Οικονομία

ΕΒΕ Κιλκίς: «Δώστε προτεραιότητα στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων»

Να δώσει προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεων την επίλυση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων, προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητεί από την κεντρική ένωση επιμελητηρίων (ΚΕΕ) Ελλάδος η διοίκηση του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς.

Στο σχετικό έγγραφο υπογραφόμενο από τον πρόεδρο Χρήστο Χατζημλάδη, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε,

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στις επιχειρήσεις της περιοχής μας, όπως και στο σύνολο της επικράτειας το θέμα των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Για άλλη μια φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια καλούνται να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιβάλλον, κάθε άλλο παρά φιλικό. Άλλωστε στις ημέρες μας τα έντονα προβλήματά των (φορολογία – Ε.Φ.Κ.Α. – δάνεια – ρυθμίσεις κ.λπ.) λόγω εκλογικών διαδικασιών όπως πάντα συμβαίνει, βρέθηκαν στην επικαιρότητα και την επομένη απλά διεκδικείται η λύση τους.

Το χάος που επικρατεί στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων είναι διαχρονικό και γνωστό σε όλους, αφού η πολιτεία δεν ξεδιαλύνει και δεν καθορίζει διακριτές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις καταχρηστικές συμπεριφορές που προκαλούν εις βάρος τους οι Ο.Σ.Δ. πνευματικών δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.,ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, G.E.A., ΜΕΤΡΟΝ κ.α.) με τη λειτουργία τους, κυρίως με τον καθορισμό αμοιβολογίου μονομερώς, αλλά και το φόβο της απειλής προστίμων και ποινικών διώξεων, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι κινούνται στα όρια τους.

Επισημαίνεται ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν δίκαιες αμοιβές, που θα προκύπτουν από διαπραγμάτευση, βασισμένη στη χρήση μουσικής και εναρμονισμένη με τις συνθήκες της αγοράς, με απώτερο σκοπό τόσο την προστασία των χρηστών μουσικής, όσο και των πνευματικών δημιουργών.

Συμφωνούμε απολύτως με την πρόταση σας προς το υπουργείο πολιτισμού (Α.Π. = 4050/24-9-18/ΚΕΕΕ), για την ύπαρξη ενός ενιαίου λογικού αμοιβολογίου και είσπραξης για τα πνευματικά δικαιώματα, όπως άλλωστε γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου πολιτισμού για να λυθεί, γνωρίζοντας άπαντες τις παλινωδίες και παρεμβάσεις όλων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Κύριε πρόεδρε,

Ζητούμε, όπως το όλο θέμα να τεθεί σε προτεραιότητα στην ατζέντα διεκδικήσεων της Κ.Ε.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί οριστική λύση προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου – μελών μας.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα