Παρουσίαση από το ΕΒΕ Κιλκίς της 1ης τακτικής έκθεσης για την οικονομική κατάσταση και την αγορά εργασίας στην ΠΚΜ και στην Π.Ε. Κιλκίς
Την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Κωνσταντίνος Βιολιτζής, κάλεσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκπροσώπους τοπικών φορέων και μέσα ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου – παρουσίαση της 1ης Τακτικής Έκθεσης σχετικά με την οικονομική κατάσταση και την αγορά εργασίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και ανοιχτό κλίμα, σε χώρο εστίασης της πόλης, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, του αντιδημάρχου Θεμιστοκλή Ανθρακίδη, μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και δημοσιογράφων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βιολιτζής υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου, η οποία στοχεύει στην τακτική, συστηματική και τεκμηριωμένη ενημέρωση των μελών του, των κοινωνικών εταίρων και του ευρύτερου κοινού, μέσα από την περιοδική έκδοση αναλυτικών εκθέσεων. Τρεις τέτοιες εκθέσεις προγραμματίζεται να εκδίδονται ετησίως, με την πρώτη, που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου, να δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα των βασικών τάσεων και προκλήσεων της τοπικής οικονομίας και αγοράς εργασίας.
Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από τον Νίκο Πόδα, Οικονομολόγο Μ.Α. -Σύμβουλο Ανάπτυξης Επιχειρήσεων & Οργανισμών, ο οποίος ανέλυσε τα βασικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν πολύτιμα δεδομένα για τον νομό Κιλκίς, αλλά και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά.
Ενδεικτικά, τονίστηκαν τα εξής:
Δημογραφική συρρίκνωση: Μεταξύ των απογραφών 2011 και 2021, ο πληθυσμός της Π.Ε. Κιλκίς μειώθηκε κατά 12,4%, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το 4,6% στην ΠΚΜ και το 3,1% σε εθνικό επίπεδο. Το 2023 καταγράφηκε περαιτέρω μείωση πληθυσμού, με τους θανάτους να υπερβαίνουν τις γεννήσεις με αναλογία 2 προς 1 στην ΠΚΜ, ενώ στην Π.Ε. Κιλκίς η αναλογία είναι 1 προς 3.
Οικονομική κατάσταση: Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της Π.Ε. Κιλκίς το 2022 ήταν μειωμένη κατά 9,9% σε σχέση με το 2009, με απώλεια που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η Π.Ε. Κιλκίς συγκεντρώνει το 3,9% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμβάλλει μόνο στο 3,7% της συνολικής ΑΠΑ.
Τομεακή εξειδίκευση: Η περιοχή διακρίνεται για την ισχυρή παρουσία της στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης και των κατασκευών.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Το 2022, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Π.Ε. Κιλκίς ανήλθε σε περίπου 14.000 ευρώ, έναντι 16.000 ευρώ στην ΠΚΜ και 20.000 ευρώ σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μια απώλεια 900 ευρώ ανά κάτοικο σε σύγκριση με το 2009, ενώ άλλες Περιφερειακές Ενότητες έχουν ήδη ανακάμψει πλήρως.
Επιχειρηματικότητα: Η μέση καθαρή προστιθέμενη αξία ανά νομική μονάδα το 2022 στην Π.Ε. Κιλκίς ήταν 178.000 ευρώ με μόλις 1,9 εργαζόμενους, έναντι 195.000 ευρώ / 2,9 εργαζόμενοι στην ΠΚΜ και 300.000 ευρώ / 3,1 εργαζόμενοι πανελλαδικά.
Ο κ. Βιολιτζής τόνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στην αξιόπιστη, επικαιροποιημένη και κοινώς αποδεκτή πληροφόρηση, η οποία αποτελεί τη βάση για τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής και στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, παρουσίασε και άλλες σημαντικές δράσεις του Επιμελητηρίου, όπως η επικείμενη δημιουργία Θερμοκοιτίδας για Νεοφυείς Επιχειρήσεις, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Επιμελητηρίου, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται έως τρεις επιχειρήσεις, με παροχή εργασιακών χώρων, τεχνολογικού εξοπλισμού και περιβάλλοντος συνεργασίας και δικτύωσης. Η θερμοκοιτίδα στοχεύει στην υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Τέλος, ο πρόεδρος ενημέρωσε για την δημιουργία ενός ειδικού ερωτηματολογίου, το οποίο θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, προκειμένου να συλλεχθούν σημαντικές πληροφορίες και να βελτιωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες και οι δράσεις του φορέα.
Η 1η Τακτική Έκθεση καθώς και το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμα προς όλους στην επίσημη ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Κιλκίς, συμβάλλοντας στην ευρεία διάχυση της πληροφορίας και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.