Ελλάδα

Έξαρση κρουσμάτων και όχι δεύτερο κύμα – Πιθανή η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

H καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα κορoνοϊού και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και τα φαινόμενα συνωστισμού. Πάντως, ήταν αισιόδοξη λέγοντας δεν βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα και ότι όλοι πρέπει να φοράμε μάσκες.

Στην ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, που περιμέναμε θεωρητικά από το φθινόπωρο η ίδια απάντησε: «Όχι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, απλά περνάμε μία έξαρση λόγω της χαλάρωσης των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, αποστάσεις, μάσκες και πλύσιμο χεριών. Ενώ παράλληλα, για το πού πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια για να περιοριστεί η εξάπλωση η ίδια συμπλήρωσε: «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ατομική ευθύνη, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε την υγιεινή των χεριών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα τρία. Πρέπει να τα τηρήσουμε για να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων Κοτανίδου τόνισε ότι «αυτή οφείλεται στις μεγάλες συναθροίσεις που είδαμε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Απλώς πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει και δεν σέβεται κανέναν, ούτε μικρά παιδιά, ούτε νέους, ούτε ηλικιωμένους». Στο θέμα των διακοπών και στο κατά πόσο πρέπει να φοβόμαστε να ταξιδέψουμε απάντησε: «Με μεγάλη άνεση μπορούν να μείνουν οι τουρίστες σε ξενοδοχείο. Απλά να φοράνε όλοι τις μάσκες στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Να αποφεύγουν τις συναθροίσεις».

Όσο για το ποια είναι η εκτίμησή της για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας: «Ελπίζω ότι θα ελέγξουμε τα κρούσματα. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει μια πιθανότητα να επιβληθεί η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις». Τέλος για τα σχολεία είπε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί να τα παιδιά θα πάνε με μάσκα στα σχολείο. Γιατί δεν είναι εύκολο. Τα μικρά παιδιά υπακούουν, οι έφηβοι αντιδρούν. Ελπίζω να μην χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Είναι κρίσιμος αυτός ο μήνας των διακοπών».

Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει καθημερινά από μηδενική βάση τα δεδομένα που ανακύπτουν και προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποτρέψει ένα μεγάλο κύμα κορονοϊού στη χώρα, το οποίο θα είναι δυσβάσταχτο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για την οικονομία που ήδη έχει χτυπηθεί και θα η ύφεση δεδομένα θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στο συρτάρι και νέα δέσμη μέτρων, την οποία ενδέχεται να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που η κατάσταση συνεχίζει να εκτραχύνεται και τα κρούσματα να αυξάνονται.

Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως τα κέντρα διασκέδασης και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου παρατηρούνται τα ανησυχητικά φαινόμενα του μεγάλου συνωστισμού και της μη τήρησης των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το πρωί της Δευτέρας (3/8) τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά και θα στείλει αυστηρή προειδοποίηση, καταρχάς σε όλους τους εμπλεκόμενους για την αυστηρή τήρηση αλλά πρωτίστως για την επιτήρηση των μέτρων. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει διάγγελμα του πρωθυπουργού για να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα για τήρηση αποστάσεων, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και φυσικά τη χρήση της μάσκας.

Πηγή: ethnos.gr

Περισσότερα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του κλιμακίου της ΝΔ στην λαϊκή του Κιλκίς