Πολιτική

Εξαγγέλθηκε επανελειτουργία της λαϊκής αγοράς Αξιούπολης στον παλιό χώρο της

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της λαϊκής αγοράς Αξιούπολης στον χώρο όπου λειτουργούσε πριν μετακινηθεί γιά την κατασκευή του έργου των δύο πλατειών Ελευθερίας και Παύλου Μελά και της κεντρικής οδού, που τις συνδέει, απασχόλησε γιά ακόμη μία φορά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας, υπό την παρουσία της ηγεσίας του τοπικού εμπορικού συλλόγου διά του προέδρου του Νικολάου Βογιατζή και μελών του συλλόγου.

Μία υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και πάνω από έξι μήνες, καθώς το εν λόγω έργο έχει παραληφθεί από πλευράς της δημοτικής αρχής, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί η ψηφισμένης από την παρουσία αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή του τότε δήμου Αξιούπολης απόφαση γιά την επαναφορά της στον παραδοσιακό χώρο λειτουργίας της, που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, όπου εκτελέσθηκε το επίμαχο έργο.

Κατά την διάρκεια της υποβολής της σχετικής ερώτησης ο κ. Βογιατζής άφησε «αιχμές» κατά του τρόπου αντιμετώπισης του θέματος από πλευράς της δημοτικής αρχής ότι είτε χειραγωγείται από τις επιθυμίες των μικροπωλητών λαϊκών αγορών που δεν επιθυμούν την επαναφορά της, όπως και ωρισμένης μερίδας επαγγελματιών της Αξιούπολης που γιά λόγους συμφεροντολογικούς συντάσσονται με την εν λόγω θέση.

Κάτι το οποίο, όπως επεσήμανε, αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι με έγγραφό τους προσπαθούν να μετακυλήσουν την εν λόγω απόφαση γιά μετά την περίοδο των Εορτών επικαλούμενοι τις διατάξεις του νέου νόμου, που διέπει την λειτουργία των λαϊκών αγορών και την συγκρότηση επιτροπής, που αυτός προβλέπει.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή διά στόματος του δημάρχου Χρηστου Γκουντενούδη και του αρμοδίου αντιδημάρχου Γιώργου Παμποράκη δήλωσαν έτοιμοι γιά την άμεση εφαρμογή της επίμαχης απόφασης πριν την εορταστική περίοδο, παρά το γεγονός, ότι θα πρέπει ο νέος κανονισμός να προσαρμοσθεί στα όσα διέπει ο νέος νόμος 4497/2017 γιά την λειτουργία των λαϊκών αγορών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 13.11.1, υιοθετώντας την θέση της επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην δημάρχου Αξιούπολης Σόνιας Συμεωνίδου, που επεσήμανε, ότι η απόφαση της επαναφοράς δεν σχετίζεται με τον νέο νόμο και ότι οι όποιες διορθώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ των υστέρων.

Σημειώνεται, ότι γιά το εν λόγω ζήτημα, που σταθερά τίθεται επιτακτικώς από πλευράς του αισθητά συρρικνωμένου την τελευταία δεκαετία εμπορικού κόσμου της Αξιούπολης, ανάλογες διαβεβαιώσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που διατυπώθηκαν από αρκετά μέλη του συλλόγου προς τον «Μαχητή» επιφυλάξεις αναφορικά με την νέα εξαγγελία.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις προς τον «Μαχητή» του καταστηματάρχη ειδών ηλεκτρισμού και ηλεκτρικών συσκευών στην περιοχή της πλατείας Παύλου Μελά που κάνουν λόγο γιά «επαναλαμβανόμενες ανεφάρμοστες εξαγγελίες» αφήνοντας παράλληλα «αιχμές» περί ιδιοτέλειας σε σχέση με την στάση του προέδρου της τοπικής δημοτικής ενότητας Αξιούπολης Κωνσταντίνου Ζηλελίδη.

Παρά ταύτα το πνεύμα και η κατηγορηματική θέση του δήμου στην επίμαχη συνεδρίαση «γιά την άμεση εφαρμογή της απόφασης επαναφοράς της λαϊκής αγοράς στον χώρο λειτουργίας» προσδίδουν μία αισιοδοξία, ότι θα λήξει ένα ζήτημα, που πέραν της δεδομένης διαμάχης των μικροπωλητών με τον εμπορικό κόσμο της Αξιούπολης είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό του, καθώς ο χώρος λειτουργίας της λαϊκής αγοράς είναι καταλυτικός σε ό,τι αφορά στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έκτασή της.

Αποζημιώνονται οι αγρότες Παιονίας γιά ζημιές την περίοδο του Μεταναστευτικού

Γράφει ο Ευάγγελος ΑποστολίδηςΤην αποδοχή του κονδυλίου από πλευράς του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής ύψους 222.303,24 ευρώ, έκανε ομοφώνως αποδεκτή το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας στην συνεδρίασή του της Τρίτης 28.9.17.

Το ποσόν αυτό αφορά στις αποζημιώσεις γιά αγρότες με χωράφια πλησίον των καταυλισμών προσφύγων την περίοδο της μεγάλης έξαρσης του Μεταναστευτικού στις περιοχές Ειδομένης, Ευζώνων, Νέας Καβάλας-Πολυκάστρου και των οποίων η παραγωγή επλήγη.

Εστω και καθυστερημένα, καθώς χρειάσθηκε ο δήμος Παιονίας να μιμηθεί εκ των υστέρων τις διαδικασίες του δήμου Λέσβου γιά την περιοχή της Μόριας, το υπουργείο προχώρησε στο αίτημα, που σύσσωμη η πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, αλλά και οι πληγέντες παραγωγοί είχαν υποβάλει στην κυβέρνηση και κάνοντας αποδεκτές στο 100% τις σχετικές εκτιμήσεις ζημιών, καταβάλοντας 57.416 ευρώ γιά τους αγρότες της Ειδομένης, 4.387 των Ευζώνων και 160.500,2 ευρώ γιά τους αντίστοιχους Νέας Καβάλας και Πολυκάστρου.

Οι πίνακες
Ειδικότερα, οι πίνακες αποζημιουμένων αγροτών έχουν ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 1ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 2

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα