούσματα ιλαράς στο νοσοκομείο του Κιλκίς η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει στις χώρες, όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας μαζί με την Ρουμανία, Ιταλία και Γαλλία.

Σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την 1.6.18 ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς έφτασε τα 3.016 με τα 56 εξ αυτών να έχουν δηλωθεί επτά ημέρες πριν την λήξη του Μαϊου.

Γεγονός, που σημαίνει, ότι μέσα σε μόλις δεκαεπτά ημέρες είχαμε την εμφάνιση 197 νέων κρουσμάτων, καθώς το έγγραφο του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς έκανε λόγο γιά 2.819 περιστατικά με τέσσερις μάλιστα θανάτους σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα από 25 μέχρι 44 ετών όπως τα περιστατικά στον νομό μας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα και να επεκταθούν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Γι’ αυτό άλλωστε και στην ερώτηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέραν των ζητημάτων, που θέτουν σε σχέση με το Κιλκίς, τίθενται ερωτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως:

-Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί γιά την αντιμετώπιση της ιλαρά αλλά και την εν γένει ενημέρωση του κοινού γιά το θέμα;

-Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί γιά ορθότερη εφαρμογή του συστήματος εμβολιασμού των παιδιών;

Επιστολή του διοικητή του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς προς τον βουλευτή Κιλκίς κ. Γ. Γεωργαντά

“Κύριε Γεωργαντά,
αναγκαζόμαστε να σας απαντήσουμε δια του τύπου, μιας και δια του τύπου και δια των ΜΜΕ συνηθίζετε τελευταία να ασχολείστε με το νοσοκομείο μας. Ο λόγος για την ερώτηση που απευθύνετε μαζί με άλλους βουλευτές, στις 31.5.18 προς τον υπουργό υγείας, αναφορικά με την επιδημία της ιλαράς.

Σε ότι αφορά το γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, σας ενημερώνουμε ότι:

Κανένας εργαζόμενος του νοσοκομείου μας δεν έχει νοσήσει από ιλαρά από την εμφάνιση ( πέρυσι) της επιδημίας στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύουμε κρούσμα ιλαράς, ούτε παιδάκι, ούτε ενήλικο, ούτε Ρομά, ούτε Μπαλαμό.

Κάποια κρούσματα που εμφανίστηκαν τον περασμένο μήνα αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς. Το ίδιο θα γίνει – αχρείαστο να είναι – και στο μέλλον. Γι΄ αυτό, άλλωστε υπάρχουν τα νοσοκομεία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, το σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι εκείνο της εξεταστικής επιτροπής, έχει δώσει από το περασμένο φθινόπωρο σαφέστατες οδηγίες, για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας. Ο υπεύθυνος εργαζόμενος οφείλει να είναι εμβολιασμένος.

Δεν χρειάζεται έλεγχος αντισωμάτων ούτε αντιδραστήρια για να εμβολιαστεί κάποιος. Το δε εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από οποιοδήποτε φαρμακείο, ύστερα από δωρεάν συνταγογράφηση.

Αν δεν καταδέχεστε, κύριε Γεωργαντά την επικοινωνία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ακόμα και κατά τις επισκέψεις σας σε αυτό, όπως συνέβη τον Απρίλιο, σεβαστείτε τουλάχιστον το σωματείο εργαζομένων, στην επιστολή ανησυχίας του οποίου ( αρ. πρωτ 19/17-05-2018 ) δεν αναφέρεται ούτε αριθμός, ούτε ηλικίες νοσηλευομένων ούτε φυλετικά χαρακτηριστικά ή άλλα προσωπικά δεδομένα.

Δεχθείτε, τέλος, ως καλοπροαίρετη κριτική το ότι, το προοίμιο του κειμένου που συνυπογράφετε, αποδυναμώνει τη σοβαρότητα των δυο ερωτήσεων στις οποίες καταλήγει.

Ο δε τίτλος «Καλπάζει η ιλαρά! Τι γίνεται στο νοσοκομείο Κιλκίς;» προκαλεί μόνο πανικό, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Είστε ευπρόσδεκτος, να γνωρίσετε το “νέο” διοικητή του νοσοκομείου, να ενημερωθείτε και για τα καλά που συμβαίνουν και με γόνιμο διάλογο και πνεύμα συνεργασίας να συμβάλετε από τη σημαντική σας θέση στην ανάδειξη και επίλυση υπαρκτών και ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

Η καταστροφολογία βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα