Γενικά

Η έξαρση κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στην γείτονα χώρα αναβάλλει το «άνοιγμα» των ελληνοσκοπιανών συνόρων

Το γειτονικό κράτος των Σκοπίων κατέγραψε την Πέμπτη 4.6.20 την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων νέου κορωνοϊού από την εμφάνιση της επιδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές, κατά τις προηγούμενες 24 ώρες κατεγράφησαν 120 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα να ανέρχεται πλέον στα 2.611. Τα περισσότερα από τα 120 νέα κρούσματα καταγράφονται στα Σκόπια (67).

Επίσης, δύο άνθρωποι, που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 147 τον αριθμό των θυμάτων στην χώρα από την νόσο.

Η έξαρση αυτή των κρουσμάτων και θυμάτων του νέου κορωνοϊού της προκάλεσε την έντονη ανησυχία των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης της χώρας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η επαναφορά περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στην κυκλοφορία των πολιτών.

Με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας 8.6.20 απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία των πολιτών στα Σκόπια (σε όλους τους δήμους της πρωτεύουσας) και σε άλλες πόλεις, όπως Τέτοβο, Κουμάνοβο και Στιπ, όπου έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων. Σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις η κυκλοφορία των πολιτών απαγορεύεται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 4 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Η Παρασκευή πριν από την γιορτή της Πεντηκοστής κηρύχθηκε αργία για όλους τους πολίτες, ενώ στην διάρκεια του ερχόμενου τριημέρου απαγορεύτηκε η επίσκεψη σε νεκροταφεία σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τις τελετές ταφής.

Τα νέα δεδομένα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήλθαν να “σκιάσουν” το κλίμα αισιοδοξίας, που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου με τουρίστες από τις χώρες της Βαλκανικής, αλλά και ευρύτερα της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι θα εισέρχονταν οδικώς στην χώρα μας από και μέσω της γειτονικής μας χώρας.

Η εξέταση και αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, μετά την λήξη των νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην γειτονική χώρα, θα δρομολογήσει τις εξελίξεις και για το άνοιγμα από και προς από τα Σκόπια, όπως δήλωσε και ο υπουργός επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 5.6.20, ένα άνοιγμα που είχε προγραμματισθεί για την Δευτέρα 15.6.20.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα