Πολιτική

Απόδοση ευθυνών γιά την κατάσταση στην υγεία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόδοση ευθυνών γιά την κατάσταση στον τομέα της υγείας, ιδίως δε στα κέντρα υγείας του νομού, την οποία και περιγράφει με «μελανά χρώματα», ζητεί από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και την νέα διοίκηση της 4ης ΥΠΕ η επιτροπή υγείας της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην χώρα μας αντιμετώπιζε σχεδόν εξαρχής προβλήματα στην λειτουργία του, μη ανταποκρινόμενο στις ανάγκες δημιουργίας του. Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο μέσα από την αποσάθρωση και διάλυση κάθε δομής που υπήρχε, οδηγηθήκαμε σήμερα στην τραγική κατάσταση, να κινδυνεύει να μείνει το Ε.Σ.Υ. από οξυγόνο ανά πάσα στιγμή, από ημέρα σε ημέρα. Δεδομένου και του ασφυκτικού πλαισίου, που δημιουργεί η νέα κατάσταση, όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ακόμα και μετά τις εκλογές, η παραπάνω περιγραφή είναι ακόμα πιο κρίσιμη.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο, σημασία αποκτά και μια σειρά από κινήσεις που γίνονται παρά την εντολή για αλλαγή αντίληψης και πολιτικής, που αποτυπώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στις εκλογές της 25ης του Γενάρη 2015.

Για να καταστεί σαφές αυτό, αρκεί η περιγραφή της κατάστασης:
Με την ίδρυση του ΠΕΔΥ όλα τα κέντρα υγείας έπαυσαν από 1.1.15 να υπάγονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους και πέρασαν στον έλεγχο των Υ.ΠΕ. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην υπουργών, θα είχαν επιλυθεί ζητήματα που θα είχαν σχέση με τα οικονομικά των μονάδων και τις προμήθειες υλικών, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Με απλά λόγια από την αρχή του τρέχοντος έτους τα κέντρα υγείας του νομού Κιλκίς δεν μπορούν ούτε να εφοδιάζονται, ούτε να χρηματοδοτούνται από το νοσοκομείο Κιλκίς, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον ήδη πετσοκομένο προϋπολογισμό του.

Επί πλέον λόγω της τραγικά ανεύθυνης και πρόχειρης δουλειάς που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης, δεν είχε υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των κέντρων υγείας, υπό το νέο καθεστώς του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα αυτά να έχουν μείνει εντελώς «στον αέρα» και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, με απότοκο την ανείπωτη ταλαιπωρία του κόσμου και την περαιτέρω υποβάθμισή τους, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθεί το σύστημα υγείας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του.

Αυτήν την στιγμή σε όλα τα τμήματα των Κ.Υ Πολυκάστρου και Δροσάτου οι ελλείψεις υλικών είναι τεράστιες και αντίστοιχα οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες αισθητά υποβαθμισμένες.
Προκαλεί, όμως, πρόσθετα ερωτηματικά και η στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων, που ενώ γνώριζαν τι θα συμβεί, δεν προέβησαν έγκαιρα και ενόσω είχαν ακόμα την αρμοδιότητα έως 31.12.14, στην επαρκή τροφοδότηση των κέντρων υγείας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας των.
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι έγινε το αντίθετο: Αποψιλώθηκαν και τα ελάχιστα υλικά που υπήρχαν σε αυτά, με κατεύθυνση προς το νοσοκομείο, προκειμένου να καταφέρει αυτό να αντεπεξέλθει στον ελάχιστο προϋπολογισμό που είχε και να μην αναγκαστεί να ζητήσει επί πλέον κονδύλια, για να εισπράξει τα μπράβο και την εκτίμηση μιας ηγεσίας που σύντομα θα έφευγε για να παραδώσει αυτήν ακριβώς την «καμμένη γη».

Εκτός, όμως, από αυτά, λίαν προσφάτως το επιστημονικό συμβούλιο της 4ης Υ.ΠΕ. όπου υπάγονται τα κέντρα υγείας του νομού Κιλκίς και ο υπό παραίτησιν διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. (αντικαταστάθηκε την περασμένη Δευτέρα), έλαβαν την απόφαση να περικόψουν από τα κέντρα υγείας μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας, συντελώντας στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου τους στο πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και πράττοντας έξω από κάθε λογική και πνεύμα της νέας ηγεσίας του υπουργείου υγείας.
Στην όλη κατάσταση υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι, που ενήργησαν και εξακολουθούν ακόμα και τώρα να ενεργούν υπονομευτικά και να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια να αναστραφεί μια πορεία καταστροφής που ακολουθήθηκε

Καλούμε την νέα ηγεσία τόσο του υπουργείου υγείας, όσο και της 4ης Υ.ΠΕ., να προβούν τάχιστα σε απόδοση ευθυνών των υπευθύνων για αυτήν την κατάσταση.
Καλούμε επί πλέον την νέα διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ., να προχωρήσει γρήγορα στην αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας αποκαθιστώντας όλες τις ζημιές που έχουν γίνει και να προβεί σε ΑΜΕΣΗ υλοποίηση όλου του σχεδιασμού που είχε κατατεθεί σχετικά με το σύστημα υγείας και ειδικότερα με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δίχως υποχώρηση, διότι η υγεία δεν είναι προϊόν προς διαπραγμάτευσιν.

Επί πλέον καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια που δεν θα συμβάλλει στην αποκατάσταση του συστήματος υγείας και να συνεχίσουν να αγωνίζονται διαρκώς για την δημιουργία ενός συστήματος που αρμόζει στον λαό μας και στην περιοχή μας.
Σε αυτόν τον αδιάκοπο αγώνα, που δεν σταματά σε μια μόνο κυβέρνηση, καλούμε και το λαό του νομού μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα